Siyasetçi ve Akademisyen
24 Ocak 1939 tarihinde Ankara’da doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Kadriye Mualla’dır. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra, yükseköğrenim için Avusturya’ya gitti. Viyana Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde okudu. Mezun olduktan sonra aynı fakültede doktora programını tamamladı.
1966 yılında yurda dönen Onur Kumbaracıbaşı, Devlet Planlama Teşkilatı’nda önce uzman, daha sonra da Ortak Pazar Bölüm Başkanı olarak çalıştı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde öğretim üyeliğine başladı ve ekonomi alanında doçent oldu. 1969 yılında bir süre Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde görev yaptıktan sonra, tekrar akademideki görevine döndü. 1975 yılında profesör oldu ve aynı yıl Ankara Belediyesi Ekonomi Danışmanı olarak görev yapmaya başladı. Onur Kumbaracıbaşı, 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’na müdür olarak atandı. Bir yıl sonra ise 1978’de Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin başkanı oldu. Onur Kumbaracıbaşı üç dönem başkanlık yaptıktan sonra, 1982 yılında, Yüksek Öğretim Kurulu Yasası nedeniyle akademiden ve başkanlıktan istifa etti.
1983–1984 yıllarında özel sektörde genel müdürlük ve basında danışmanlık yapan Onur Kumbaracıbaşı, 1984 yılında Sosyal Demokrat Parti’ye (SODEP) üye oldu ve aynı partinin Ankara İl Başkanlığına seçildi. Aynı zamanda bir kamuoyu araştırma şirketinde danışmanlık yapan Kumbaracıbaşı, SODEP-Halkçı Parti birleşmesinden doğan Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de (SHP) etkin görev aldı. 1987 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den Kocaeli milletvekili seçildi ve ilk kez parlamentoya girdi. 1988–1991 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Sosyal Demokrat Halkçı Parti Grup Başkanvekili olarak görev yaptı ve 1991 yılındaki seçimlerde de yine aynı partiden, bu kez Hatay milletvekili seçildi.
Onur Kumbaracıbaşı 1991–1994 yılları arasında Süleyman Demirel’in Başbakan olduğu Doğru Yol Partisi-Sosyal Demokrat Halkçı Parti koalisyon hükümetinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yaptıktan sonra, 1995 yılında bir süre Devlet Bakanı olarak hükümetteki yerini korudu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılmasından sonra bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Onur Kumbaracıbaşı, 24 Aralık 1995 tarihindeki seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Kocaeli milletvekili seçildi ve 20. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisine de girdi. 1999 yılındaki genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin beklenen sonuçları alamaması üzerine, o dönemde CHP Genel Başkan Yardımcısı olan Onur Kumbaracıbaşı, bu görevinden ve Merkez Yürütme Kurulu üyeliğinden istifa ederek aktif siyasetten uzaklaştı.
Onur Kumbaracıbaşı siyasetten ayrıldıktan sonra akademik hayata geri döndü ve Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bu arada Şişli Meslek Yüksekokulu mütevelli heyeti üyeliği görevini de yürüttü. 2014 yılındaki yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi seçildi ve yerel düzeyde de olsa siyasete yeniden döndü.
Çok sayıda yayınlanmış araştırması bulunan ve Almanca ile İngilizce bilen Onur Kumbaracıbaşı, evli ve iki çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
Temuçin Faik Ertan, Türk Parlamento Tarihi. TBMM XX. Dönem (1995-1999) Biyografi, III. Cilt, TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Yayınları No: 155, Ankara, 2012, s. 746-747; TBMM Albümü (1920-2010), 3. Cilt (1983-2010), TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Yayınları No: Ankara, 2010, s. 1352.
Timuçin Faik ERTAN