NÜZHETİYE ŞELALESİ

Madde no:1184

Gölcük’ün Nüzhetiye Köyünde Bir Şelale

Nüzhetiye Şelalesi, Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin Nüzhetiye köyündedir. Yüz ölçümü 8,92 km2 olan Nüzhetiye, kuzeyde Hasaneyn köyü, doğuda dağlık ve ormanlık alanlar ile Yeni Ferhadiye köyü, batıda Ümmiye, Siyretiye ve Mamuriye köyleri ve güneyde Samanlı Dağları ile çevrilidir.

Doğu ve batı yönlerindeki yamaç sırtlarına kurulmuş köyde engebeli yamaçlar, yüksek dağ sınırları bulunmaktadır. Köy bu tepelerin eteklerinde yer almaktadır. Yörede il çapında nam salmış, adını tatlı su balığı alabalıktan alan Alabalık Şelalesi, köyün doğal varlıklarının en kıymetlisidir. Turizm açısından doğa severlerin ve turistlerin oldukça ilgisini çeken bu doğal yapı köye ekonomik olarak da canlılık katmaktadır.

Nüzhetiye köyü, birbirinden yaklaşık 1,5 km uzaklıkta bulunan köy merkezi ve doğusunda yer alan ve deniz seviyesinden 435 metre yükseklikte bulunan Sakarbıçkı Mahallesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Köy merkezinin kuzeyinde bulunan Samanlı Dağları bu dağlardan doğan Kopuk Deresi, köy merkezinin kuzeyinden doğusuna doğru uzanarak Karaağaç mevkiine ulaşmaktadır. Samanlı Dağları’nın kuzeyinde Pilav Tepe ve batısında Ayı Sırtı mevkii yer alır. Köy sınırları içinde güneye doğru gidildikçe yükseklik artmaktadır. Samanlı Dağları’ndan doğan Maden Deresi köyün güneyine ulaşmaktadır.

Nüzhetiye Şelalesi, akan dereler ve coğrafi şartların el birliği ile meydana getirdikleri doğal bir şelaledir. Samanlı Dağları’nda bulunan Nüzhetiye köyünden 5 km uzaklıkta bulunan Nüzhetiye Şelalesi kısa ama zor bir yürüyüş parkuru olarak doğa ve spor severleri buluşturan nadide bir destinasyondur. Son zamanlarda trekking severlerin tercihleri arasında bulunan Nüzhetiye Şelalesi büyüleyici görselliği ile hayranlık uyandırmaktadır.

Nüzhetiye Şelalesi ulaşım için alternatif güzergahlar vardır. İstanbul-Yalova D-100 kara yolunda Yalova istikametine doğru ilerleyip Başiskele Hürriyet caddesi sapağından güneye/sola dönerek Hürriyet caddesine ardından da Beyoğlu caddesinden Bahçecik istikametine gidilir. Bahçecik sapağından sapıp Nüzhetiye yolu tabelaları takip edilerek de köye ulaşılabilir. İzmit merkeze yaklaşık 20 km mesafede olan köye ulaşım 30 dakika sürmektedir.

Daha keyifli bir yolculuk için belirli saatlerde belirli noktalardan hareket eden trekking veya fotoğrafçı gruplarla yola çıkmak da mümkündür.

Nüzhetiye köyüne vardıktan sonra parkura girdiğiniz noktadan itibaren akar sularla birlikte toprak yollardan kuzeyde bulunan şelale istikametine doğru aşağı inilmektedir. Dağlık bir arazi her zaman tedbirli ve temkinli olmayı gerektirir. Bu nedenle uygun ekipman ve acemi olmayan yol arkadaşlarından oluşan bir grup ile seyahat etmek güvenlik açısından önemlidir. Yol şartları mevsimine göre değişse de tedbirli olmak adına giyilecek kıyafetlere dikkat etmek gerekir. Orman içinde yürüme esnasında muhtemel yaralanmalardan korunmak için uygun kıyafetler tercih edilmelidir. Ormanın içinden inerek Nüzhetiye Şelalesi’nin üst kısmına varılır. Buradan şelaleyi yukarıdan görmek mümkündür.

Alternatif bir güzergâh ise şelalenin alt kısımlarında bulunan Nüzhetiye köyü alabalık tesislerinden başlar. Bu güzergâh nispeten daha kolaydır. Alabalık tesislerinden yürüyüşe başlayarak dere boyunca yukarıya doğru giden yaklaşık 4 km’lik yol sizi Nüzhetiye Şelalesi’ne ulaştıracaktır.

Nüzhetiye Şelalesi her mevsim bir başka güzeldir. Yazın nisbeten azalan suları serinlemek isteyenlere çekici gelebilir. İlkbahar ve sonbaharda daha çok yürüyüş meraklıları tarafından tercih edilmektedir. Kış aylarında suların nispeten daha yüksek olduğu da dikkate alınarak yine yürüyüşlere çıkılabilir.

 

KAYNAKÇA

Ahmet Galitekin, Gölcük Tarihçe ve Kültür Mirası Eserleri, Kocaeli: Gölcük Belediyesi Yayınları, 2005; https://www.kocaelibarisgazetesi. com/haber/5971056/kocaelide-doga-guzelligi-ile-buyuluyor-nuzhetiye-selalesi (Erişim Tarihi 11.09.2021); http://www.sirtcantam. com.tr/nuzhetiye-selalesi-37/ (Erişim Tarihi 11.09.2021); https:// nerdesinbahar.com/nuzhetiye-selalesi-nerede-nasil-gidilir/ (Erişim Tarihi 11.09.2021); İsmail Şahinbaş. (http://www.sirtcantam.com. tr/nuzhetiye-selalesi-37)

Muhsin HALİS