NARKÖY

Madde no:1146

Kandıra İlçesinde Bir Tesis

Narköy, Nardane Kuşçu tarafından 2007 yılında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde, İstanbul’a 130 kilometre uzaklıkta 100 dönümlük arazi üzerine kurulmuş bir tesistir. Konum itibariyle tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan limanlardan biri olan Kerpe’ye 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. Tesis Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik tarım çiftliğidir. Narköy Yaşam Merkezi’nin arazisinde permakültür prensipleri ile organik tarım yapılmakta, diğer yandan konaklayanların sürdürülebilir yaşam modellerini geliştirebileceği, kurumsal şirket ve bireylerin eğitimlerini konaklama ile birlikte organize edebileceği ve aynı zamanda ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir eko-otel ve eğitim yerleşkesi olarak hizmet vermektedir.

Nardane Kuşçu’nun kurduğu Narköy, 1.200’ün üzerinde atalık tohum ve bu tohumlarla yapılan organik tarım, atları, büyük baş ve küçükbaş hayvanları, arıları ve sayısız çeşit bitkisi ile organik bir tarım çiftliği ve yaşam merkezi olarak hizmet vermektedir.

Doğayı modelleyerek öğrenmeyi sağlamak için sürdürülebilir eğitim yöntemlerinden biri olarak Narköy serüveni Kandıra’da hayata geçirmiştir.

Çocukluğundan beri tohum biriktiren Nardene Kuşçu yıllar içerisinde birikmiş tohumları Narköy’deki tohum bankasında korumaktadır. Toprakla buluşturulup yeniden toplanarak çoğaltılan tohumların kayıt altına alınan 846 çeşidi ciddi bir katkı olarak tarım kültürüne hizmet etmektedir. Narköy, eğitim odaklı bir merkez olarak ekosisteme saygılı çağdaş bir çiftlik ve otel mantığıyla bünyesinde 14 oda, aile ve grup konaklama üniteleri, organik çiftlik yemeklerinin pişirildiği restoran, açık ve kapalı derslikler, organik tarım çiftliği barındırmaktadır. Narköy’de, Kandıra’nın muhteşem ormanlarının içinde ve doğanın sürprizlerine açık, tarım ve hayvancılık ile ilgili farkındalık yaratan çeşitli eğitim, aktivite ve atölye çalışmalarına katılmak, tatil yapmak ya da çalışmak mümkündür.

Narköy büyük oranda bağımsız bir yerleşke olarak kendi yiyeceğini kendi üreten bir tesis olma özelliği taşımaktadır. Yerleşke, bir “ana eğitim binası”, bir “çok amaçlı salon ve spa yapısı”, “konaklama birimleri ve tarım lojistik” yapılarından meydana gelmektedir. Tasarımda dolaşım alanları, tüm yapılar ve peyzaj düzenlemesi ve mimari proje sürdürülebilirlik prensipleri üzerine kurulmuştur. Binalarda doğal ve yenilenebilir enerji kaynakları (güneş kollektörü, pelet kazanı) kullanılmıştır. Yaşam merkezindeki tüm faaliyetler çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olmaya dikkat edilerek devam etmektedir. Örneğin, yağmur suları toplanarak peyzaj sulaması kullanımına ayırılmakta, gri sular arıtılarak yeniden klozet sifonlarında değerlendirilmekte, çok yüksek izolasyon katsayısı ile düşük enerji kullanımı sağlanmaktadır. Klima yerine doğal havalandırma tercih edilmiş, yeniden dönüşümlü, yerel ve doğal malzemelerin kullanımına öncelik verilmiştir. Tesis betondan temeller üzerine kurulmamış ve kaldırılsa bile 6 ay sonra doğanın yeniden eski halini almasını sağlayacak şekilde inşa edilerek, atıkların büyük çoğunluğunu “permakültür” ilkeleriyle çiftliğinin sınırları içinde yeniden değerlendirecek sistemler kurarak geliştirmiştir.

Narköy’de konaklamanın yanı sıra çeşitli eğitici aktivitelere katılmak da mümkündür. Bunlar arasında rehberli orman yürüyüşü, ekim-dikim faaliyeti, organik tarım ve sürdürülebilir yaşam ile ilgili bireysel atölyeler, tohum bankası ziyareti ve süt sağımı vardır. Ayrıca “Aromatik bitkiler toplama”, “yabani ve tıbbi aromatik bitki eğitimleri”, “Rehberli ve rehbersiz & haritalı orman yürüyüşü”, Ürün toplama”, “Çiftlik hayvanlarını ziyaret”, “Peynir ve ekmek atölyeleri, “Permakültür Eğitimi” ve “Kendi Bahçeni Kendin Yap” eğitimi gibi aktiviteler de mevcuttur. İsteğe bağlı olarak “At binme”, “Kerpe’de dalga sörfü-midye dalışları”, “Peynir ve yoğurt atölyesi”, “Kompost atölyesi” eğitimleri verilmektedir.

Narköy’ü en özel kılan şey ise, Narköy Yaşam Merkezi’nin kurucusu Nardane Kuşçu’nun 50’li yıllardan beri topladığı tohumlardan kendi çabasıyla oluşturduğu bir “tohum bankası”na ev sahipliği yapmasıdır. Kuşçu, Anadolu’nun birçok bölgesinden ata tohumlarını toplamış bu tohum bankasını oluşturmuştur. Koleksiyonda bulunan kodlarıyla birlikte kayıt altına alınmış yaklaşık 1200 çeşit tohum bulunmakta, tohumlar bozulmaması için özel bir ünitede, özel bir soğutma sistemiyle saklanmaktadır. Narköy’deki ürünler de bu tohumlardan organik tarım kurallarına göre üretilmektedir.

KAYNAKÇA

http://www.narkoy.com/hakkinda/; https://ekoiq.com/2015/04/03/doga-ile-yarismaya-kalkmayan-bir-tesis-narkoy/ http://www.arkiv.com.tr/proje/narkoy/3686; https://www.tarlasera.com/haber-12009-nar-anne%E2%80%99nin-tohum-bankasi; https://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7961; https://www.ekoyapidergisi.org

Mine HALİS