Kocaeli Milletvekili
1936 yılında Gölcük’te doğdu. Babasının adı Ali, annesinin adı Hatice’dir. İlköğrenimini Gölcük’te, yükseköğrenimini İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nde tamamladı. Serbest inşaat müteahhidi olarak iş hayatına başladı. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 6 Kasım 1983’te yapılan ilk genel seçimlerde Anavatan Partisi’nden Kocaeli milletvekili olarak seçildi ve 17. Dönemde, 24 Kasım 1983-16 Ekim 1987 tarihleri arasında TBMM’de görev yaptı.
Parlamentoda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Komisyonun’da yer aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde hazırlamış olduğu 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Ek Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı meclis gündemine taşınarak kanunlaştı. Bu kanun tasarısı münasebetiyle Meclis Genel Kurulu’nda Anavatan Partisi Grubu adına yaptığı konuşmada, “… Ortadirek” dediğimiz vatandaşlarımızın ıstıraplarını dindirmek için, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak bu kanun tasarısının yüce Meclise sevk etmekle hayırlı bir görevi daha yerine getirdiğine inanıyor ve bu kanundan istifade edecek vatandaşlarımız adına şükranlarımızı sunmayı bir görev sayıyoruz. Sayın milletvekilleri, takdim ettiğimiz bu kanun tasarısı, bürokrasiyi azaltacak, hizmet etmekten son derece haz duyduğumuz işçi, emekli ve köylü vatandaşlarımıza büyük ölçüde rahatlık getirecektir. Yüce Meclisimize arz edilen bu olumlu kanun tasarısı için hükümetimize ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza tekrar, takdir ve teşekkürlerimizi arz ederiz. İşçi haklarının başka platformlarda değil, hep birlikte Yüce Meclisin çatısı altında çözeceğimize inanıyor, hepinize en derin saygılarımı sunuyorum,” diyerek kanun değişikliğinin mahiyetini açıkladı. Aynı kanunun çeşitli maddelerinin değiştirilmesi ile ilgili de yine aktif olarak çalıştı ve sigorta ve emeklilik yaşları ile ilgili düzenlemelerde görev aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 1985 yılı kesin hesabı ve 1987 bütçesi üzerindeki görüşmelerde partisi adına söz aldı. Bu konuşmalarında, 1963 yılından beri çalışma hayatında meydana gelen değişikliklerden bahsederek işçi haklarından ve sendikalaşma alanında meydana gelen gelişmelerden bahsetti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin çok uygun temeller üzerine oturduğunu söyledi.
Daha sonra emeklilik yaşının değiştirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Turgut Özal zamanında sosyal güvenlikte 55 yaşında emekli olmayı getiren yasanın çıkartıldığını fakat sonraki hükümetlerin oy uğruna erken emekliliği getirdiklerini, bunun sonucunda da sosyal güvenlik sisteminin iflas etme noktasına geldiğini söyledi. Milletvekilliği döneminde milletvekillerinin maaşlarının artırılması gündeme gelince, 28 Kasım 1983’te basına verdiği demeçte, 117 bin liralık maaşın yeterli olduğunu, bu konuda diğer partilerden gelecek tekliflere parti olarak sıcak bakmadıklarını ifade etti. Parlamentoda faal bir çalışma hayatı içinde olduğu görülen Akyol’un milletvekilliği 1987 yılında sona erdi. Bu görevden sonra bir süre Anavatan Partisi Kocaeli İl Başkanlığı yaptı. Siyasetçi ve milletvekili olarak Gölcük’te yaptığı hizmetler hala hayırla anılmaktadır. 3 Ağustos 2009 tarihinde 73 yaşında vefat etti. İzmit Fevziye Camii’inde kılınan ikindi namazının ardından Bağçeşme Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.
Evli ve dört çocuk babasıydı.
KAYNAKÇA
https://www.cumhuriyet.com.tr;http://www.fikriisik.com/; https:// www5.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d17/c028/ b098; https://www.tbmm.gov.tr/Milletvekilleri/MilletvekiliDetay?donemKod=17; https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/td_v2.sayfa_getir?sayfa=20&v_meclis=1&v; https://www.golcukgundem.com.
Bülent CIRIK