Siyasetçi, Belediye Başkanı, Milletvekili, Bakan
Nihat Ergün 14 Eylül 1962 tarihinde İzmit Çınarlı’da dünyaya geldi. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Şahizer’dir. Lise eğitimini İzmit Teknik Lisesi’nde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu. Profesyonel iş yaşamında serbest ticaretle uğraştı, muhasebecilik, müşavirlik, yöneticilik ve yönetim danışmanlığı gibi pozisyonlarda çalıştı. Gençlik yıllarında bazı siyasi faaliyetler içinde olduysa da aktif siyasi yaşamı 1985 yılında katıldığı Refah Partisi ile başladı. Bu partide İlçe Başkanlığı, İl Başkanlığı ve Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde belediye statüsü kazanan Derince’nin ilk belediye başkanı oldu. 1998 yılında Refah Partisinin kapatılması üzerine yerine kurulan Fazilet Partisine katıldı. 1999 yapılan yerel seçimler için aday oldu ise de partisinin ön seçiminde başarılı olamadı. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin kurucuları arasında yer alarak Kocaeli’nin Kurucu İl Başkanı oldu. Bir yıl sonra yapılan genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Kocaeli Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 2002 yılında başlayan vekillik yaşamını 2015 yılına kadar
22. 23. ve 24. dönemlerde olmak üzere üç dönem sürdürdü. Adalet ve Kalkınma Partisi 1. ve 2. olağan kongrelerinde Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliği, 12 Nisan 2005’te Adalet ve Kalkınma Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 8 Ağustos 2007’de partisinin Grup Başkanvekilliği’ne seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi içindeki yükselişi 60. hükümet içinde 1 Mayıs 2009’da yapılan kabine değişikliğinde Ankara Milletvekili Zafer Çağlayan’dan boşalan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na getirilmesiyle sürdü. Bakanlığı döneminde organize sanayi bölgelerinin sayısının artırılması, bu alanların ulaşım ve lojistik olanaklarının artırılması gibi faaliyetlere ağır verdi. Dikkat çekici çalışmalarından biri de üniversite ve sanayi iş birliğinin geliştirilmesi konusunda teknoparkların öne çıkarılmasıydı. Partisi tarafından kurulan 61. hükümette 2011 yılında yeni oluşturulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın başına getirildi. Bu görevde bulunduğu yıllarda yerli otomobil projesinin geliştirilmesinde ciddi çabalar sarf etti. İlk, orta ve yükseköğretimde teknoloji eğitimi konusuna ağırlıkla eğildi. 25 Aralık 2013 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini yapılan kabine değişikliğiyle bir başka Kocaeli milletvekili olan Fikri Işık’a devretti. TBMM çatısı altında aktif bir siyasi görünüm sergiledi. Dikkat çeken çalışmaları arasında Yükseköğretim Kanunu’nda “hiç kimsenin başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılmaması yönünde düzenleme yapılması” yönünde değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde bulunması; T.C. Anayasası’nda çeşitli değişiklikler yapılması; İl Özel İdarelerine ve belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesi hakkında kanun teklifi sayılabilir. Bunlar dışında imzanın bulunduğu kanun teklifleri arasında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün mevcut fakülte ve enstitülerini de bünyesine alacak Gebze Teknik Üniversitesi adıyla TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak yeni bir üniversitenin kurulması; siyasi partilerin mali denetiminin Sayıştay tarafından yapılması bulunmaktadır. Bakan ve milletvekili olarak meclis oturumlarında yukarıda sözü edilenler de dahil olmak üzere pek çok kez söz alarak partisinin politikalarını savundu ve partili arkadaşlarıyla komisyon çalışmalarına katıldı. 2015 yılında milletvekilliğinin son bulmasının ardından bir süre siyasetten uzak kalan Ergün 2019 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nden istifa etti. 2020 yılında Ali Babacan tarafından kurulan Demokrasi ve Atılım Partisi’nin kurucu kadrosu içinde yer aldı. Bu parti bünyesinde aktif siyasi yaşamını sürdürmektedir. Yabancı dili İngilizce olan Ergün, evli ve dört çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
TBMM Albümü 1920-2010, Cilt 3 1983-2010, Ankara 2010; Kocaeli gazetesi, 17 Şubat 2014; Nurettin Gülmez, “Çok Partili Hayat Döneminde TBMM’deki Kocaeli Milletvekilleri Üzerine Bir Analiz (1946-2015)”, Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, Kocaeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları, No: 38, 2017, s. 1263-1306; https://www.tbmm.gov.tr/Milletvekilleri/MilletvekiliDetay?donemKod=23&sicil=ifU3N9fZcYg%3D (06.03.2022).
Serkan YAZICI