Kocaeli’de Turistik Destinasyon
Kıyılar, insanlık tarihi boyunca ilgi duyulan ve birçok açıdan yararlanılan, kara ile deniz ekosistemlerinin kesiştiği önemli alanlardır. Dünya nüfusundaki yoğun artış, sanayileşme, ulaşım ve turizm gibi faktörler kıyıların sunduğu imkanlar ve çekicilik gibi nedenler günümüzde kıyı alanlarına olan ilgiyi artırmış ve yoğun kullanımına neden olmuştur. Dolayısıyla, kıyı alanlarının kullanımının planlaması ve yönetimi gibi kavramların gelişmesine neden olmuştur. Kıyı unsuru yalnızca bir çizgiden ibaret olmayıp, kıyının deniz yönünde ve kara yönünde iki yönlü etkileşimde bulunduğu alanlar bulunmaktadır. Bu nedenle, kıyının bölümlerinin, tanımlarının yapılması hem hukuki hem de bilimsel açısından önemlidir. Kıyıların alanlarının belirlenmesi çalışmaları, kıyının kullanım şekli ve kıyıdan yararlanmanın sınırlarını belirlemektedir.
Kocaeli ili Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olan, sınırları içerisinde İzmit Körfezi’ni de barındıran bir kenttir. Kocaeli ilinin Karadeniz’e olan kıyıları Kandıra ilçesi boyunca 52 km olup, yüksek kıyı tipi olup, falezlerin (Pembe Kayalar-Kefken) oluşmasına neden olurken, Marmara Denizine olan kıyıları 129,7 km olup, Karadeniz ve Akdeniz geçiş iklimine sahip olan ve lagünlerin de bulunduğu, farklılıklar gösteren kıyılara sahiptir.
Kocaeli bir Körfez kenti olması, doğu-batı yol kavşağı üzerinde bulunması gibi nedenlerle ülkemizin imalat sanayinin %13’ünün gerçekleştiği bir il olup, hızlı sanayileşme süreci ile birlikte özellikle son 30 yılda kıyıların turizm amacıyla değil, kirliliğe de yol açan üretim ve ticaret amacıyla yoğun kullanımı söz konusu olmuştur. Kocaeli’nin turizm varlıklarını öne çıkararak turizm kenti imajı yönünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hem araştırma hem de yatırım yönlü olmak üzere son yıllarda çok önemli çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmalardan biri de sahillerin ve plajların temizlenerek, turizme kazandırılması, yerel halkın da içinde yaşadığı kentin sahil, plaj varlıklarından yararlandırılabilmesi çalışmalarıdır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ve deniz ile bağlantılı çevreye yönelik hassas çalışmaları sayesinde İzmit Körfez’i bile yüzmeye uygun hale gelmiştir. Bu çalışmalarda, deniz uçağı, deniz temizleme araçları ile birlikte, imalat işletmeleri tarafından Körfez’e akıtılan atıksuları da arıtılarak denize ulaştırılmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü’nün, Kocaeli genelinde faaliyete geçirdiği arıtma tesisleri Türkiye’de deniz ve suların güvenliğinin sağlanmasına örnek ve öncü bir proje konumundadır. Arıtma tesisleri sayısı ile Kocaeli ili Türkiye’nin en fazla atık su arıtma tesisine sahip kenti statüsüne ulaşmıştır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, başta sanayi olmak üzere birçok faktör nedeniyle kirlenmiş olan özellikle Marmara Denizi sahillerinde, halk tarafından güvenli bir şekilde kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmaları ile birlikte, sahillerin büyük bir bölümü rahatlıkla, güvenilir ve konforlu bir şekilde halkın yüzebildiği, uluslararası su sporlarının yapılabildiği bir konuma gelmiştir. Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün analiz çalışmaları sonucunda açıkladığı rakamlara göre bu çalışmaların başarılı bir sonuca ulaştığı görülmektedir. Başta toplum sağlığının korunması, sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması ve yüzme suyundaki kirleticilerin yol açtığı risklerin önlenmesi için il sağlık müdürlükleri tarafından yüzme sezonu boyunca alınan numunelerin sonuçlarına göre Kocaeli’deki sahillerin temizliğinin yüzmeye uygunluğu son yıllarda giderek iyileşmektedir. Yüzme alanlarının 14’ünün “A” sınıfı (Mükemmel) kaliteye ulaştığı, diğer yüzme alanlarının ise “B” sınıfı (İyi) kalite kategorisi olup, C sınıfı yüzme alanının olmadığı belirlenmiştir. İzmit Körfezi-Marmara Denizi sahillerinde, Ereğli Defne, Karamürsel Altınkemer, Ulaşlı, Bayramoğlu Kadınlar/Halk Plajı, Tübitak MAM, Kandıra-Karadeniz sahillerinde ise, Cebeci, Kefken, Kerpe, Bağırganlı, Kumcağız, Kovanağzı, Babalı, Seyrek ve Gemiciler Koyu plajları “A” kalite “Mükemmel” plajlar olarak belirlenmiştir.
