SAİM FERİDUN GÜRAY

Madde no:1310

Kocaelispor Yönetim Kurulu Üyesi, Yazar

1936 yılında Maşukiye’de doğdu. Babası Ali Haydar Bey, annesi Atiye Hanım’dır. Çocukluğu İzmit’in Maşukiye köyünde geçti, baba tarafı Çayeli, anne tarafı ise Abhazya kökenlidir. 1955’te İzmit Lisesi’ni, 1959’da Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İzmit Lisesi’nde bir yıl Türkçe öğretmenliği yaptı. 1965’te İtalya Perugia Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiştir. 1965-1966 yıllarında çocuk mahkemeleri üzerine mastır yaptı. Kızıltepe ve Yapraklı Sorgu Hâkimliği, Akyazı Sulh Hâkimliği, Yüksek Hâkimler Kurulu Müfettişliği, Adalet Müfettişliği görevlerinde bulundu. 02.01.1960’da Polatlı Yedek Subay Okulunda askerliğe başladı. Kura ile İstanbul Rami Top Taburuna geçti. Hukukçu olduğu için Beşiktaş Balmumcu’da siyasi tutukluların bulunduğu özel garnizonda koruma subayı görevi verildi. Yassıada’dan vali ve genel müdürler oraya getirildi. Siyasi tutuklularla görüşme imkânı buldu.

1980 Askeri Darbesinden sonra kurulan Danışma Meclisi’ne Kocaeli üyesi olarak katıldı. Bu mecliste illerden seçilen 120 üye arasında yer aldı. Danışma Meclisi, 12 Eylül 1980 Darbesi’nden sonra, Millî Güvenlik Konseyi’yle birlikte, 1982 Anayasası’nı hazırlamak için kurulan Kurucu Meclis’i oluşturan iki organdan biriydi. Danışma Meclisi’nin önemli görevleri arasında, yeni bir anayasa ile siyasi partiler ve seçim yasalarının hazırlanması bulunuyordu. Danışma Meclisi 20 Kasım 1981’de iç tüzüğünü hazırladıktan sonra anayasa hazırlama çalışmalarına başladı.

Bu Mecliste Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü olan Güray, iki teklif ve bir önerge vermiştir. Güray ve arkadaşlarınca hazırlanan ve aile planlamasını öngören yasa tasarısı 3 Mart 1983’te Danışma Meclisi Başkanlığına verildi. Tasarıda kişilerin rızası ile gebelik onuncu haftaya kadar sona erdirilecekti. Bu konuda bir konuşma yapan Güray, teklifin sadece kürtaj üzerine olmadığını savundu ve aile planlaması tasarısını destekledi. 1983 yılında yürürlüğe giren 2827 No’lu Nüfus Planlaması Yasası, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana uygulanan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırdı. Yasa, 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı olarak kürtajla sonlandırılmasına izin vermekteydi.

Güray’ın Meclis Başkanlığına sunduğu bir de önerge vardır. Bu önerge ile gündemde bulunan kanun tasarı ve tekliflerinin zamanında görüşülmesini sağlamak üzere Genel Kurulun Salı günleri de toplanması sağlanmıştır. 6 Ocak 1982’de 10 arkadaşı ile birlikte, Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında 2553 Sayılı Kanunun İlgasına Dair Kanun Teklifi kabul görmemiştir. 21 Mart 1982’de arkadaşlarıyla birlikte Çanakkale Zaferi dolayısıyla mecliste bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması teklif edilmiş ve teklif kabul edilmiştir. 1982 anayasa teklifini mecliste görüşülmesi sırasında 4.8.1982’de seçim için 8 yıllık temel eğitim şartının kaldırılmasını, Dil Akademisi kurulması hükmünün kaldırılmasını önermiştir. Mecliste çok faal olduğu görülen Güray, 84 kez farklı konularda söz almıştır. Bu konuşmaların hazırlanmakta olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Tasarısı ve hukuki konular ve bütçelerle ilgili olduğu görülmektedir. Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü olması hasebiyle de bu konularla ilgili gündemde olan yasalar ve hukuki düzenlemelerde konuşmalar yapmıştır. Güray’ın Danışma Kurulu üyeliği bu kurulun lağvı ile 6 Aralık 1983’te sona ermiştir.

1983 seçimlerinde Milliyetçi Demokrasi Partisi’nden İzmit’ten milletvekili adayı oldu, ancak milletvekili olamadı. Türkiye İlaç ve Kimya Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreterliği ve Genel Sekreter yardımcılığı yaptı. 1987 yılı Mayısında ilaç firmalarının stoklarda ilaç tutarak zam yapmayı hedefledikleri ile ilgili çıkan haberlere karşı, hammaddenin yüzde sekseninin ithal edildiğini hatırlatarak sıkıntının ve zammın bu nedenlerden olduğunu basına açıkladı. 1993-2002 yılları arasında İstanbul Gübre Sanayi Anonim Şirketi (İGSAŞ) Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Müdürlük başkanlığı zamanında, beş yıl Kocaeli vergi rekortmeni oldu ve Cenevre’de Uluslararası Kalite ve Teknoloji ödülü aldı. Kocaelispor Başkan Yardımcılığı da dâhil olmak üzere bu kulübün çeşitli kademelerinde bulundu. Çeşitli firmalarda Hukuk Müşavirliği yaptı. CHP’nin daveti üzerine milletvekili aday adayı oldu, listeye giremedi. Bütün bu mücadeleler ona üç mide kanaması, bir by-pass ve bir kanser tedavisine mal oldu. Kendi deyimiyle, “Kocaelispor’un kazandığı iki şampiyonluğun verdiği mutluluk” ona yetmektedir.

Haziran 2018’de Kocaeli Eğitim Vakfı’na başkan seçildi. Lisanslı briç oyuncusudur. Kocaeli gazetesinde hayatına, İzmit’e ve gündeme dair köşe yazıları yazmaktadır. Bu yazıları dışında akademik makaleleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyledir: “İtalya’da Çocuk Mahkemeleri ve İnfaz Kurumları”, Adalet Dergisi, yıl: 58 (1967) sayı: 7. “Çocuk Mahkemeleri Yasa Tasarısı”, Ankara Barosu Dergisi, sayı: 2, 1967. “Çocuk Mahkemeleri Yasa Tasarısı”, Adalet Dergisi, yıl:63 (Şubat 1972), sayı:2. Evli ve 2 çocuk babası olan Güray, İtalyanca ve İngilizce bilmektedir. Halen İstanbul’da yaşamaktadır.

KAYNAKÇA

https://www.kocaeligazetesi.com.tr; https://www.tbmm.gov.tr (Danışma Meclisi Tutanak Dergisi 2. Dönem (1982-1983), ciltler 1-16.); http://gazetearsivi.milliyet.com.tr/; TBMM Albümü, 4.CİLT (1960-1983), Ankara, 2010.

Haluk SELVİ