Siyasetçi, Sinema İşletmecisi
1906 yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde doğdu. Milli mücadele yıllarında Karamürsel’de yaşayan Nazmi Oğuz Bey, Karamürsel’in köylerinden topladığı silahları omzunda yaya olarak 30 kilometre yürüyerek İzmit’e taşıyıp milli kuvvetlere teslim eden bir vatanseverdi.
1935 yılından 1982 yılına kadar Kocaeli’deki ünlü Oğuz Sineması’nın işletmeciliğini yapan Nazmi Oğuz, Kocaeli’de “Sinemacı Nazmi”, diye tanınır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Maarif Vekâleti tarafından köylere sinema götürülmesinde önemli görevler üstlenmiştir. Nazmi Oğuz’a ait olan Oğuz Sineması, Kocaeli’nin kültürel yapısını olumlu şekilde etkilemiştir. Sinema salonu, bilhassa Fethiye ve İnönü caddelerine hareketlilik kazandırmış ve bu yer için yeni bir dönem başlamasına ortam hazırlamıştır.
1954’te yeni yerinde faaliyete geçen Kocaeli Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulunu oluşturmak amacıyla seçimler sonucunda Nazmi Oğuz Kocaeli Ticaret Odası meclis üyeliğine seçilmiş ve bilahare 5 kişilik yönetim kurulunda yer almış ve başkanlığa getirilmiştir. 1952-1970 yılları arasında İzmit Ticaret Odası (İTO) yönetim kurulunda görev yaptı. 19521963 yılları arasında İzmit Ticaret Odası Başkanlığı görevini yürüttü.
1946 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Vilayet İdare Kurulu’nda yer almış ve başkanlığını yürütmüştür. 1950 yılına da Cumhuriyet Halk Partisi İzmit İlçe Başkanı olmuştur. 1954 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili adayları başvuran kişiler arasından belirlenmiştir. Bu kişilerden birisi de Nazmi Oğuz olmuştur. 1965 yılında yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin Mardin milletvekilliğine seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girmiştir. Milletvekilliği görevi 1969’a kadar devam etmiştir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir dönem görev yaptıktan sonra tekrar Kocaeli’ne dönmüştür. Milletvekilliği yaptığı dönemde memleketi Kocaeli’ne önemli hizmetlerde bulunmuştur. Milletvekilliği sürecinde ve sonrasında iş hayatını aktif bir şekilde yürütmüştür. Yaptığı hayırlar ve yardımlar dolayısıyla “fakir babası” olarak anıldı. Doğup büyüdüğü memleketi Karamürsel’e pek çok hizmet ve yatırım yaptı. Karamürsel’e elektriğin getirilmesinde önemli rol oynadı. Yine eğitime katkıda bulunmak amacıyla her türlü masrafını kendisinin karşıladığı bir okul yaptırmıştır. Eşi Yaşar Hanım adına yaptırdığı bu okulu tefriş ettiği gibi görev yapacak öğretmenler için tam donanımlı lojmanlar yaptırdı.
Eğitime yaptığı katkılardan dolayı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin onur üyesi yapılan Oğuz, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’nin de kurucuları arasında yer almıştır. Şimdi Nazmi Oğuz Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veren kütüphane de yine Nazmi Oğuz tarafından kurulmuştur. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Nazmi Oğuz genç yaşlarından itibaren ata sporu olan güreş, yüzme ve yelken sporlarını yapmıştır. 1934 yılında İzmir’de düzenlenen yelken yarışmalarına Akyeşil Kulübü’nün sporcusu olarak katılan Nazmi Oğuz Türkiye şampiyonluğunu elde etmiştir. Ata sporumuz güreşin İzmit’te revaç bulması 1925 yıllarına rastlar. Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinde yağlı pehlivan güreşçilerinden söz açılınca akla ilk olarak Karamürsel ilçesi güreşçileri gelmekteydi. Gerçekten de spor dalında en güçlü güreşçiler Karamürsel’de yetişmiştir Nazmi Oğuz o devrin önemli güreşçilerinden biri olarak isim yapmıştır. Kocaeli’nin yakın tarihinde önemli bir sima olan Nazmi Oğuz’un adı Kocaeli’de pek çok yere verilmiştir. Bu çerçevede; Nazmi Oğuz Ortaokulu, Nazmi Oğuz Çocuk Kütüphanesi, Nazmi Oğuz Camii, Nazmi Oğuz Parkı, Nazmi Oğuz Sokağı isminin verildiği yerlerdir.
1954 yılında Yaşar Oğuz ile evlenen Nazmi Oğuz, iki çocuk babasıydı. Nazmi Oğuz, 102 yaşında vefat etti. Karamürsel’de aile kabristanında toprağa verildi.
KAYNAKÇA
Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivi; Kocaeli Gazeteleri; İnternet haberleri
Osman AKANDERE