Kocaeli’nin Karadeniz’e olan kıyısındaki sularda Akdeniz sularının sakinliği ve Ege sularının serinliğini bir arada bulunmakta, bu özelliği ile ender nitelikte bir sahil şerididir. Bu şerit üzerinde kilometrelerce uzunlukta mavi bayraklı Kefken ve Kerpe koyları iki doğa harikası olma özelliği ile ziyaretçilerine yüzme keyfinin yanında, görsel bir şölen de sunan destinasyonlardır. Büyük bir metropol olan İstanbul’a yaklaşık 2 saat mesafede bulanan Karadeniz koyları, sakinlik, unutulmaz manzara ile eşsiz bir tatil deneyimi sunmaktadır.
Kocaeli ili sınırları içerisinde İzmit Körfezi kıyılarında 10 adet, Karadeniz kıyılarında ise 11 adet olmak üzere toplam 21 adet yüzme alanı, plaj bulunmaktadır. Bu plajlardan Karamürsel Altınkemer, Kandıra Cebeci, Kerpe, Bağırganlı, Kumcağız ve Miço Kadınlar Koyu plajları, 2021 yılında Mavi Bayrak alan Kandıra-Kovanağzı Plajı ile birlikte toplam 7 adet mavi bayraklı plaj bulunmaktadır. Kocaeli’de bilinirliği yüksek ve yaz sezonunda başta İstanbul olmak üzere çevre illerden de çok sayıda ziyaretçi alan plajları ile ilgili olarak aşağıda kısa bilgiler sunulmuştur.
Altınkemer Halk Plajı – Karamürsel (Mavi Bayraklı)
Karamürsel ilçe merkezine çok yakın olan Altınkemer Halk Plajı, Kocaeli’nin İzmit Körfezi’ne kıyısı bulunan sahil yerleri arasında en çok tercih edilenler arasındadır. Karamürsel’e 1 km mesafede bulunan Altınkemer Halk Plajına, İstanbul-Yalova yolu üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Altınkemer Halk Plajı’nın içeriği kum olup 190 metre uzunluğunda ve 18 metre genişliğinde bir alana sahiptir. Plajda engelli özel bireyler için de konfor sağlayıcı olanaklar bulunmaktadır. Cankurtarma ve ilkyardım imkanları mevcut olan plajda, tarihi bir atmosfer yaratan 1 adet de anfi tiyatro bulunmaktadır. Altınkemer Halk Plajı, Kocaeli’nin 2012’de Mavi Bayrak alan ilk plajı olarak da özel bir öneme sahiptir.
Cebeci Sahili, Cebeci Plajı – Kandıra (Mavi Bayraklı)
Kandıra’ya yarım saat uzaklıkta bulunan Cebeci sahili, Kocaeli’nin Mavi Bayraklı plajları arasında yer almaktadır. Cebeci Plajı geniş kumsallarıyla, 1,5 km uzunluğunda ve 50 m genişliğinde yüzme alanıyla, sezonda en kalabalık olan plajlardan biridir. Doğa turizmine yönelik de imkanlar bulunan bölgede kamp yapmak için de uygun ortam bulunmaktadır. Çok sayıda işletmenin hizmet verdiği destinasyonun ziyaretçilerinin çok fazla hazırlık yapmadan kamp yapma imkanına sahiptir.
