Beyaz Eşyacı, Öztanlar Kolektif Şirketi
1918 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul’da polis olan babası Osman Bey ve annesi Fazilet Hanım’ın, Sebahattin ve Selahattin adlarında iki oğlu vardı. Sebahattin Öztan’ın kardeşi Selahattin, o yıllarda askerliğini telsizci olarak yaptığı için, komutanının tavsiyesi üzerine Soyadı Kanunu esnasında “Telser” soyadını aldı. Selahattin Telser, daha sonraki yıllarda İzmit’te yayınlanan Hürsöz gazetesinin sahibi olacaktı.
Sebahattin Öztan, 1937 yılında İzmit’e geldi. Karamürsel’de bulunan Elektrik Okulu’na gitti. Okul bitiminde, Geyve ve Düzce arasında elektrik işleri yaptı. 1940-1943 yılları arasında, İstanbul Davutpaşa’da askerliğini yaptı. Askerliğini tamamladıktan sonra, 1943’te Fevziye Camii’nin, Fethiye Caddesi ile buluştuğu tarafta (Günümüzde Mc Donald’s’ın bulunduğu bina) elektrik malzemeleri, radyo tamiri ve satımı yapan bir dükkân açtı. İki katlı olan bu binada, Orion marka radyoları sattı ve tamir etti. İkinci Dünya Savaşı yıllarıydı, insanlar bir araya toplanıp radyoda yayınlanan savaş haberlerini dinlerlerdi. Radyo ve radyoculuğun popüler olduğu yıllarda bu mesleği yapmak onu tanınır hale getirdi. 1951 yılında Fethiye Caddesi’nde bulunan Tüysüzler Kundura’nın bitişiğine taşındı. İki katlı olan bu binanın, üst katını düğün salonu, alt katını ise mağaza olarak kullandı. Sabahattin Öztan, radyo satışı ve bakımı yanında farklı ürünlere de yönelerek ürün yelpazesini geliştirmeye başladı. 1965 yılından itibaren soba, avize, çeşitli elektrikli ev aletleri ve beyaz eşya da sattı.
14 Haziran 1955 tarihinde kurulan Sınırlı Sorumlu Kocaeli Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin ilk başkanı oldu. 1968 yılında Öztanlar Kolektif Şirketini kurdu. Aynı yıl İzmit Belediye Başkanı seçilen Leyla Atakan ile İzmit Sanayi Sergisi’nin kuruluşuna öncülük etti ve Belediye Meclis Üyeliği yaptı. Arçelik Başbayii olarak, Koç Ailesi’nin, beyaz eşya sektöründeki ilk müşterilerinden biri oldu. Arçelik ürünlerinin yanı sıra, Köhler Dikiş Makinesi ve Grundig Radyolarını satmaya başladı. 1985 yılına kadar Fethiye Caddesi’nde ticarete devam etti. 1955 yılında Hürriyet Caddesi’nde, Öztan Gazozları adı altında gazoz imalatı yaptı. Kandıra, Gölcük ve Karamürsel bölgelerine gazoz sattı. Gazoz imalatı esnasında elini makineye kaptıran Sebahattin Öztan, 1966 yılında bu işi tasfiye etti. Öztan Ailesi, 1967 yılında meydana gelen Büyük Adapazarı Depremi’nde, bu gazoz imalathanesini geçici bir süre ile mesken olarak kullandı. 1970 yılında imalathane olarak kullandığı mekânda bazı tadilatlar yaparak, beyaz eşya, bisiklet, Yamaha marka deniz motorları ve çeşitli teraziler satılan bir dükkân açtı. Sebahattin Öztan, 1988 yılında vefat etti,
Öztanlar Kolektif Şirketi de ticari faaliyetlerine 1991 yılında son verdi.
Sabahattin Öztan İzmit Ticaret Odası üyesiydi. CHP saflarında politika yaptı. Verem Savaş Derneği yönetimlerinde görev aldı. 1939 yılında Naciye Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden Engin, Sezgin ve Rezzan adlarında üç çocuğu dünyaya geldi. İlk eşinin vefatından sonra, 1963 yılında Babaeskili Billur Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden de Yıldız ve Bilge adlarında iki kızı oldu.
KAYNAKÇA
http://kocaeliekk.org/hakkimizda/ (13.07.2021); Hüseyin Erol, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit, 2013, s.285-286.
Resul NARİN