ASUMAN TUĞBERK (KIZILGÖR) YOLAÇ

Madde no:128

1970 Türkiye Güzeli

Asuman Tuğberk Kızılgör, 30 Kasım 1951 İzmir Ödemiş’te doğmuştur, 1970 yılına kadar İzmit’te ikamet etmiştir. “Tuğberk”, Asuman Hanım’ın evlenmeden önceki soyadı olarak düşünülmesine rağmen aslında ikinci ismidir. Erkan Yolaç ile evlendikten sonra “Yolaç” soy ismini almıştır. Annesi İlhan Hanım ve babası İbrahim Kızılgör, İzmir Ödemiş’te evlendikten sonra babasının subay olması nedeniyle İzmit’e gelmişlerdir. Kızılgör ailesinin en büyük çocuğu Asuman Tuğberk’ten başka Yavuz ve Canan adlarında iki çocukları daha olmuştur.

Asuman Hanım’ın annesi, Singer’in İzmit temsilciğini yapan ve İzmit’in en eski firmalarından biri olan İrfan Mağazaları’nın köylerde dikiş nakış öğretimi için açtığı kurslarda öğretmenlik yapmıştır. Asuman Tuğberk’in annesi daha sonra İzmit’te kadınların rahatlıkla gidebileceği bir kuaför açmak için Paris Wella firmasının kurslarına katılarak diploma almış, eski İzmit Ortaokulu’nun (Gazi Lisesi) karşısındaki binada İzmit’in ilk kadın kuaförünü açmıştır. Kuaför İlhan olarak o dönem İzmit’te tanınmış, İzmit’in ilk Kuaförler Derneği Başkanlığını da yine Asuman Hanım’ın annesi yapmış ve ayrıca daha sonra aynı yerde bir butik de açmıştır. Asuman Hanım’ın babası İbrahim Bey, subaylık mesleğini en son İzmit’te yaptıktan sonra İzmit’teki Mannesmann Boru Fabrikası’nın Mekanik Servisi’nde ustabaşı olarak görev yapmaya başlamıştır. Birkaç sene sonra ise Türkiye’deki ilk Metal-İş Sendikası’nı kurmuştur. Bu sendikanın kısa süre sonra federasyon haline dönüşmesinde etkili olmuştur. “İbrahim Usta” olarak bilinen Asuman Hanım’ın babası, bir kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir.

Asuman Tuğberk, anne ve babası çalıştığı için ilkokul 4. sınıfa kadar kışın Ödemiş’te anneanne ve dedesinin yanında okula gitmiş, yazları da İzmit’te anne ve babasının yanında geçirmiştir. İlkokul 4. ve 5. sınıfları ise İzmit’te Ulugazi İlkokulu’nda tamamlamıştır. Ortaokul 1. sınıfı İzmit Lisesi’nde okuduktan sonra okul değiştirmiş, ortaokulu İzmit Kız Enstitüsü’nde tamamlamıştır. Lisede ise İstanbul’da Erenköy Kız Lisesi’nde yatılı olarak okumuştur. Liseden sonra bir yandan annesinin kuaför dükkânında çıraklık yaparken haftada iki kez LCC’nin mankenlik kurslarına devam etmiştir. Gençliğinin geçtiği İzmit’te yolda herkesin birbirini selamladığını, hafta sonları Otel Asya ve SEKA’nın lokalinde müzikli yemekler düzenlendiğini, o dönemde İzmitlilerin sevgi-saygı çerçevesinde bir hayat yaşadıklarını ifade etmiştir.

Hürriyet gazetesinin düzenlediği ilk Türkiye Güzellik Yarışması’na katılmıştır. 1 Mayıs 1970’te Tarabya Oteli’nde gerçekleştirilen bu yarışmanın en önemli ödülü ilk Murat 124 arabasıdır. Daha önceleri güzellik yarışmalarında birinci olan güzeller genellikle İzmir, İstanbul gibi şehirlerden katılanlar olmuş, hiçbir zaman Anadolu şehrinden katılıp Türkiye güzeli seçilen olmamıştır. Asuman Hanım, İzmit’i bu yarışmada temsil etmekten dolayı şeref duyduğunu her fırsatta dile getirmektedir. Türkiye güzellik yarışmasına bir Anadolu şehrinden katılıp birinci olan ilk kişi olmuştur. 1970’te Türkiye güzeli seçildikten sonra Japonya Osaka’da düzenlenen Dünya Gençlik Yarışması’na katılmış ve burada Dünya Üçüncüsü seçilmiştir. Yarışmadan sonra İzmit’e geldiğinde coşkuyla karşılanmış, Foto Atmaca ve Foto Cem’in vitrinlerini fotoğrafları süslemiştir. Yarışmanın ardından İzmit’e gelen Asuman Tuğberk, çiçekler ve bando ile dönemin İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan tarafından karşılanmıştır. Türkiye’deki yarışmanın ödülü olan arabayı ise Türkiye’nin ilk Murat Bayii Aydınlar Mağazası’nda düzenlenen büyük bir törenle Vali Ertuğrul Ünlüer’in elinden almıştır. Güzellik yarışması sonrasında dönemin önemli firmalarından Zeki Triko ve Selim Triko’da mankenlik yapmıştır. 1975 yılında Metin Erksan’ın yönetmenliğini yaptığı TRT’de yayınlanan “Bir İntihar” adlı kısa filmde yer almıştır. Bu film, DP eski milletvekili Samet Ağaoğlu’nun “Bir İntihar” adlı öyküsünden uyarlanmıştır.

Hürriyet gazetesinin Anneler Günü için yaptığı bir organizasyonda ünlü sunucu Orhan Boran’ın tanıştırdığı sunucu Erkan Yolaç ile 21 Mart 1976’da evlenmiştir.

Bu tarihe kadar dört yıl boyunca yoğun bir şekilde yapmış olduğu mankenlik ve fotomodelliği bırakmıştır. Yolaç Gömlekleri ve Yolaç Gelinlikleri ismiyle iki tekstil ürünü üretmek için bir şirket kurmuşlardır. Bu alanda Türkiye’de ilk şirketlerden biridir. İhracat da yapan Asuman Tuğberk Yolaç, 2004 yılında geçirdiği ameliyat sonrasında, şirketi kapatmak zorunda kalmıştır. Bu tarihten sonra ise TRT’den ayrılarak TGRT’ye geçen eşi Erkan Yolaç’ın hazırlayıp sunduğu programların yapımcılığını üstlenmiştir. Asuman Tuğberk Yolaç ve Erkan Yolaç’ın, Nurten Göksu ve İbrahim Mehmet adlarında iki çocukları olmuştur. İki çocukları da İstanbul’da ilk, orta ve lise tahsillerini tamamladıktan sonra üniversiteyi Amerika’da okumuşlar ve halen Amerika’da yaşamaya devam etmektedirler. Asuman Tuğberk Yolaç’ın iki çocuğundan dört torunları olmuştur.

KAYNAKÇA

Selim İleri, “İlk Güzelden Son Güzele Yaşayan Kraliçeler”, Milliyet, 8 Mart 1985, s. 10; Hürriyet, 2 Mayıs 1970, s. 1 ve 8; Sesim Dergisi, 4 Mayıs 1970; Türkyolu Bizimşehir, 2 Mayıs 1970, s. 1 ve 6; Asuman Tuğberk Yolaç ile Röportaj, 20.10.2021.

Dilara USLU