Kerpe Sahili – Kerpe Halk Plajı (Mavi Bayraklı)Kandıra
Kerpe, Kocaeli halkı ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin en çok tercih ettiği sahillerden birisidir. Kumsalının genişliği ve muhteşem manzarasıyla çekici bir destinasyon olan Kerpe sahiline giden ziyaretçilerinin konaklaması için, Kerpe’de birçok otel, pansiyon, kamp alanı bulunmaktadır. Kerpe’de kafeler, sahildeki et ve balık lokantaları mavi ve yeşilin muhteşem birlikteliğinde, küçük bir kasabada sakin bir tatilin eşsiz keyfini yaşamanızı sağlayan hizmet sunmaktadır.
Kocaeli’nin 2016 yılından beri Mavi Bayraklı plajlarından biri olan Kerpe Halk Plajı, Kandıra ilçesinin Karadeniz’e kıyısı olan plajın uzunluğu 500 metre olup, genişliği 10 metredir. Plajda, otopark, bisiklet park alanı, WC, soyunma kabini, gölgelik, güneşlenme alanları, cankurtaran ve sağlık hizmetleri, duş alma ve güvenli bir şekilde denize girme alanı, plaj temizlik hizmetleri ve engelli özel bireylere yönelik hizmetler sunulmaktadır.
Kerpe, küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen, özellikle şehir yaşamının stresli, gürültülü ortamından bunalan ve bir uzaklaşma rotası arayan insanların son yıllarda uğrak mekanı haline gelmiştir. Hem Kocaeli’den hem de İstanbul’dan çok sayıda insanın ziyaret için tercih ettiği bir destinasyon olan Kerpe, son yıllarda çevrenin hoyratça kullanıldığı bir zamanda, kendi doğal güzelliklerini korumayı başarmış, halen bakir birçok alanı bulunduğunu gören ziyaretçilerini şaşırtmaktadır. Hırçın bir deniz olan Karadeniz’in sularından dahi kendisini yüzyıllardır korumayı başarmış olan Kerpe, çok sayıda plaja sahiptir. Donanımlı tesislerin yer aldığı plajlar bulunan Kerpe’de, henüz keşfedilmemiş birçok koy bulunmaktadır.
Bağırganlı Sahili – Kandıra (Mavi Bayraklı)
Kocaeli’nin Mavi Bayraklı plajlarından biri olan Bağırganlı Plajı, Kandıra ilçesinde bulunan 550 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde, ilçe merkezine 17 km mesafede bir plajdır. Kocaeli-İstanbul sınırında yer alan Bağırganlı dalga alan bir plaj olduğu için olta balıkçılığı ve dalış gibi farklı aktiviteler için daha fazla tercih edilmektedir. Plajda, engelli özel bireyler için birçok imkân bulunmakta olup, zorunlu ihtiyaçlar için gerekli donanıma sahiptir.
Kumcağız Plajı-Kandıra (Mavi Bayraklı)
Karadeniz’in hırçın bilinen doğasının aksine, sığ suları ve durgunluğu ile ünlü Kumcağız Plajı, İstanbul Kurtköy’e yakın bir mevkide Ege ve Akdeniz’in güzel özelliklerine sahip, Karadeniz’in hırçınlığının aksine çok sakin, 2 km uzunluğunda Mavi Bayraklı bir deniz tatili keyfini sunmaktadır. Sahilin ardında çadır kampı yapmaya uygun iki adet kamp yeri vardır. Kumcağız Deresi, sazan ve kefal avlamak için olta balıkçılarına imkân sunmakta olup, Kurtyeri bölgesine kadar keşfedilecek ilgi çekici birçok yer bulunmaktadır. Kişisel ihtiyaçlar için alt yapı işletmeleri hizmetleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulmaktadır. Konaklama ihtiyacını karşılamak için, plajın arkasındaki yerleşim bölgesinde butik otel ve pansiyon imkanları bulunmaktadır. Yeme-İçme ihtiyaçlarını karşılayacak birçok işletmenin olduğu Kumcağız Plajı yaz sezonunda hafta sonları yoğun, hafta içi daha sakindir. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği, hem İstanbul hem de Kocaeli’den ulaşım imkanlarının oldukça kolay olduğu bir destinasyondur.
