SABAHATTİN KERİMOĞLU

Madde no:1294

Nöropsikiyatri, Hekim

Sabahattin Kerimoğlu 1912 yılında Kocaeli’de dünyaya geldi. İstanbul Erkek Lisesinden mezun olduğu 1931 yılında İstanbul Tıp Fakültesinde eğitim almaya başladı. Tıp eğitimini 1937 yılında tamamlayarak hekim unvanı aldı. Yaklaşık beş yıl hükümet tabibi olarak görev yaptı. Kendini geliştirme ve tıptaki yeni gelişmeleri yakından takip etme isteğiyle uzmanlık eğitimi almak üzere 1942 yılında İstanbul Üniversitesi nöroloji kliniğinden asistan olarak göreve başladı. 1950 yılında doçent olduktan sonra 1952-54 yılları arasında İngiltere’ye gitti. Günümüzdeki adıyla The National Hospital for Neurology and Neurosurgery Hastanesinde nöroloji çalışmalarının yanı sıra anjiografi kurslarına da katıldı. Burada elde etiği bilgi ve beceriler sayesinde ve Nöroloji kürsüsünün Nöroradyoloji laboratuvarını kurdu. Ülkesinde ilk anjiyoları diğer meslektaşlarıyla birlikte yaparak onların da bu konuda bilgi ve beceri kazanmasına katkı sağladı. 1959 yıllarında Dr. Edip Aktin’in gayretleri ile Cerrahpaşa Nöroloji Kliniğinde bir hayvan laboratuvarı kurulmuş ve bu sayede az sayıda da olsa deneysel araştırmalar yapılmaya başlanmıştır ve bu kliniğin yönetimini 1960 ile 1963 yılları arasında üstlenmiştir. 1961 yılınsa profesörlüğe yükseldi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kurulunca burada nöroloji bölümü şefi (1960-1967) olarak görev yaptı. 1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Çapa ve Cerrahpaşa’da olmak üzere ikiye ayrılması üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji seksiyonu şefi olarak görevlendirildi.

Hekimlik olarak elde ettiği başarılar gibi araştırmacı olarak mesleğe başladığı andan itibaren çok önemli eserler üretmiştir. İngilizce ve Fransızcaya olan hakimiyetiyle Austrgesilo tarafından yazılan “Psikanaliz” adlı önemli eseri başarıyla Türkçeye çevirerek (1942) uzmanlık eğitimine başlamadan hemen önce hekimlik yaptığı Kırşehir’de Köy Basımevi’nde bastırmıştır. Başasistanlık tezinden özet niteliğinde yayınladığı Lisan Bozuklukları (aphasie) adlı kitabın ilkini 1947 yılında basılmıştır. Bundan sonraki yıllarda yayınlanan kitaplarını Türk nöroloji tarihinin bir diğer önemli hekimi olan Dr. Fahrettin Kerim Gökay ile yazmıştır. Birlikte yazdıkları Melitensis Polinevriti (1948), Serbeller Arazları Galip Bir Nevraksit Vakası (1948), Nadir ve Assoye Bir Miyopati Vakası (1949) Kafa Sinirlerinden Üç Tanesinde Lokalizasyon Gösteren Bir Recklinghausen Vakası (1951), Sinir Sistemi Tüberkülozu (1951) adlı kitaplar bu kitaplardan bazılarıdır. Tek yazar olarak yazdığı Lobus Frontalis Tümörleri (1950), Bir Pancoast Tobias Sendromu (1949) başlıklı kitapları da bulunmaktadır.

Dönemin süreli yayınları olan Tıp Dünyası, Dirim, Yaşamak Yolu, Cerrahpaşa Tıp Bülteni, Sosyal Hukuk ve İktisat Mecmuası, Türk Tıp Alemi, Nöro Psikiyatri Arşivi, Oto-Nöro Oftalmoloji gibi önemli dergilerde de çok sayıda bilimsel makalesi yayınlanmıştır. Bu makalelerden birisi olan 1951 yılında Yeni Tarih Dünyası Dergisi’nde yayınlanan “Sultan İbrahim deli mi idi?” başlıklı makalesi başta tarihçiler olmak üzere tıp alanı dışında kalan diğer araştırmacıların hatta halkın bile ilgisini çekmiş sosyal anlamda da popüler olmuştur. Günümüzde bile bu yayının zaman zaman çeşitli platformlarda paylaşıldığı görülmektedir.

Türkiye Nöroloji biliminin gelişimindeki çok önemli katkısıyla ve Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri profesörü kimliğiyle, yetiştirdiği öğrencileri Türkiye’nin en önemli hekimleri olarak ülkemizde nöroloji bilimini geliştirip yaygınlaştırdılar. Bu öğrenciler hocalarını her andıklarında “asistanların koruyucu ağabeyi” olarak adlandırdılar. Meslektaşlarını kardeşleri gibi gören ayrıca tüm bireylere sevgi dolu yaklaşımı olan örnek bir insan olarak bilinmektedir. 1979 yılında üniversitedeki görevinden emekliye ayrıldı. Hekimlik mesleğinde gösterdiği başarılar dışında bahçe işleri ve şiir en önemli uğraşlarıydı. Türkiye’nin sayılı iş insanları arasında olan kızı Ahu Aysal Kerimoğlu babasını anarken babasının kendisi için çok sayıda şiir yazdığını dile getirmektedir. Sabahattin Kerimoğlu 1988 Mart ayında İstanbul’da yaşamını yitirdi.

KAYNAKÇA

Aynur Baslo, “Norolojiye Giriş”, Archives of Neuropsychiatry, Sayı 46-1, İstanbul 2009, s. 1-3; Edip Aktin, “Cerrahpasa’dan Çapa›ya”, Noro-Psikyatri Arşivi, Sayı 46-3, İstanbul 2009, s. 84; Raha Tolun, “Nororadyoloji Tarihçesi”, Archives of Neuropsychiatry, Sayı 47-3, İstanbul 2010,s.180-183; https://kasif.mkutup.gov.tr/OpacArama.aspx?Ara=sabahattin%20kerimo%C4%9Flu&DtSrc=0&fld=-1&NvBar=0 Erişim Tarihi: 1 Ağustos 2021; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı: https://katalog.ibb.gov.tr/yordambt/yordam.php?aTumu=sabahattin%20kerimo%C4%9Flu Erişim Tarihi: 1 Ağustos 2021.

Müesser ÖZCAN