Matbaacı
Saim Aşkın, 1904 yılında Üsküdar’da doğdu. Tam adı Mustafa Saim Aşkın’dır. Hattat Hüseyin Hüsnü Bey ile Emine Vahide Hanım’ın oğludur. Biri erkek üç de kız kardeşi vardı. Sultani mezunudur. Askerliğini Ankara Milli Müdafaa Matbaası’nda yaptı. Askerden sonra sivil memur olarak 15 yıl aynı matbaada çalıştı. Erkek kardeşinin ve babasının ölümü üzerine annesinin ve diğer kardeşlerinin sorumluluğunu almak üzere İzmit’te yerleşme kararı aldı.
1944 yılında İzmit’te Seka Kâğıt Fabrikası matbaasına ustabaşı olarak girdi. Aynı yıl Selanikli Bedia Hanım’la evlenen Saim Aşkın, Ender, Hayriye, Sadiye ve Sevin adında dört çocuk babasıdır.
Mehmet Yüce’nin teklifi üzerine 1947 yılında Türkyolu Gazetesi Matbaası’na geçti. Uzun dönem sadece Türk Yolu Gazetesi’nin var olduğu İzmit’te 1949’un Eylül ayından itibaren yeni yeni gazeteler çıkmaya başladı. Saim Aşkın da Türk Yolu Gazetesi’nden ayrılarak Rifat Yüce’nin torunu Metin Yüce ve matbaa ustası Feridun Özbay ile birlikte 14 Mayıs 1951 tarihinde “Bizim Şehir” adını verdikleri bir gazete çıkarmaya başladı. Gazete, İzmit’te Yalı Hamam Sokak No.21’deki Bizim Şehir Matbaası’nda hazırlandı. Önceleri Ahmet Fevzi Matbaası’nda, sonra Türk Yolu Matbaası’nda, 1953 yılından itibaren de Bizim Şehir Matbaası’nda basıldı. Saim Aşkın, matbaacılık yanında gazeteciliğe başlamış, yazı işlerinin de sorumlusu olmuştu.
Gazete, dergi, kitap, matbu evrak tabı ve neşri, matbaacılık ve kağıtçılık konusunda her türlü işle meşgul olmak üzere 1 Mart 1962 tarihinde İzmit Tepecik Mahallesi, Halıcılar Caddesi’nde; Mehmet Yüce, Saim Aşkın, Ferudun Özbay tarafından Bizimyol Kollektif Şirketi kuruldu. Aslında bu ortaklık Bizim Şehir Gazetesi ile Türk Yolu Gazetesi’nin birlikte “Türkyolu-Bizimşehir” başlığı ile tek bir gazete çıkarması içindi. Gazete sayısının arttığı bu dönemde ilan paylaşımı düşmanlıkları körüklerken, birleşmek iyi bir çözümdü. 1964 yılında Mustafa Garagay da ortaklığa dahil edilerek İzmit’te ilk dizgi makinesini getirdiler. Bu ortaklık çok sürmedi: 1965 yılında Saim Aşkın ve Mustafa Karagay’a matbaa; Feridun Özbay, Mehmet Yüce ve diğer ortaklara Türkyolu Bizimşehir gazetesi ile dizgi makinesi bırakılarak ayrılındı.
Saim Aşkın, Bizim Şehir ve Türkyolu-Bizimşehir gazetelerinin künyelerine göre toplam on beş yıl gazetecilik yaptı.
10.02.1968’de Bizimyol Kağıtçılık Matbaacılık Kollektif Şirketi, Halıcılar Sokağı’ndan, Yalı Hamam Sokakta, Girgin Apartmanının zemin katına nakleder. Dört yıl daha matbaacılığa devam ettikten sonra, 1969 yılında işlerini Ender Aşkın’a devreden Saim Usta, aktif çalışmayı bıraksa da oğluna yardımcı olmaya devam etti. Gazetecilikte son deneyimi iki yıl süren haftalık “Yeni İzmit” Gazetesi ile oldu. 03 Ağustos 1971 günü ilk sayısı çıkan gazetenin sorumlu müdürü Hasan Çelebi idi. Yeni İzmit Gazetesi’nin dizgisi kendi kurdukları Ustalar Basımevi’nde; baskısı Bizimyol Matbaası’nda yapılırdı.
Demokrat Partili Saim Aşkın, İzmit Belediyesi Meclis Üyesi olup encümen başkanlığı yaptı. Turan Güneş’in ve DP’den kopan milletvekillerinin 21 Aralık 1955 tarihinde kurduğu Hürriyet Partisi’nin, İzmit’teki kurucuları arasında yer aldı. Hürriyet Partisi, 1957 seçimlerinde istenilen oyu alamayarak Kasım 1958’de fesholduğunda arkadaşları ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti.
Saim Usta’nın matbaası, arkadaş ve dostlarının buluşma yeriydi. Nihat Erim, Turan Güneş müdavimlerindendi. Demokrat Parti Milletvekilleri Dursun Erol ve Lütfü Tokoğlu, yazar Naci Girginsoy sık görüştükleri arasındaydı. Ahmet Sakızlı’nın Şehir Lokantası da buluşma noktalarındandı.
11.08.1982 tarihinde vefat eden matbaacı, gazeteci Saim Aşkın, İzmit’te pek çok matbaacının yetişmesine emeği geçmiş, mesleğinde titiz ve disiplinli bir kişilikti. Oğlu Ender Aşkın (İzmit,1945 doğumlu), okula giderken aynı zamanda babasının yanında çırak olarak yetişti. 1965 yılında Ankara’da Genelkurmay Matbaası’nda askerlik görevini yaptı. İki gazete yayımladı. Kocaeli Gazetesi (1963) ve Yeni Yarımca Gazetesi (1969). Ender Aşkın’ın oğlu Onur, Kemalpaşa Mahallesi, Eski Hamam Sokak, No.20’de İzmit Matbaası’nda aileden üçüncü kuşak matbaacıdır.
KAYNAKÇA
Hürsöz, İzmit’te Münteşir Bizim Şehir Gazetesi, 28.07.1953; Hürsöz, “Türkyolu Bizimşehir 47. yılına bastı”, 27 Eylül 1967, sayı: 7434, s. 1; Kocaeli, Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer, Saim Usta; Kocaeli, 12.08.1982, Saim Usta öldü; Necmi Onur, Saim Usta, Türkyolu-Bizimşehir Gazetesi, 01.09.1973; Ruşen Hakkı, Ustaların Ustası Saim Usta da, Kocaeli Gazetesi, 15.08.1982; Sedat Şimşek; Kocaeli Basın tarihi, s.187, Kocaeli belediyesi Kültür Yayınları10, Kocaeli, 2010; Şenay Koç, Kocaeli’de Basın (Ender Aşkın), Kocaeli Gazetesi, 6, 10, 11 Ağustos 1991,s. 2; Ticaret Sicil Gazetesi, No.2231, 28.12.1965, sayı: 2644.
Müzeyyen ÜNAL