Miço Koyu Kadınlar Plajı-Kerpe (Mavi Bayraklı)
Kandıra Kerpe’ye yürüme mesafesinde, 750 şezlong kapasiteli, yalnızca kadınlara özel olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Antikkapı İşletmesi tarafında hizmet sunulan plaj, Mavi Bayraklı statüsündedir. Kadınlara özel olan bu plaja en 8 yaşına kadar olan küçük erkek çocukları dışında yalnızca kadınlar girebilmektedir. Plajın içerisinde sosyal alanlar, spor imkanları, cankurtaran hizmeti, kafe, yeme-içme gibi birçok hizmet donanımı bulunmaktadır. 1 Haziran ile 30 Ağustos arasında açık olan plaj kadınlar tarafında oldukça yüksek ilgi görmektedir.
Kovanağzı Plajı-Kefken (Mavi Bayraklı)
Kovanağzı plajı Kefken ile Cebeci arasında yer almaktadır. Kefken’in iki halk plajından biri olan Kovanağzı 2021 yılında Kocaeli’nin Mavi Bayrak alan 7 plajıdır. 2 km uzunluğundaki plajı, sakin, dalgasız denizi ile acemi yüzücülerin ve çocuklu ailelerin yoğun olarak tercih ettiği bir plajdır. Kefken’e yürüme 5 dakika mesafede olan plajın etrafı ağaçlarla çevrili olup, ormanlık kamp alanına çok yakın bir mesafede bulunmaktadır. Kovanağzı plajının bir kısmı Kefken askeri sosyal tesisleri tarafından kullanılmaktadır. Plajın karşısında Sahil Güvenlik Bot komutanlığının limanı ve Bağcılar gençlik kampı bulunmaktadır.
Kerpe Sahili – Sosyete Plajı -Kandıra
Kerpe’de her kesim için farklı tatil imkanları bulunmaktadır. Sosyete Plajı da önemli plajlardan biri olup, Kerpe Halk Plajı’na göre daha yüksek fiyatlarla hizmet sunmaktadır. Plajın diğer plajlardan farklı olan özelliği, beton bir setin üzeri kumla kaplanarak bir kumsal oluşturulmuştur. Bu özelliğinden dolayı Sosyete Plajı çocuklu aileler tarafından tercih edilmemekte, daha çok çocuksuz insanların tercih ettiği, sakin bir ortam ve güneşlenme imkanı sunmaktadır.
Kefken Sahili ve Kefken Adası – Kandıra
İstanbul, Kocaeli ve Sakarya arasında olduğu için çok tercih edilen Kefken sahili, Mavi Bayraklı plajları ile Kocaeli’nin önemli sahillerindendir. Yaz sezonunda çok yoğun ziyaretçi alan Kefken’de sit alanı olan Kefken Adası bulunmaktadır. Kefken Adası, Karadeniz’de liman yolları üzerinde önemli bir durak statüsünde olduğu için çok farklı uygarlıkların kalıntılarına sahiptir. Sit alanı içerisinde olduğu için doğal varlıklarını koruyabilen adaya tekne ile ulaşım sağlandığı için adadaki kumsallar sessiz ve sakin bir gün geçirmek için çok uygundur. Adada yüzmek için ideal çok geniş kumsal bulunmaktadır.
Ömerağzı Plajı-Kerpe
Kocaeli’ye 58 km uzaklıkta olan Ömerağzı Plajı, Kerpe’de muhteşem manzarası ve sahiliyle yaz aylarında yoğun ziyaretçi almaktadır. Deniz ve ormanın birleştiği görsel şölen ve konforu bir arada sunan plajdır. Bölgede iki işletme bulunmakta, bu işletmeler kam yapanlara çeşitli imkanlar sunmaktadır. Keyifle kamp yapmak isteyen, sakin ve huzurlu bir atmosferde, mavi ile yeşilin buluştuğu muhteşem manzara keyfi için iyi bir alternatif destinasyondur.
