SEKA POSTASI

Madde no:1355

Meslek ve İşletme Gazetesi

SEKA Postası, SEKA’nın birinci kuruluş yıl dönümü olan 21 Haziran 1956 ile 1 Ocak 1982 tarihleri arasında yayımlanan bir işletme gazetesidir. Dönemin SEKA Genel Müdürü Enver Atafrat’ın isteği ile her ayın birinde ve on beşinde çıkarılmaya başlanan gazete, genel itibariyle dört, ara sıra da altı veya sekiz sayfa olarak çıkarılmıştır. Künyesinde; “Siyasetten bahsetmez. Meslek ve İşletme Gazetesi” ibaresi yer almaktadır. Gazetenin 1 kuruş olarak belirlenen fiyatı, 26 yıl boyunca hiç değişmemiştir. SEKA Postası’nın sorumlu müdürlüğünü yayımlanmaya başladığı 21 Haziran 1956 itibariyle Nihat Önür üstlenmiş, 1 Ağustos 1965’ten itibaren de genel yayın yönetmenliğinibir süreliğineCevdet Yakup Abdal yürütmüştür.

1 Ağustos 1969’dan itibaren ise ismi SEKA Postası ile özdeşleşen Naci Girginsoy, sorumlu müdürlük görevini üstlenmiştir. Zira en başından itibaren gazetenin tasarımı, yayınlanacak yazıların belirlenmesi ve derlenmesi, röportajlar, dizgi ve baskı gibi işlerin neredeyse hepsini Girginsoy hazırlamıştır. Girginsoy, SEKA Postası’nın 15. yıl dönümü dolayısıyla 15 Haziran 1970’te kaleme aldığı yazıda, gazetenin çıkarılma süreci ve tasarımıyla ilgili anılarını şu şekilde aktarmıştır:

“Unutmuyorum. 1956 yılının Mayıs ayında bir gün ‘Seni Genel Müdür istiyor’ dediler, gittim. Sayın Enver Atafrat, bir işletme gazetesi yayınlamayı arzu ediyordu. İlgili mensuplarımızdan bir bölüme bu görevi vermiş, olmamıştı. Gazeteyi ben çıkaracaktım. Hemen hazırlığımı yapmalıydım. İlk sayısı 21 Haziran 1956 günü yayınlanacaktı. Notumu aldım, ayrıldım. Bir düşüncedir aldı beni. İşletme gazetesi nasıl olurdu? Nelerden söz ederdi? Boyutları, biçimi nasıldı? Matbaamızın olanakları ne kadardı? Hiç bilmiyordum. Çalışmaya koyuldum. Gazete yayınlama iznini Vilayetten aldım. İşletme gazetesi konusunda örnek yayınlar aradım, bulamadım. Yoktu. Kendimce araştırmalardan sonra kimi ilkelere, inançlara vardım. Bir işletme gazetesi, öce SEKA’dan haberler vermeliydi. SEKA’nın çalışmalarını, yenilikleri, varsa başarılarını, yurt endüstrisine, ekonomisine katkılarını yansıtmalıydı. SEKA’da çalışanları birbirlerine, okurlarına, ilgili çevrelere tanıtmalıydı. Mensuplarının dertlerine, sevinçlerine ortak olmalıydı. Doğum, evlenme, terfi, tayin yanında ölüm, hastalık, emeklilik, kaza haberlerine yer vermeliydi. Rahat anlatımlı röportajlarla SEKA’nın işyerlerini, emektarlarını anlatmalıydı. Kâğıt endüstrisinde önderlik ve öncelik kazanan SEKA, bu konudaki haberleri, kâğıtçılık dünyasındaki yenilikleri, inceleme ve tanıtma yazılarını yayınlamalıydı. Teknik konulardaki kâğıtçılığı ilgilendiren yazıların çevirilerine sayfalarında yer vermeliydi. Uzun süreden beri SEKA’da çalışan teknik elemanlarımızın kendi buluşları, tecrübeleri sayılabilecek izlenimlerini, gözlemlerini öncelikle değerlendirmeliydi. Çırak Kursu öğrencilerimiz ve genç elemanlarımız için, kâğıtçılık özel sektöründe çalışanlar için, öğrenciler için yararlı olan konuları, anlaşılır bir dille vermeli, onları uyarıp aydınlatmalıydı. Kâğıt ve kâğıtçılıkla çok yakından ilgilenen Türk basınına en gerçek ve yeni haberleri yayınlama olanağı sağlamak üzere bu konuya özel ilgi göstermeliydi.”

Gerçekten de SEKA Postası, genel itibariyle incelendiğinde Girginsoy’un ifade ettiği gibi çok yönlü bir gazete olarak öne çıkmaktadır. Gazetede öncelikli olarak SEKA ile ilgili haberler, kâğıt sanayisindeki yenilikler, işletme bünyesinde açılan yeni birimler, çalışanların koşullarını aktaran haberler, raporlar, kalkınma planları, kanunlar, yönetmelikler, genelgeler, temel atma törenleri, sergiler, fuarlar, sendikal faaliyetler ve toplu iş sözleşmeleri ile ilgili gelişmeler yayınlanmıştır. Ayrıca SEKA bünyesindeki Çocuk Dostları Derneği’nin etkinlikleri, sünnet düğünleri, kreş, kermes, evlilik haberleri, tiyatrolar, konserler, SEKA kampı, röportajlar, gezi yazıları ve vefat haberleri de dikkat çekmektedir.

SEKA Postası’nda Kocaeli’de meydana gelen önemli gelişmelere de yer verilmiştir. Gazetenin sütunlarında sinema salonlarında hangi filmlerin gösterildiğini, nerede hangi tiyatro temsilinin sergilendiğini, konserleri, konferansları, festivalleri, bayram törenlerini ve spor karşılaşmalarını bulmak mümkündür. Kentteki çeşitli imar faaliyetlerini ve yapısal farklılaşmaları da yansıtan SEKA Postası, 26 yıl boyunca Kocaeli’deki sosyo-kültürel gelişmelere ışık tutan uzun soluklu, çok yönlü bir işletme ve yerel basın-yayın organı olarak öne çıkmaktadır.

KAYNAKÇA

Kadri Unat, “Türkiye’nin İlk Uzun Ömürlü İşletme Gazetesi: SEKA Postası (1956-1982)”, Tarih Araştırmaları IV, (Ed. Ahmet Gözlü-Aydın Efe), Akademisyen Yayınevi, Ankara, 2021; Mehmet Sarıoğlu, SEKA POSTASI’nın Işığında İzmit’te Kültürel Yaşam, Kocaeli 2013; Mehmet Sarıoğlu, “Mehmet Ali Kâğıtçı ve SEKA’nın Kocaeli’ne Katkıları”, Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu, Kocaeli 2015; Nadir Girgin, “SEKA Postası 15 Yaşında”, SEKA Postası, 15 Haziran 1970; Sedat Şimşek, Kocaeli Basın Tarihi (1848-2002), Kocaeli 2007; SEKA Postası, 1 Ağustos 1965; SEKA Postası, 1 Ağustos 1969; SEKA Postası, 1 Şubat 1982; SEKA Postası, 21 Haziran 1956

Kadri UNAT