SALİHA YAZICIOĞLU

Madde no:1320

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Kocaeli-İzmit Şubesi Başkanı

1914 doğumlu Saliha Yazıcıoğlu, Türkiye Yardım Sevenler Derneği’nin Kocaeli-İzmit şubesi kurucularındandır. Mustafa Kemal’in desteği ve Kırklareli milletvekili Dr. Fuat Bey’in TBMM’ye verdiği soru önergesiyle 19 Şubat 1928 yılında Himaye-i Etfal Kadın Cemiyeti kurulmuştur. Dr. Fuat Umay, Mevhibe İnönü, Fitnat Çakmak, Nevber Sevüktekin, Tezer Taşkıran, Reşide Bayar, Sevda And, Süreyya Ağaoğlu, Seza Lostar, Melahat Özbudun, Belkıs Odman, Nimet Uybadın gibi isimler kurucu üyelerdir. Halk arasında derneğin Yoksul Kadın Derneği olarak anılmasından duyulan rahatsızlık üzerine kuruluşundan on yıl kadar sonra adı Yardım Sevenler Derneği olarak değiştirilmiştir. Türkiye’nin pek çok yerinde derneğin şubeleri açılmaya başlamış, 1942 yılında da İzmit şubesi kurulmuştur. İzmit şubesinin memur ve öğretmenlerden oluşan kurucuları şehirden şehre tayin ettiğinden dernek uzun süre kapalı kalmıştır. Derneği yeniden hayata geçiren ise Saliha Yazıcıoğlu Hanımdır. 1960 yılında derneği yeniden faaliyete sokmuştur. 1975 yılında derneğin tüm ülkede faaliyet gösteriyor olmasının bir neticesi olarak da dernek Türkiye Yardım Sevenler Derneği olarak anılmaya başlamıştır.

Sosyal yardım kuruluşlarında büyük özveriyle çalışan Kocaelili kadınlardan biri olan Saliha Yazıcıoğlu bu derneğin İzmit şubesini açarak şehre pek çok hizmette bulunmuştur. Onun dönemi Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olan İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan dönemine denk gelmektedir. Leyla Atakan’la birlikte yaptıkları çalışmalar şehrin sosyal ve kültürel tarihinde kalıcı izler bırakmıştır. Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Hava Kurumu gibi kurumlarla sürekli iş birliği içerisinde olmuştur. II. Dünya Savaşı yıllarında kadınlar için gönüllü hasta bakıcı kursları, yine kadınlar için çeşitli atölyeler açılmasına, kız öğrencilerin okutulmasına imkân sağlamıştır. Kadınlar için açılan biçki dikiş kurslarının kıyafetlerini dernek yararına düzenlenen bir defilede bizzat kendisi giyerek 80 yaşında mankenlik yapmıştır. Büyük ilgiyle karşılanmıştır. Onun açtığı şube 1994 yılında İzmit’te ilk defa 75 öğrenci kapasiteli yükseköğrenim kız öğrenci yurdu açmıştır. Pek çok üniversite öğrencisine eğitim bursu verilmiş, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine bilgisayar laboratuvarları, onkoloji merkezine daha sonradan dahil edilmek üzere tedavi üniteleri, Suadiye Ortaokulu bahçesine Atatürk anıtı ve çeşmeler, Dilovası İmam Hatip Lisesine Atatürk köşesi yaptırılmıştır.

KAYNAKÇA

Hüseyin Erol-F.Yavuz Ulugün, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit Rotary Kulübü Kültür Yayınları, 2013; Milliyet, 24 Haziran 1994; https://www.kocaeliparaf.com/yardimsevenler-91-yasinda.html Erişim tarihi: 27 Kasım 2021; https://www.kocaeligazetesi.com.tr/haber/1304556/yardim-sevenler-dernegi-izmitte-81yilini-kutluyor Erişim tarihi: 29 Kasım 2021.

Hatice AKAN