Sarısu Plajı – Kerpe
Keşfedilmemiş, çok iyi bilinmeyen Sarısu Plajı, sahiliyle tercih edilen Kerpe’deki plajlardan bir tanesidir. Denizle ve doğayla başbaşa sakin bir deniz keyfi için uygun bir plajdır. Sarısu Plajı, ilçeye 8 km uzaklıktadır. Kandıra’dan Aydınlık Mahallesi yönüne giden yol üzerindedir. Yolu biraz bozuk olduğu için varış süresi uzayabilir. Harika doğa manzarasına sahip, dibi kum ile kaplı bir denizi bulunmaktadır. Kamp yapmak isteyen, doğa tutkunları için çok özel fotoğraflar çekebilecek bir doğası vardır.
Sardala Koyu/Kerpe
Sardala Koyu, Kerpe’de Bağırganlı-Ağva yolunun 7. Km’sinde Çalköy’e yakın bir konumdadır. Koy, adeta cennetten bir köşe olup, saklı cennet adıyla anılmaktadır. Muhteşem manzarası doğa tutkunu ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Kamp yapmak için uygun bir plaj olup, denizi kayalıklı bir bölgededir. Bilinmeyen bir yer olduğu için kalabalık olmayan, sakin ve huzurlu bir plajdır. Çok fazla kişi tarafından bilinmediği için oldukça sakin ve huzurludur.
Cennet Havuzu-Kerpe
Cennet Havuzu, Sardala koyuna 1 km mesafede, zorlu bir yürüyüşün ardından ulaşılabilen, bölgede görülmesi gereken adeta cennetten bir köşe olan yerlerden biridir. Deniz suyunun mağaraya dolmasını sağlayan kayaların arasındaki yarık, adeta Karadeniz’e bakan doğal bir pencereyi andırıyor. Yaz sıcağından bunalanlar, havuzun turkuaz renkli sularında güneş ışınlarına maruz kalmadan yüzmenin ayrıcalığını yaşıyor.
Pembe Kayalar Sahili-Kefken
Kefken’de bulunan Pembe kayalar, prehistorik özelliğinin yanında, Antik Çağ’dan itibaren taş ocağı olarak kullanılmıştır. Suyun içinde iken yumuşak olan pembe kayalar, sudan çıkarıldıktan sonra sertleşmektedir. Bu özellikleri nedeniyle, Osmanlı Dönemi’nde dikdörtgenler şeklinde kesilerek Sultanahmet Camii ve Rumeli Hisarı yapımında kullanılmıştır. Pembe kayaların bulunduğu yer de dalış yapan ve derin sulara denize girmek isteyen ziyaretçilerin tercih ettiği bir yerdir. Muhteşem bir günbatımı manzarası vardır. Renk cümbüşü ile fotoğraf meraklıları için eşsiz bir yerdir. Olta balıkçılığı da yapılmaktadır.
Seyrek Plajı-Çalköy
Seyrek, küçük bir sahil kasabası ve önünde şirin bir plajı bulunmaktadır. Çevresi kayalarla çevrili olduğu için deniz çok dalgalı olsa bile durgun bir suyu bulunmaktadır. Yanında bulunan dere denizin maviliğini yeşil ile birleştiren bir renge dönüştürüyor. Seyrek plajının yanında kamp alanı, kampın içinde kişisel ihtiyaçlar için gerekli alt yapı hizmetleri bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metrelik plaj sakinlik isteyen ziyaretçilerin tercih edeceği bir destinasyondur. Ay şeklini andıran plaj olarak da bilinmektedir.
Babalı Plajı
Kefken’de bulunan Babalı Plajı, az bilinen bir yerdir. Bakir doğası ile ziyaretçilerine eşsiz bir doğa güzelliği yaşatan Babalı Plajı’nın denizi de masmavi ve berraktır. Sahil bölümü çok geniştir. Ziyaretçilerine sahil kenarında yürüyüş imkanı sunarken, dibi kumla kaplı olan denize bol bol girebilecekleri, kalabalıktan uzak bir tatil için idealdir.
