SÜLEYMAN DEMİREL KÜLTÜR MERKEZİ

Madde no:1418

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğü’ nün faaliyet gösterdiği Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) İzmit Yahyakaptan Mahallesi’nde olup, 1997 yılında hizmete girmiştir. Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın ana sahnesi olması yanında il protokolünün katıldığı resmi tören ve programlara, özel tiyatro ve konser etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Ekim ayında başlayan ve Mayıs ayına kadar süren tiyatro sezonunda haftanın beş günü Şehir Tiyatroları’nın yetişkin ve çocuk, yerli ve yabancı oyunlarını izlemek mümkündür.

514 kişilik ana sahne ve 118 kişilik oda tiyatrosu olmak üzere iki salona, oyun çalışmalarının yapıldığı tatbikat sahnesine ve bale çalışma salonuna sahiptir. Ayrıca günün her saatinde hizmet veren kafeteryası mevcuttur. SDKM’de beş sahne mevcuttur. Büyük Sahne, Oda Tiyatrosu ve Tatbikat Sahnesi Yahya kaptan binasında bulunmaktadır. Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi, Gebze’de Güzeller Mahallesi Bahar Caddesinde yer almaktadır. Gölcük Kervansaray Sahnesi ise Gölcük’te İpekyolu Bulvarı, Şirinköy Mahallesinde hizmet sunmaktadır.

SDKM’de çeşitli alt birimlerden müteşekkil bir organizasyon yapısı mevcuttur. Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu, Çocuk ve gençlerin bireysel gelişimlerine sanat üzerinden olumlu katkılar sağlamak, tiyatro konusunda ilgili, bilgili ve farkındalıklarını arttırmak amacıyla kurulmuştur. Şehir Tiyatroları’nın etkinliklerini öncelikle il geneline ve yapılacak programlar doğrultusunda ülke geneline yayabilmek, tiyatroya gelme olanağı bulunmayan çocuk ve gençlere yaşadıkları yerlerde özel olarak tasarlanmış olan tır dorsesinde tiyatro gösterileri sunmak amacıyla Gezici Tır Tiyatrosu kurulmuştur. Bunun yanında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında; başta üniversitelerde oyunculuk eğitimi almak isteyenler olmak üzere Kocaeli’de yaşamakta olan insanların tiyatro özelinde bilgi ve farkındalıklarını arttırarak ihtiyaç duydukları temel eğitimlerini vermek amacıyla Tiyatro Okulu kurulmuştur.

Şehir Tiyatroları repertuarına alınması önemli oyunları inceleyip değerlendirerek, rapor ile repertuar kuruluna sunmak; gerek yazarlarla iş birliği yaparak oyun metinleri üzerinde ve gerekse oyunların sahnelenmesinde dramaturgi çalışmalarını yapmak üzere Dramaturgi Birimi oluşturulmuştur. Milli oyunlarımızdan olan Türk gölge oyunu, Geleneksel kukla oyunu “ İbiş” ve “İpli Kukla” geleneğini yaşatmak, unutulmaya yüz tutan Türk Seyirlik Oyunu, Ortaoyunu, Meddahlık, Mukallitlik vb. geleneklerimizi tanıtmak, sevdirmek ve öğretmek için Geleneksel Türk Tiyatrosu birimi çalışmalarına devam etmektedir.

Dış İlişkiler Birimi Şehir Tiyatroları’nın sanatsal etkinlik düzeyini ve tanınırlığını arttırmak amacıyla il ve ülke dışında gerçekleştirilecek olan turne, şenlik, festival, şölen vb. faaliyetlere dair araştırmalar yaparak projeler oluşturmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Okulu mezunlarının oyun çalışıp sergileyebilmeleri için Genç Sahne çalışmaları ile kendilerini geliştirmeleri sağlanmaktadır.

Bir diğer önemli birim ise Kukla Tiyatrosu Birimidir. Geleneksel Türk ve Dünya Tiyatrolarının en önemli bileşenlerinden olan kukla ve gölge oyunları konusunda araştırmalar yapmak, bu konularda kullanılacak olan materyallerin imalatlarını gerçekleştirmek, imalat ve sunum süreçlerine dair bilgi ve yetiye sahip personeller yetiştirerek projeler üretmek amacıyla kurulmuştur. Bu çatı altında faaliyette bulunan başka bir birim ise Sosyal Sorumluluk Projeleri birimidir. Bu birim bireylerin sanat yolu ile toplumsallaşmaları ve estetik duygularının geliştirilmesi amacıyla başta çocuklar ve dezavantajlı gruplar olmak üzere kent halkına yönelik eğitici ve sosyal etkinlikler gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Kocaeli Belediyesinin sanata gösterdiği ilgi ve öneme binaen kentin üst yapısına ciddi katkılar sağlayan kültür merkezi, Kocaeli’de yaşayan her yaştan her sosyal tabakadan tüm halkı tiyatro ile tanıştırmak, sanatı sevdirmek yetenekli sanatçılar aracılığı ile bizi bize anlatan ve hayatımıza ayna tutan oyunlarla hizmetlerini kesintisiz sürdürmektedir. Toplumun değerlerine saygılı, gerektiğinde eleştirel ve sorgulayıcı gerektiğinde kültürel değerleri merkeze alan temalarla, halkı günlük yaşamın karmaşasından ve stresinden uzaklaştırmak için hayal dünyamızı, içimizdeki sesi, düşüncelerimizi, duygularımızı, daha da özü içimizdeki bizi bize sunan bir ayna vazifesi gören hizmetleri ile aynı zamanda bir okul duyarlılığı ile faaliyet gösteren kültür merkezi her sahnesinde ayrı bir ders anlatır.

Bu özelliklerine istinaden Kocaeli Büyükşehir kuruluşundan bu yana Şehir Tiyatroları’na büyük önem vermiş, gelişimi noktasında da katkı sunmaya devam etmektedir. Bugün gerek fiziki şartları, gerek oyuncu kadrosu, gerekse evrensel nitelikli oyunlarıyla Kocaeli Şehir Tiyatrosu dünya standartlarını yakalamış, uluslararası alanda adını duyurmuş seçkin bir kadroya sahiptir.

SDKM halkın ilgisi çerçevesinde faaliyetlerini titizlikle sürdürmektedir. Halkı ve sanatı bir araya getiren SDKM özellikle tiyatro başta olmak üzere sanata olan ilgiyi ve sevgiyi artırmak ve koruyarak gelecek nesillere aktarmak gibi önemli bir görev üstlenmektedir. Oyunların sahne sayıları, seyirci ilgisi, salondaki alkışlar bu görevin ifa edildiğini göstermektedir. Sahnelenen her oyunda salonları tıklım tıklım dolduran Kocaeli seyircisi Şehir Tiyatrolarının başarısında önemli pay sahibidir. Bu ilgiyi karşılıksız bırakmayan Şehir Tiyatrosunun seçkin ekibi de halka daha nitelikli hizmetler sunmak için heyecanla ve artan bir gayretle çalışmalarını sürdürmektedir.

Mine HALİS