NEVZAT DOĞAN

Madde no:1159

Hekim, Milletvekili, Belediye Başkanı

1959 yılında Mustafa Bey ve Havva Hanım’ın çocuğu olarak Gümüşhane’de doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Türk Pirelli İlkokulu, İzmit Ortaokulu ve İzmit Lisesi’nde, yüksek öğrenimini ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Mecburi hizmetini, Elazığ’ın Keban ilçesi ile Ağrı’da hükümet tabibi olarak yaptı. İstanbul Şişli Etfal Hastanesi’nde 4 yıl uzmanlık eğitimi alarak Çocuk Hastalıkları Uzmanı oldu. Bolu/Gerede Devlet Hastanesi’ne Çocuk Hastalıkları Uzmanı olarak atandı. Burada 3,5 yıl çalıştıktan sonra SSK Kocaeli Hastanesi’ne tayin oldu. SSK Kocaeli Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı, Çocuk Hastalıkları Uzmanı ve Hastane Dernek Başkanlığı görevlerini bir arada sürdürdü. 2000 yılında Konak Tıp Merkezi’ni kurdu. 2001 yılında, 16 yıllık devlet memuriyetinden istifa ederek AK Parti İl Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi olarak aktif siyasete girdi. Halkla İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Bunun da etkisiyle, 2001 yılında kuruluşunda yer aldığı AK PARTİ’nin ilk ve son ön seçiminde parti teşkilatından en çok oy alarak 2002 Kasım seçimleri listesinde ilk sıraya yerleşme hakkını elde etti. Ancak parti genel merkezi ön seçim başarısına rağmen Nevzat Doğan’ı listenin 6. sırasına koydu. Buna rağmen çok çalışarak, 6. sıradan milletvekili seçilmeyi başardı. 3 Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerde 22. Dönem Kocaeli Milletvekili seçildi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekilliği, TBMM Türkiye-Endonezya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı, AK Parti Genel Merkezi Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

14 Kasım 2002-3 Haziran 2007 tarihleri arasında devam eden milletvekilliği görevi sırasında Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına Geçici Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi, Sendikalar Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi, Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi gibi yasama faaliyetlerine katıldı.

Nevzat Doğan milletvekilliği sonrasında aktif siyaset yapmaya devam etti. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde İzmit Belediye Başkanı seçildi. Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Asamblesinde de Türk delegasyonu asil üyesi olarak 4 yıl görev yaptı.

2000’li yıllar dünyada ve Türkiye’de çevre sorunlarının daha görünür olduğu ve buna karşı kurumların ve insanların daha bilinçli hareket etmeye başladığı yıllardır. Kalkınmada öncelikli sanayi kadar doğa, kültür ve turizmin önem kazanması bu alanlara yönelik girişimlerin artışını hızlandırdı. Kocaeli adeta üzerine yapışan sanayi kenti olma halinden sıyrılmak tarihi, kültürü ve doğası ile aynı zamanda bir turizm şehri olma vasfını öne çıkarma gayreti içine girdi. Bu kapsamda tarihi evleri, sokakları restore etmek ve yeşil alanları çoğaltmak için projeler üretip hayata geçirdi. Kültür Tepesi olarak adlandırılan Saat Kulesi ve çevresi, İzmit’in önemli sembol alanlarından birisidir. Saat Kulesi şehre hâkim bir tepe üzerinde, İzmit Tren Garı’nın kuzey doğusunda, Saray Yokuşu olarak adlandırılan mevkide yer almaktadır. 2011 yılında tamamlanan proje saray bahçesi kavramına uygun olarak tasarlandı. Projenin içerisinde çiçek bahçeleri, kafeterya, seyir terasları, dinlenme alanları, yer almaktadır. Alanda bulunan büyük havuz ve şelale alanın yeni cazibelerinden oldu.

31 Mart 2019 seçimleri için tekrar aday olmayan eski İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, kurucusu olduğu Özel Konak Hastanesi’nin hisselerini satarak Gebze Aile Konak Hastanesi’nin yöneticisi oldu.

Nevzat Doğan’ın belediye başkanlığı sırasında Kapanca Sokak kentsel sit alanı içinde kalan yolun her iki tarafında geleneksel Türk evlerinin en güzel örnekleri sayılabilecek konutlardan oluşan bir sokağın restore edilmesi tamamlanmıştır. Eski tarihsel dokuyu muhafaza eden bir sokaktır. 19. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bu evlerden 18’i koruma altına alınmıştır. Nevzat Doğan belediye başkanlığı döneminde restore edilen Kapanca Sokak’ta çekimleri yapılan mili mücadeleyi konu alan “Zor Yıllar” dizisinde rol almıştır.

KAYNAKÇA

https://www.tbmm.gov.tr/Milletvekilleri/KanunTeklifiUyeninImzasiBulunanTeklifler?donemKod=22&sicil=ePmfjzK5J3A=; https:// www.bugunkocaeli.com.tr/haberleri/belediye

İbrahim ŞİRİN