Günümüzde İzmit SEKA Devlet Hastanesi
Temeli 14 Ağustos 1934’te atılan İzmit SEKA Kâğıt ve Selüloz Fabrikası’nda 18 Nisan 1936’da 1 numaralı kâğıt makinesinden ilk yerli kâğıt üretimi gerçekleşmiştir. SEKA Kâğıt fabrikası üzerine hazırladığı kapsamlı ve titizlikle hazırlanmış doktora tezinde Feyza Turgay, yatak ve cihaz sayısı konusunda eksiklikler olsa da 1941 yılında dahiliye, hariciye uzmanları ve diş doktorunun bulunduğu bir revirin fabrika bünyesinde faaliyete geçtiğini aktarır. Bu doktorlardan biri de (1932-1944) yıllarında İzmit Memleket Hastanesi Başhekimliği görevini de yürüten operatör Dr. Nail Karabuda olmalıdır. Bu yıllarda sıtma hastalığının işçiler arasında çok yaygın olduğu, 1941 yılında revirde yatarak tedavi gören 79 işçinin 49’unun sıtmaya yakalandığı gene Turgay tarafından aktarılır. Bir yıl sonra yatarak ve ayaktan tedavi görenlerin oranı bir buçuk kat artmıştır. Revirde ayakta tedavi görenlerin sayısı sekiz binin üstündedir. 1945 yılında fabrika revirinin yatak sayısı on beşe, beşi hekim olmak üzere sağlık çalışanı sayısı da ona çıkmıştır. Aynı yıl tıbbi bakım ve tedavilere ilişkin tablo revirde 9442 kayıttan 4673 muayene, 2203 çeşitli hastalık, 1937 diş tedavisi, 385 sıtma vakası, 196 kaza, 45 ameliyat, 2 ölüm ve 1 doğum olduğunu gösterir.
Eksiklikleri tamamlanan SEKA işçi hastanesi 1950 yılında 75 yatak kapasitesi ile İşçi Sigortaları Kurumu Hastanesi olarak İşçi Sigortaları Kurumuna devredilmiştir. Fabrika reviri ise bir doktor ve bir operatör ile daha sınırlı şekilde faaliyetlerine devam etmiştir. Ancak yeni kanun çerçevesinde SEKA çalışanlarına sağlık hizmetlerinin İşçi Sigortaları Kurumunca sunulması kararlaştırılmıştır. 1954 yılı arşiv kayıtlarından “5500’e yakın işçinin viziteye çıktığını ya da muayene olduğunu, 32 kişinin revirde ve 5 kişinin diğer hastanelerde yatarak tedavi olduğunu, 6 binin üstünde de ufak cerrahi operasyonların yapıldığını” yine bu tez çalışmasından anlıyoruz.
Özden Senem Binici “İzmit’te 1936–1966 Yılları Arasındaki Yapı Üretiminin Kentin Gelişimine Etkileri”ni araştırdığı kapsamlı yüksek lisans tezinde hastane binasının yapımı hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır. Özetle aktarırsak, 1958 yılında binaya ilave katlar ve poliklinik binası eklenerek 250 yataklı, daha kullanışlı bir hastane haline getirilmesi planlanmıştır. İlave inşaat 22 Aralık 1959’da tamamlanmış olup, hastane onarılıp boyanarak daha da güzelleştirilmiştir 1961 yılında hastanenin durumu oldukça iyidir ve gazetelerde hastaların hastaneden memnuniyeti dile getirilmektedir. Aynı yılın sonunda bir ek pavyon hizmete açılarak hastane yatak sayısı 350’ye yükselmiştir. 1963 yılından önce hastaneye bir dispanser eklendiği, Kocaeli’de İşçi Sigortaları Hastanesi, İşçi Sigortaları Dispanseri ve SEKA Reviri’nin hizmet sunduğu bildirilmektedir. 1965 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar Kanunu ile tekrar hastane binasının genişletilmesine karar verilmiş, ancak revirden çevrilen bu eski hastanenin genişletilmesinde sorunlar yaşanmıştır. Bu nedenle sendika, yeni bina inşaatının eski binanın yanına değil İzmit ile Yarımca arasında daha geniş, daha sağlam bir zeminde, havadar ve deniz manzaralı bir alanda inşa etmek için çalışmışsa da ek bina inşaatı eski binanın yanında başlatılmıştır. Bu yeni yapıyla yatak sayısı bine yükselecektir. Ancak bu inşaat da yapılamamış, SSK eski binası da uzun süredir bakım göremediği için harabe haline gelmiştir. Bölgede çalışan işçi sayısının artışı ile hastaneye ek binaların yapılması ihtiyacı doğmuş, 1978 yılında 8 katlı bina (B Blok) hizmete açılmıştır. 1980 yılında tamamen onarılan hastane binasında hasta yatak sayısı 476’dan 370’e düşmüştür. Planlanan ek bina da bu yıl bitirilmiştir. 1987 yılında hastane binasının girişine bekleme ve başvuru salonu olarak kullanılmak üzere 65 metrekarelik bir başka ek bina yapılmıştır. Buna rağmen “SSK İzmit Bölge Hastanesi”nin 90’lı yıllardaki vaziyetinin içler acısı olduğu, bakımsız ve pis bir halde bulunduğu bildirilmiştir. 1998 yılından itibaren bina yenileme çalışmaları yapılmış, hastanenin bazı bölümlerindeki tuvalet ve banyoları ile bazı servisler yenilenmiş, su kesintilerini çözümlemek için 95 tonluk su deposu yaptırılmıştır.
