Yöresel Ürün
Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine ait yöresel bir lezzet olan simit dolması, doyuruculuğu ve tok tutması sebebiyle özellikle Ramazan ayında tüketilmesi tercih edilen bir lezzettir. Bölgede Karadeniz göçmenlerinin çokluğu bu nüfusun ilk olarak 93 harbi (1877-1878) sonrasında yerleştiği ve yıllar içinde peyderpey arttığı dikkate alındığında fırınlarda üretilen bu simit çeşidinin kökeninin benzerliği de dikkate alınarak Rize simidine (bublik veya kel simit) benzerliği dikkat çekmektedir. Romalı Marcus Gavius Apicius’un MS. birinci yüzyılda kaleme aldığı eseri “De re coquinaria” de yumurtalı ekmeğin Roma İmparatorluğunun kuruluşundan beri yapılarak tüketildiğinden bahsedilmiştir. Rize simidinin 93 harbi sonrası bölgeye gelmesi sonrasında bölgede çok uzun yıllardır bilinen yumurtalı ekmeğin buluşmasıyla bu yemeğin oluştuğu değerlendirilebilir.
Simit dolmasının ana malzemesi olan simit, ekmek fırınlarında Ramazan aylarında bulunan, Ramazan pidesi büyüklüğünde oval bir çeşit pidedir. 1910 yılından beri yapılan bu simidin içeriğinde un, maya, yumurta, tereyağı, süt, ya da yoğurt mevcuttur. Yoğurma ve mayalama işlemleri için ahşap teknelere alınan hamur dinlenmesi ve kabarması sonrasında şekil verildikten sonra büyük boy tepsilere alınarak fırın veya tandırlarda pişirilir. Genelde ekmek fırınlarında 370 gr ağırlığında satılan simit, içi doldurulmak üzere sekiz santimetrelik dilimler halinde kesilmektedir. Kesilen dilimler yanlarından yatay olarak sandviç gibi bir kez daha kesilmektedir. Kesilerek elde edilen bu dilimler peynir veya kıyma karışımı ile doldurulur ve yine tercihe göre ekşimik, maydanoz veya isteğe göre pastırma gibi yiyecekler kullanılabilmektedir. Bu dilimlerin iç tarafı yani hamur kısmı boşaltılmaktadır. Daha sonra içi boşaltılan bu parçalar bir kapta su ile ıslatılarak yumuşatılmaktadır. Önceden tercihe göre hazırlanan iç harç simit dolmasının içine doldurulmakta ve avuç içi ile bastırılarak kapatılmaktadır. İçi doldurularak kapatılan simit dolmaları çırpılmış yumurta ve süt karışımına bandırılarak kızgın yağda kızartılmakta, yağda kızartmayı tercih etmeyenler simit dolmalarını fırın tepsisine dizerek 180 C’da fırınlayarak kızartabilmektedir.
KAYNAKÇA
E.Özdemir, Karamürsel’in Kurtuluş Hikayesi, Karşı Yakanın Beyleri. Kocaeli: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları , 2009, s. 180-181; Türkiye Kültür Portalı Geleneksel Mutfak Simit Dolması – Kocaeli (2021, 28 Eylül). Erişim adresi https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/neyenir/simit-dolmasi
Ayhan ORHAN