Darıca Bayramoğlu Kadınlar Plajı-Halk PlajıDarıca
Bayramoğlu Halk Plajı, her yıl yaz sezonunda açılan ve Darıca ilçesinde bulunan bir plajdır. Bu plajın büyük bir kısmı kadınlara ayrılmış olup, Bayramoğlu Kadınlar Plajı olarak adlandırılan, Kocaeli’de bulunan kadınlar plajlarından biridir. Kadınlara ayrılmış olan kısım haftanın 7 günü yalnızca kadınlara hizmet vermektedir. İstanbul Anadolu yakasına yakın oluşu nedeniyle, İstanbul’dan da çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Temel ihtiyaçları karşılayabilecek donanıma sahiptir.
Temel ihtiyaçların karşılanabileceği alt yapı donanımı ve tesise sahiptir.
Gebze Belediyesi Halk Plajı
Kocaeli’nin taşlı plajlarından biridir. Gebze Belediyesi Halk Plajı, bölgedeki halk tarafından tercih edilen, ücretsiz bir plajdır.
Ulaşlı Plajı – Değirmendere
Gölcük Değirmendere’de bulunan Ulaşlı Plajı, denize girilecek yerlerden biridir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait askeri kampın olduğu sahil boyunca oturup dinlenebilecek kamelya ve dinlenme yerleri bulunmaktadır. Deniz kıyısındaki küçük sandallar ve balıkçı tekneleri de farklı bir atmosfer sunmaktadır. Kocaeli’ne yakınlığı dolayısıyla kent merkezinde ve yakınında yaşayan halk için cazibesi olan bir plaj ve sahildir.
Kapri Plajı-Kefken
Kefken’de bulunan, Kocaeli’nin en kayalıklı plajlarından biridir. Kayalıklardan atlamak isteyen adrenalin tutkunu gençlerin tercih ettiği, oldukça eğlenceli bir plajdır. Denizin derinliği 3 metreden başlamakta olup, çocuklu ailelerin pek tercih etmediği bir plajdır.
KAYNAKÇA
N. Garipağaoğlu, , & Uzun, M., İzmit Körfezi Kıyılarında Kıyı Alanı Kullanımı, Türk Coğrafya Dergisi, (2014). 63:s, 9-22; http:// rilecek-yerler/; Erişim Tarihi; 01.11.2021; http://www.kefken. com/galleries/kumcagiz-plaji/; Erişim Tarihi: 20.09.2021; http:// yuzmesaglik.gov.tr/; Erişim Tarihi: 07.07.2021; https://gezilmesigerekenyerler.com/kocaeli-plajlari; Erişim Tarihi: 11.11.2021; https:// kocaelifikir.com/haber/6086327/kocaelide-denize-girilecek-yerler-ve-kocaeli-plajlari; https://reshontheway.com/kocaeli-plajlari/; Erişim Tarihi: 11.11.2021; https://www.gezinomi.com/gezi-rehberi/kandira-nin-en-guzel-ve-en-populer-plajlari.html; 20.10.2021; https://www.golcukgundem.com/haber/7197676/kocaelide-mavi-bayrak-sayisi-7ye-yukseldi; Erişim Tarihi: 10.10.2021; https://www.jmo.org.tr/resimler/ekler/6a93319e40dd710_ek.pdf?dergi=JEODERG%DD; Erişim Tarihi: 04.09.2021; https://www.kulturportali. gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/mavi-bayrakli-altin-kemer-plaji; 22.10.2021; https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/kocaelinde-gormeniz-gereken-3-cennet-kose-sardala-koyu-pembe-kayalar-vecennethavuzu,akcccgmigkSQyt1X5JHcyg/gFVGyBxMCkahpATOXdlkyw; Erişim Tarihi: 04.09.2021; https://www.tripadvisor.com.tr/ShowUserReviews-g298012-d9863106-r364302504-Seka_Park-Izmit_Kocaeli_Province.html; Erişim Tarihi: 04.10.2021; M., Uzun,Kocaeli İli Karadeniz Kıyılarının Jeomorfoturizm Özellikleri ve Kıyı Kullanımına Etkisi Açısından Değerlendirilmesi, Marmara Coğrafya Dergisi, 2015, 32(Temmuz) s. 339-366.
Bilsen BİLGİLİ