SAFFET SANCAKLI

Madde no:1305

Millî Futbolcu, Siyasetçi

27 Şubat 1966 tarihinde, bugün Sırbistan sınırlarındaki Sancak bölgesi içerisinde yer alan Tutin şehrinde Müslüman Boşnak bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. O tarihlerde Yugoslavya’nın idaresi altında bulunan Sancak bölgesi, bugünkü Sırbistan ile Karadağ arasındaki bölgeyi teşkil etmekteydi. Bölgenin Boşnak halkının büyük çoğunluğu zaman içerisinde Türkiye’ye göç etmiştir. Sancaklı’nın ailesi de kendisi 2 yaşındayken, 1968 yılında Türkiye’ye göç ederek İstanbul’a yerleşmiştir. Aile, geldikleri bölgenin adını taşıyan “Sancaklı” soyadını almıştır. Babasının ismi Zekeriya, annesinin ismi Canan’dır.

Saffet Sancaklı, ilk öğrenimini Gaziosmanpaşa Cemal Gürsel İlkokulu’nda, orta ve lise öğrenimini ise Vefa Poyraz Lisesi’nde tamamladı. 10 yaşındayken Gaziosmanpaşa Kültürspor’da başladığı futbol kariyerine 1985 yılında Vefaspor Kulübü’ne dâhil olmasıyla profesyonel olarak devam etti. Daha sonra birçok futbol kulübünde yer alan ve başarılı bir futbol kariyerine sahip olan Sancaklı, “üç büyükler” olarak bilinen Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş takımlarının üçünde de oynayan ilk Türk futbolcudur. Eskişehirspor, Konyaspor, Sarıyerspor ve Kocaelispor oynadığı diğer futbol kulüpleridir. 1 defa U-21, 23 defa da A Millî Takım olmak üzere toplam 24 defa milli takımlara dâhil olduğu gibi, Türk futbol tarihinde en çok gol atan ilk 10 futbolcu arasında yer almaktadır.

Kocaeli ile ilgisi de futbolculuk yıllarında başlamıştır. Kocaelispor’da 1991-1994 yılları arasında futbol oynamıştır. 1991-1992 sezonunda attığı 28 golle, ikinci ligde en fazla gol atan oyuncu rekoruna da sahip olmuştur. Kocaelispor’un ligdeki en parlak dönemleri de bu yıllara denk gelmektedir. İkinci ligden birinci lige tekrar dönen Kocaelispor, futbol camiasında adından en çok söz ettiren takımlardan olmuştur. Kendisini takip eden Zeytinburnuspor’u açık bir puan farkıyla geçerek birinci lige çıkan Kocaelispor’da, bu başarının sahipleri arasında Saffet Sancaklı her zaman zikredilmiştir. Kocaeli’deki futbolculuk yıllarından sonra Sancaklı siyasi hayatını da çoğu zaman Kocaeli’de sürdürmüştür. Bu sayede şehrin ekonomik, kültürel ve siyasi hayatını yakından takip etmiş, neticede milletvekilliğini yaparak şehrin Meclis’teki temsilcisi haline gelmiştir.

1999 yılında profesyonel futbol hayatını noktalayan Sancaklı, futbol menajerliği ve çeşitli ticarî faaliyetlerde bulunmuştur. Futbolu bıraktığı yıl, dönemin UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik’in yönlendirmesiyle FIFA Futbolcu Menajerliği Lisansı almıştır. Böylece Türkiye’de bu lisansı alan ilk kişi de Saffet Sancaklı olmuştur. Sancaklı Menajerlik Şirketi’ni kurarak menajerlik çalışmalarını bu şirket aracılığıyla yürütmüştür. 2001 yılında, bir yıl süreyle İstanbul/ Bayrampaşa’da bulunan Yıldırımbosnaspor Kulübü başkanlığını yapmıştır. 2006-2008 yılları arasında da İstanbulspor Kulübü Başkanlığı yapan Sancaklı, sporu binicilik dalında da devam ettirmiş ve bu spor dalında da 2008 yılında milli takımlar seviyesine kadar yükselmiştir.

Saffet Sancaklı, aktif spor hayatı ve futbolculuk dönemi içinde de siyasi taraf olarak milliyetçi/ülkücü hareketin içerisinde yer almıştır. Lise yıllarından itibaren dâhil olduğu Ülkü Ocakları ve ülkücü harekete bağlılığı her zaman devam etmiştir. 2011 seçimlerinde milletvekili adayı, 2014 yerel seçimlerinde de Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmuştur. Bu seçimleri kazanamamıştır. Devam eden siyasi hayatı içinde 25., 26. ve 27. dönemlerde Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli milletvekili olarak Meclis’e girmiştir ve (faaliyette olan 27. dönem vesilesiyle) hâlen milletvekilliğine devam etmektedir. Meclis çalışmalarında ağırlıklı olarak sporla ilgili alanlarda görev almakta, spora dair çalışmalar yapmaktadır. Aynı zamanda Sancaklı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmektedir.

Sancaklı; iyi derecede İngilizce, Rusça, Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça ile orta derecede Bulgarca bilmektedir.

KAYNAKÇA

“Saffet Sancaklı Kimdir?”, 41.04.2021, Bölge Gündem gazetesi; Saffet Sancaklı ile 04.06.2021 tarihinde yapılan görüşme; https:// nem=27&p_sicil=7107.

Ramazan Erhan GÜLLÜ