Kocaeli Milletvekili
TBMM 11. dönem İzmit milletvekili olan Ömer Zihni Cebeci 1914 yılında Akçakoca’da doğdu. Yaygın olarak Ömer Cebeci şeklinde tanınmaktadır. Annesi Zehra Hanım, babası Fahrettin Bey’di. İlk ve ortaöğretimini tamamladıktan sonra ticaret hayatına atılan Ömer Cebeci hayatına iş adamı olarak devam etti. Akçakoca eşrafından Hüseyin Kara’nın kızı olan Rabia Hanım ile dünya evine girdi. Bu izdivaçtan iki çocuğu dünyaya geldi. 1930’lu yılların sonu itibariyle Düzce’de noter memuru olarak çalışmıştır. 1939 yılında ilçenin Halkevleri tarafından açılan öykü yarışmasına “Ahlak ve Vazife” adlı hikâye ile iştirak etti. Kaleme aldığı öykü Devlet Arşivleri Cumhuriyet Arşivi evrakı içinde yer almaktadır. Milletvekili olarak siyasal yaşamı başlamadan önce inşaat müteahhitliği ve noter yardımcılığı yaptı, ayrıca Belediye Meclis Azalığı’nda da bulundu. Adnan Menderes’in büyük halk desteği kazandığı bu yıllarda Demokrat Parti saflarına katıldı. 1955 senesinde yapılan Belediye Meclisi Seçimlerinde Demokrat Parti’nin Kocaeli Belediye Meclisi seçim çalışmalarında bulundu. Bu seçimlerde Kocaeli Belediye Meclisi Asil Adayları listesinde yer aldı. 1957’de yapılan milletvekili seçimlerine hazırlık döneminde Demokrat Parti’nin Kocaeli İl Başkanlığını yaptı. 5 Ekim 1957’de Demokrat Parti Vilâyet Başkanlığı’nda yapılan toplantı da seçimlerle ilgili son değerlendirmeler yapıldı İl Başkanı olarak Ömer Cebeci toplantıda konuşma yaptı. Aynı zamanda bu mebus seçimlerine kendisi de katıldı, aldığı 49.368 oyla XI. dönem Demokrat Parti Kocaeli milletvekili olarak mecliste yer aldı. Milletvekili olduğu dönem içinde Milli Müdafaa Encümenliği, Maliye Encümenliği ve Sanayi Encümenliği görevlerinde de bulundu.
Demokrat Parti Vilâyet Teşkilatı’nın Kandıra’da düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı büyük mitingler düzenledi. 1958’de muhalefete karşı Adnan Menderes tarafından kurulan Vatan Cephesi’ne hizmet amacıyla Demokrat Parti’nin üst düzey yetkilileri ile birlikte Kocaeli’ne gelerek siyasi toplantılara katıldı. Bu toplantılar neticesinde Kocaeli’ni gezerek halk ile görüşmelerde bulundu. Gebze ve Hereke’de incelemeler yapıp, insanların şikâyetlerini dinledi ve böylelikle halkın nabzını ölçtü. Ömer Cebeci siyasal kariyeri içinde bazı basın polemikleri içine de girdi. 1958 yılında Hereke’de yaptığı bir konuşmada basının muhalefet ile iş birliği halinde Demokrat Parti’yi yıkmaya çalıştığını iddia etti. 1 Mart 1958’de Üsküdar Vapuru İzmit açıklarında batmış 76’sı öğrenci 272 kişi hayatını kaybetmişti. Acı haber üzerine Ömer Cebeci, diğer Kocaeli vekili Cemal Tüzün ile birlikte faciada hayatını kaybedenlerin ailelerine yardım yapılması için teklifte bulundu. 1958 yılı içinde Kocaeli Demokrat Parti teşkilatında kendisinin öncüsü olduğu siyasal gruba yönelik gelişen muhalefet, takip eden yıl içinde şehirdeki diğer siyasi gruplara da yayıldı. 1959 yılı gazete haberlerine göre Kocaeli CHP milletvekillerinin yoğun protesto ve boykot eylemlerine maruz kaldı. 27 Mayıs 1960’ta gerçekleşen darbe sonunda yargılananlar arasında yer aldı. Vatan Cephesi’nde yapmış olduğu çalışmalar ve İsmet İnönü aleyhinde yaptığı konuşmalar nedeniyle tutuklanarak Yassıada’ya gönderildi. Savunmasında İsmet Paşa’ya yönelik herhangi bir düşmanlığı olmadığını, yaptığı siyasal eleştirilerin suç unsuru sayılmayacağını dile getirdi. Kendisinin yargılandığı günlerde SEKA kâğıt fabrikasının bazı ticari faaliyetleri de dahil olmak üzere birçok konu ile ilgili itham edildi. Yassıada günlerinin ardından siyasetten uzak bir yaşam sürdü. 19 Aralık 1979’da vefat etti.
KAYNAKÇA
Türk Parlamento Tarihi, TBMM XI. Dönem 1957-1960, Cilt II, Ankara 2012; TBMM Albümü, 1920-2010, Cilt II, Ankara 2010; Bilal Tunç, Demokrat Parti Döneminde Kocaeli, İstanbul 2016; Nurettin Gülmez, “Çok Partili Hayat Döneminde TBMM’deki Kocaeli Milletvekilleri Üzerine Bir Analiz (1946-2015)”, Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, Kocaeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları, No: 38, 2017; TBMM Tutanak Dergisi; T.C. Resmî Gazete; Milliyet Gazetesi Arşivi; Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA.) 490-1-0-0-1412-671.
Serkan YAZICI