17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde ağır hasar almadığından onarımlarla hizmetini sürdüren hastanenin tarihçesinden 2003 yılında kişi ve kuruluşların yardımıyla 5 katlı idari binanın hizmete açıldığı öğrenilmektedir. SSK’na bağlı hastanelerin Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na 2005 yılında devredilmesi sürecinde SSK İzmit Bölge Hastanesi’nin adı İzmit Devlet Hastanesi olarak değişmiştir. 14 Mart 2006’da başlanan ek bina inşaatı tamamlanarak 186 yatak kapasitesi ile 2007 yılında hizmete açılmıştır. 2008 yılı başından itibaren İzmit SEKA Devlet Hastanesi adını alarak 305 yatak kapasitesi ve kendisine bağlı olan Merkez Semt Polikliniği ile İzmit Seka Devlet Hastanesi Merkez (Yenidoğan) Yerleşkesi’nde hizmet vermeye başlamıştır. 2019 yılında başlayan Covid-19 pandemi sürecinde “Pandemi Hastanesi” olarak sağlık hizmeti sunmuştur.
Günümüzde İzmit Seka Devlet Hastanesi Merkez (Yenidoğan) Yerleşkesi D–100 Karayolu üzeri Yenidoğan mevkiinde Mehmet Ali Kağıtçı Sokak ve Hastane Yolu Sokak arasında dahili ve cerrahi 22 tedavi birimi ve 13 tanı birimiyle 91 uzman hekim ve diğer sağlık çalışanları ile hizmet sunmaktadır. Sunulan özellikli hizmetler arasında 12 yatak kapasitesi bulunan bir Palyatif Bakım Merkezi, toplam 33 yatak ile üç yoğun bakım, bir Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer (KBRN) ünitesi, diyabetli bireyleri ve ailelerin eğitimi için kurulan Diyabet Okulu bulunmaktadır. Temeli 2016 yılında atılan Kocaeli Şehir Hastanesi’nin tamamlanmasıyla birlikte 320 yataklı İzmit SEKA Devlet Hastanesi’nin kısmen bu yeni hastaneye taşınacağı öngörülmektedir.
KAYNAKÇA
Feyza Turgay, Erken Cumhuriyet Döneminde İzmit SEKA Fabrikasında Emek Rejimi, T.C. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı Sosyal Politika Bilim Dalı. Basılmamış Doktora Tezi, Kocaeli 2021, s. 163-168; Frik, Feridun, 1964, Cumhuriyet Devri Sağlık Hareketleri (1923-1963) 40 Yıl, Kağıt ve Basım İşleri A.Ş., İstanbul.’dan aktaran Oya Şenyurt, Özden Senem Erol, Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı: Cumhuriyet Dönemi Sağlık Politikaları ve Kocaeli Memleket Hastanesi, Mimarlık 2016 Eylül-Ekim sayı 391; Güneş Karabuda. İndim Zaman Bahçesine. YKY, 1998; Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü İzmit SEKA Devlet Hastanesi tarihçesi https://sekadh.saglik.gov.tr/TR,116306/tarihce.html; Kocaeli Şehir Hastanesi. https://khgmsehirhastaneleridb.saglik. gov.tr/TR-48169/kocaeli-sehir-hastanesi.html (Erişim: 20 Eylül 2021); Nergis Yıldırım. Endüstri Mirası Alanları ve Tarihi Kentsel Peyzaj (Hul) İlişkisi, Bursa Merinos Tekstil Fabrikası ve İzmit Seka Kağıt Fabrikası Örneği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2020, s. 95; Özden Senem Binici, İzmit’te 1936–1966 Yılları Arasındaki Yapı Üretiminin Kentin Gelişimine Etkileri, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli, 2012.
Aslıhan AKPINAR