Büyükelçi
Osman Süleyman Durak, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında fethedilen Müslüman çoğunluklu ve bugün Kosova’nın güneyinde yer alan Prizren şehrinin Zli Potok köyünde, Süleyman Bey’in altıncı ve son çocuğu olarak 1922 yılında dünyaya gelen Emrullah Bey’in oğludur. Aile büyükleri tarafından 1912 Balkan savaşı öncesi Trakya/Enez havalisinde göç ve yerleşim arayışlarında bulunulmuşsa da 1915 yılında İzmit’te helvacılık/ şekercilik işine başlanarak burada yerleşme kararı alınmıştır. Geride kalan aile fertleri Türkiye’ye Cumhuriyet’in ilânından kısa bir süre sonra, 1927 yılında gelmişler, Emvali Metruke İdaresi’nden satın alınan, Kozluk Kışla Caddesi üzerinde, Necati Bey İlkokulu ve Tren İstasyonu tarafına bakan, sur üzerine inşa edilmiş ahşap bir eve yerleşmişlerdir.
Annesi Fatma Hanım, bugün Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan Kalkandelen/Tetovo’dan 1937’de göç eden İzmit Çarşıbaşı’nda meşhur tatlıcı Hoşgör’ün sahibi Himmet Usta’nın kızıdır.
Osman Süleyman Durak, 03 Nisan 1947’de Kışla Caddesi’ndeki ahşap evde, doğdu. Fatma Emrullah Durak ailesi Osman’ın doğumundan sonra aynı caddenin diğer ucunda, Orduevi karşısında yer alan, bir aile yakınına ait, üç katlı kagir binaya taşındılar. İzmit içinden ekspresyol geçeceği için caddeye adını Varan Otobüsleri ile 90 dakikalık bir yolculuktu. Bu dönem İstanbul ve İzmit için sosyal ve ekonomik değişimin hız kazandığı, yoğun iç göçün başladığı yıllardı. 1967 Eylül ayında Şark-Ekspresi ile üniversite tahsili için Fransa/Grenoble’a hareket ettiğinde, ailesi ve sevgili arkadaşı Sami Pekdemir tarafından Sirkeci İstasyonu’ndan bir asker gibi uğurlandı.
“1968 Öğrenci Hareketleri” dolayısıyle Siyasal Bilgileri 1972 yılında bitirdi. Strasbourg’da ‘Ortak Pazar Hukuku Devlet Doktorası’na kabul edildi. 1975 yılında doktora çalışmalarına, Galatasaray Liseli Büyükelçi Coşkun Kırca’nın yönlendirmesiyle ara verdi ve girdiği Dışişleri Bakanlığı sınavlarını kazanarak diplomasi mesleğine intisap etti.
1978’de Prag Büyükelçiliği İkinci Kâtipliği’ne atandı. Oğlu Oğuz Berke bu güzel şehirde doğdu. 1980’de Hamburg Başkonsolosluğu Muavinliği’ne tayin oldu ve o sırada Ankara’da girdiği sınavlarda Başkâtipliğe terfi etti. Sırasıyle, Brüksel NATO Daimi Temsilciliği’nde ve Roma Büyükelçiliği’nde müsteşarlık görevinde bulundu. 1992-95 yılları arasında Halep/Suriye, 1995-97 yılları arasında Gümülcine/ Yunanistan’da başkonsolosluk yaptı.
Osman Durak, 1997-2001 yılları arasında Ankara Merkez görevinde genel müdür yardımcılığı/Elçi müsteşarlık sonrası Suudi Arabistan’a Büyükelçi atandı.
Suudi Arabistan Büyükelçiliği görevi sırasında Riyad Valisi olan Kral Salman’ın hediyesi, büyük harflerle özel basılı Kur’anı Kerim’i annesi Fatma Hanım’a takdim etmiş; onun adına vekâleten Hac farizesini ifa etmiş ve özel izinle, kutsal Kâbe içinde, yine çok sevdiği annesi adına niyet ederek iki rekât namaz kılmıştır.
Kutsal topraklardaki görevinden sonra Vatikan Büyükelçiliği’ne atandı. O sırada hasta olan Papa ||.Jean Paul, 2005 yılı Nisan ayında vefat etti, Alman Kardinal Ratzinger, Benedict XVI adıyla Papa seçildi.
Benedict’in 2006 yılında ülkemizi ve bu vesileyle Rum Ortodoks Patrikliği’ni ziyaret talebi hükûmetimizce olumlu karşılandı. Aynı yıl Kasım ayında gerçekleşen ziyarette, Büyükelçi Osman Süleyman Durak’ın refakat ettiği Papa, Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edildi. Başbakanımızın Ankara Havaalanı’nda NATO doruk toplantısına hareketi öncesinde gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Papa, Vatikan’ın resmi görüşünden farklı biçimde, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ifade etti. Sultanahmet Camii ziyareti sırasında Papa Benedict’in ‘kıyama durmak’ suretiyle dua etmesi uluslararası basında olumlu bir hareket olarak yer aldı. Papa Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etti, Atatürk’ün Mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
Vatikan’daki görevi sonrası Ankara’da bakanlık müşavirliğine atanan Osman Süleyman Durak bu dönem çeşitli görevler üstlendi, 2012 yılında emekli oldu. Halen eşi Jale Soylu Durak ile Ankara’da ikamet etmektedir.
Müzeyyen ÜNAL