Televizyon Yapımcısı
8 Nisan 1966’da Körfez ilçesinin Hereke Mahallesi’nde doğan televizyon yapımcısı Armağan Çağlayan’ın çocukluğu ve gençliği Hereke’de geçmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezundur. Yüksek lisans eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladıktan sonra yine aynı üniversitede İşletme Fakültesi Yönetim Organizasyon Anabilim Dalı’nda doktora programına başladı. Avukatlık stajını Kocaeli barosunda tamamladıktan sonra avukatlığı bırakıp İstanbul’a geldi.
Beş sene İzmit`te avukatlık yapmış, sonradan MedYapım`ın kurucu kadrosunda yer almıştır. Aynı şirkette genel müdür yardımcılığına yükselen Çağlayan, 11 yıl burada çalışmış ve Şubat 2006`da Medyapım’dan ayrılmıştır. MedYapım’da çalıştığı dönemde Bülent Ersoy Show, Huysuz Show, Hülya Avşar Show, Şans Kapıyı Çalınca, Şahane Pazar, Kim 500 Milyar İster, Ünlüler Çiftliği gibi birçok başarılı yapıma editoryal koordinatör olarak imzasını attı. Armağan Çağlayan, 2003 yılında ise Popstar yarışmasının jüri üyesi olarak kamera arkasından ekran önüne hızlı bir geçiş yaptı. Bu sırada Finansbank ile Avea markalarının reklamlarında, Belalı Baldız ve İmkânsız Aşk adlı dizilerde konuk oyuncu olarak oyunculuk yeteneğini gösterme fırsatı buldu. 2004-2005 yılları arasında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde köşe yazarlığı yapmaya başladıktan bir süre sonra çeşitli röportajlara da imzasını attı. Hürriyet gazetesinden ayrıldıktan sonra röportajlarına Esquire dergisinde devam etti. Aynı zamanda Dishy dergisinde de “Tortu Takvimi” adında bir köşe hazırladı.
MedYapım’dan ayrıldıktan sonra görevine Doğan TV bünyesinde yer alan D Productions yapım şirketinde prodüksiyonlardan sorumlu direktör olarak devam etti. “Son Ütücü”, “Deniz Akkaya ile Top Model Türkiye” ve “Büyük Teklif” adlı programların yapımcılıklarını üstlendi. 2006 yılı yaz döneminde Star TV ekranlarında “Son Ütücü” adlı talk show programını yaptı. 2006 yılının bitmesiyle birlikte D Productions’taki görevinden ayrıldı ve “Son Ütücü” programı da ekranlara veda etti. 2007 yılında Osman Yağmurdereli ile birlikte “Ar&Ya” yapım şirketini kurdu. Ar&Ya Yapım şirketinde “Dilimin Ucunda”, “Kadınlar ve Erkekler” ve sunuculuğunu üstlendiği talk show programı “Armağan Çağlayan’la Bu Hafta” programına imzasını attı. Armağan Çağlayan 2008 yılında Ayşe Taş ile “Çok Yaşa Sen Ayşe” programını yaptı. Daha sonra “Format Yapımcılık” şirketini kurdu. 2009 yılında yapımcılığını yaptığı “Olmaz Böyle Şey” adlı program ile Türkiye’nin yetenekleri ile yurtdışındaki yetenekleri bir araya getirdi. 2009 yılında Play Yapımcılık’ın üstlendiği “Altın Kızlar” adlı programın formatını yurtdışından getirdi. Bu arada “Popstar Alaturka”da jüri üyeliğine devam etti. İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde araştırma görevlisi olarak İletişimde Yaratıcılık dersi ve Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesinde, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ile Görsel İletişim bölümlerinde öğretim görevlisi olarak ders vermiştir. Bu iş deneyimi sırasında Hereke ile olan bağını koparmayan Çağlayan, 2005 senesinde çekimleri yapılan, Hereke ve ipek halılarını konu alan A. Haluk Dursun, Cengiz Özdemir gibi Hereke’de yaşamış önemli isimlerle birlikte kısa filmde yer almıştır. Yine 2007’de Kocaeli’de bulunan 44 belediyenin birleştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmada Hereke beldesinin kapatılmasına karşı yapılan mitingde konuşma yaparak gençliğinin geçtiği bu beldenin statüsünün değiştirilmeden olduğu gibi kalmasını istemiştir. Bu mitingden iki sene sonra babası Fikret Bey’i kaybeden Çağlayan, Hereke’ye babasının cenazesi için gelmiş ve acılı gününde sevenleri ile bir araya gelmiştir. Annesi Suzan ve kız kardeşi Elif’in de yer aldığı cenazeye Herekelilerin yanı sıra sanat dünyasından birçok isim de katılmıştır. 26 Mayıs 2013 tarihinde geniş çaplı olarak, Hereke Sosyal Yaşamı Geliştirme ve Kültür Derneği tarafından organize edilen Herekeliler Günü buluşmasına iştirak etmiş, Hereke’ye olan sevdasından vazgeçmemiştir.
KAYNAKÇA
Cinemascope: aylık sinema dergisi, CFP Reklamcılık, 2006, sayfa 2-3; Cumhuriyet gazetesi, “Hereke ve İpek Halıları Film Oluyor”, 11.08.2005, sayfa 14; haberler.com, Herekeliler Birleşmeye Karşı, yayın tarihi: 09.12.2007, erişim tarihi: 09.08.2021; iha.com.tr, Armağan Çağlayan’ın Acı Günü, 25.09.2009, erişim tarihi: 09.08.2021; kocaelimeydan.com.tr, Herekeliler Günü Coşku İçinde Kutlandı, yayın tarihi: 27.05.2013, erişim tarihi: 09.08.2021; fotospor.com, Armağan Çağlayan Kimdir, yayın tarihi: 14.03.2018, erişim tarihi: 09.08.2021.
Recep KANKAL