Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
Türkiye’de kurumsal olarak sanayi ve teknoloji alanı, tarihi süreç içerisinde farklı isimler ve farklı bakanlıklar altında idare edilmiştir. Birinci TBMM Hükümeti döneminde “İktisat Vekâleti” olarak adı geçen Bakanlığın görev alanını, “Ticaret, Sanayi, Ziraat, Orman ve Maadin” işleri kapsardı. Zaman içerisinde bu alanlarda birleşmeler ve ayrılmalar yaşandı. Cumhurbaşkanlığı onayıyla ve ilk kez Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 1971 yılında birleşerek faaliyetlerini sürdürdü. Bu birleşme sırasında kurum içinde bir küçülme yaşanarak Dış Ticaret Dairesi Teşkilatı Bakanlıktan ayrıldı ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı kuruldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın görevleri ise sadece sanayi ve iç ticaret alanlarıyla sınırlandırıldı.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 14.12.1983 tarih ve 18251 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden kurulmuştur. Aynı tarihte Resmî Gazete’de yayımlanan “Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile örgütlenmiş ve daha sonra bazı değişiklikler yapılarak görevini devam ettirmiştir. 18 Ocak 1985’te yayımlanan kanun ile bu sefer KHK’ler kaldırılarak bugünkü Bakanlık Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun yürürlüğe girmiştir. 2011 yılına gelindiğinde, 03.06.2011 tarih ve 635 sayılı KHK’ye göre Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ismi değişerek Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmuştur. Ardından 2018’de söz konusu kurumun adı yine değiştirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmuştur. Son olarak 2020 yılının nisan ayı içerisinde, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklik yapılarak Bakanlığın görevleri tekrar düzenlenerek ilave görevler verilmiş ve ihtiyaç duyulan hizmet birimleri yeniden teşkil edilip bugünkü teşkilat yapısı oluşturulmuştur.
Bakanlığın taşra teşkilatı, Kocaeli ilinde de bulunan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinden oluşmaktadır. İl Müdürlükleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle Bakanlığa verilen görevleri, illerde Bakanlığın vizyon ve misyonuna uygun olarak merkez teşkilatı birimleriyle uyum ve iş birliği içerisinde yürütmektedirler. Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, “sanayisi güçlü, teknolojisi milli bir Türkiye” vizyonundan hareketle, “yüksek teknolojiye dayalı, rekabetçi, sürdürülebilir, yerli ve milli bir sanayi yapısı oluşturmak” misyonuyla Türkiye’nin en önemli sanayi şehirlerinden birine hizmet sunmaktadır.
Kurumun stratejik amaç ve hedefleri arasında şu maddeler yer almaktadır: Milli teknoloji hamlesini hayata geçirmek için sanayinin teknolojik dönüşümünü sağlamak; yenilikçi ve tasarım kapasitesini artırarak nitelikli insan kaynağını geliştirmek; AR-GE ve yenilik kapasitesini geliştirerek Türkiye’yi ileri teknoloji alanlarında küresel ölçekte rekabetçi bir konuma yükseltmek; sanayi ve teknoloji alanlarında politika, strateji, plan, program ve projeler geliştirmek, uygulamak, veri analizleri ve araştırmalar yoluyla bu alanlardaki gelişmeleri izlemek ve yönlendirmek; nitelikli teknoloji üreten yenilikçi girişimlerin sayısının hızlı bir şekilde artmasını ve girişimlerin küresel pazarlara entegre olarak yüksek değerlere ulaşmasını sağlamak ve bunun için girişimcilik ekosistemini dünya genelinde bir cazibe merkezi haline getirmek; sanayide katma değerli üretimin artırılması amacıyla mevcut kapasitenin dönüşümünü, ileri teknoloji odaklı yeni yatırımların yapılmasını ve nitelikli üretim için iş birliği mekanizmalarının gelişmesini sağlamak; uluslararası standartlara uygun, güvenli ve kaliteli sanayi ürünlerinin ve ölçü aletlerinin yer aldığı, izlenebilir bir piyasanın oluşmasını sağlamak, Bakanlığın kurumsal yapısı ile stratejik yönetim ve uygulama kapasitesini güçlendirmek.
Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, A grubu İl Müdürlüğü statüsünde olup Sanayi ve Yatırımlar Şube Müdürlüğü, Teknoloji Şube Müdürlüğü, Teşvik ve Destekler Şube Müdürlüğü, Denetim ve Gözetim Şube Müdürlüğü, Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü birimlerine sahiptir. Sanayi sicil belgesi düzenlemek, sanayi işletmelerini sanayi siciline kaydetmek, sanayi sektörünün nitelik ve nicelik olarak ihtiyaç duyduğu işgücü ve eğitim ihtiyacını belirlemek, Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) İl Planlama ve Geliştirme Kurulu’nun sekretarya işlemlerini yürütmek, TÜBİTAK, TÜBA ve TÜRKPATENT’in ildeki faaliyetlerini takip etmek ve talep edilmesi halinde çalışmalarına destek vermek, bu birimlerin sürdürdüğü faaliyetler arasında yer almaktadır.
KAYNAKÇA
“Bakanlıkların Kuruluş ve Görev Esasları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, Resmî Gazete, 14 Aralık 1983.“Cumhurbaşkanlığı Yüce Katına”, Resmî Gazete, 27 Mart 1971; http://kocaeli.gov.tr/sanayi-ve-teknoloji-il-mudurlugu (Erişim Tarihi: 05.08.2021); https://www.sanayi.gov.tr/kurumsal/tarihce (Erişim Tarihi: 05.08.2021) Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ile 1 Temmuz 2021 tarihinde yapılan görüşme sonucu edinilen belge ve dokümanlar.
Mustafa Talha SAVAŞ