Kocaeli Üniversitesi Rektörü
Sezer Şener Komsuoğlu 1949 yılında Trabzon’da doğdu. Babası XII, XIII, XIV, XV ve XVI. dönem Trabzon Milletvekilliği ile Orman ve Devlet Bakanlıkları yapmış olan Ahmet Şener, annesi sanat öğretmeni Feride Şener’dir. Yüksek İnşaat Mühendisi Sadri Şener ve Yüksek Makine Mühendisi Dr. Sani Şener’in ablasıdır. Sezer Komsuoğlu, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu’nun eşi, Prof. Dr. Ayşegül K. Çıtıpıtıoğlu ve Prof. Dr. Feride İpek K. Çelikyurt’un annesi ve 4 torununun büyükannesidir.
Sezer Şener, Ankara Kız Lisesi’ni takiben en büyük hayali olan Tıp Hekimliği eğitimi için Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne devam etti. Ülkenin doğusunu tanımasına imkân veren ve Türkiye’de yükseköğretim kurumlarının gelişmesi sürecindeki fikirlerinin gelişmesinde önemli rolü olacak yıllar geçirdiği Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1973 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji bölümünde uzmanlık eğitimini tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Nöroloji kliniğinde Prof. Dr. Orhan Kalabay ile çalışmalarına devam etti, hemen sonrasında nörofizyoloji alanındaki çalışmaları ilerletmek üzere İngiltere’ye gitti. İngiltere’de Birmingham Üniversitesi ve Aston Üniversitesi’nde Nörofizyoloji konusunda 3,5 yıl çalışmalarda bulundu. Uluslararası camiada nörolojik bilimler alanının önde gelen isimlerinden Prof. Bickerstaf ve Prof. G. Harding ile araştırma projelerine katıldı, çalışmalar yürüttü ve bilimsel yayınlar yaptı. Bu dönemde akademik alanda aldığı eğitimi, hastane sistemleri ve işleyişi konusunda kazandığı deneyimler ile birleştirdi. 1979’da ve 1980’de MRI çalışmalarını yürüten Prof. David Lurie ve ekibinin Aberdeen ve Sheffield’deki tarihsel ilk konferanslarına katılma şansını elde etti. Nöroloji ve Nörofizyoloji alanında teknolojik alanda yaşanan değişimleri gözlemledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluş sürecinde çalışmak üzere ülkesine geri döndü ve Prof. Dr. Baki Komsuoğlu ile ülkenin doğusunda dünya standartlarında bir araştırma hastanesi inşa etmek için büyük çaba sarf etti. Aynı zamanda memleketi olan Trabzon’da, çalıştığı ve yönettiği Nöroloji kliniğinin uluslararası standartlarda yayın üreten, uzman yetiştiren ve bölgeye hizmet veren bir birim haline gelmesinde büyük emekleri oldu. Dr. Komsuoğlu bu dönemde hem alana yön verecek düzeyde bilimsel çalışmalar yürütürken aynı zaman hastaları ile zaman ve emek harcayarak ilgilenmesi ile örnek bir hekim oldu. Akademide ve hekimlik adına savunduğu değerler ile üniversite hastanelerinin bilime ve topluma aynı anda etkin ve verimli katkı sunabileceğine dair düşüncelerini sergiledi.
1995 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluş sürecine destek vermek amacıyla Kocaeli’ne geldi. Alandaki tecrübesi, akademik ve idari yetkinliği ile kısa zamanda ülkenin önde gelen kliniklerinden birini oluşturdu. Ekip arkadaşları ile birlikte gerek akademik gerekse hastalara verilen hizmet açısından örnek bir klinik inşa etti.
1999 depreminde gerek Tıp Fakültesi’nin gerek üniversitenin gerekse kentin yaralarının sarılmasında ve ayağa kalkmasında yönlendirici ciddi, önemli katkıları oldu. Deprem gecesinden itibaren yeniden yapılanma sürecinde kamu, özel sektör ve sivil toplum arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve verimli yürümesi için büyük emek verdi. Gerek sahada, gerek üniversiteye yönelik desteklerin koordinasyonunda, gerekse dirayeti ile tüm çalışanlara verdiği destekle takdir topladı. 2006-2014 yılları arasında 8 yıl Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünü yürüttü. Ülkemizin az sayıda kadın Rektörlerinden biri olarak gerek kurumun gelişmesinde gerekse kent ile kurulan bağlarda önemli rol oynadı. Yükseköğretim alanındaki ulusal ve uluslararası deneyimi ile üniversitenin özellikle bilimsel alanda etkinliğini arttırdı.
Rektörlük sürecinin tamamlanmasının ardından Yükseköğretim Kurulunda Başkan Başdanışmanı ve Akademide Kadın Çalışmaları Birim Yöneticiliği görevlerini üstlendi.
Dr. Komsuoğlu’nun Nörolojik Bilimler alanında ulusal ve uluslararası düzeyde 250’nin üzerinde bilimsel yayını ve 6 adet kitap çalışması vardır. Türkiye’deki ilk EEG atlasının yazarıdır. Yayınlarının aldığı yüksek atıf sayısı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’nun ulusal ve uluslararası sıralamalarda yer almasını ve alanın önde gelen akademisyenlerinden biri olmasını sağlamıştır. Özellikle epilepsi ve EEG alanında çalışmaları ile alana yön vermiş aynı zamanda sahada hastalara ulaşarak toplum içinde sağlıklı birer birey olarak yaşamlarını sürdürmeleri için büyük çaba göstermiştir. Prof. Komsuoğlu, Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)’nın Araştırma ve İnovasyon Komitesi’nin EUA tarafından seçilmiş 19 üyesinden biridir. Bu görevi 6 yıldır yürütmektedir. Aynı zamanda Akademide Kadın ve Kadın Liderliği konularında sosyal çalışmalara da yürütücülük yapmaktadır. Dr. Komsuoğlu, Oxford Üniversitesince yayınlanan Woman Scientists kitabında Türkiye’den seçilen 3 bilim kadınından biri olarak yer almaktadır.
Prof. Komsuoğlu görev yaptığı tüm kurumlarda gerek lisans gerekse uzmanlık eğitiminde yetiştirdiği genç hekimler ile ülkemiz sağlık sisteminin güçlenmesinde yarım asra yakın bir süre emek vermiştir. Yükseköğretim konusundaki deneyimi, ülkenin farklı bölgelerinde edindiği deneyim ve dünya standartlarındaki akademisyenliği ile birleşerek ülkemiz yükseköğretim politikalarına fikirleri ile yön veren bir isim olmasını sağlamıştır. Dr. Komsuoğlu, Türkiye Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü de yapmış olan piyanist Mithat Fenmen’le ilkokuldan itibaren uzun yıllar piyano çalışmıştır. Çalışkanlığı, yaşam boyu eğitime inancı, ülke sevgisi ile örnek bir hekim, akademisyen ve idareci olan Dr. Komsuoğlu ülkesi için çalışmayı hedefleyen tüm gençler için örnek bir isimdir.
Ayşegül ÇITIPITIOĞLU