1954 Adana Ceyhan doğumlu Nardane Kuşçu emekli ilkokul öğretmenidir. Çocukluğu Çukurova’nın Ceyhan köyünde bir çiftlikte geçmiştir. Kendi anlatımıyla doğayı korumayı, coğrafyaya saygı ve sevgiyi öğreten Yörük kültüründen gelmektedir. Çocukluğundan itibaren doğayla ve toprakla iç içe olur, çiftlik yaşamına dair babaannesinden ve Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerinden öğrendikleri onun hayatına yön verir. Nardane Kuşçu kendi de ilkokul öğretmeni olur ve köy öğretmenliği yaparak öğrencilerine toprakla, doğayla ilgili deneyimlerini aktarır. 1974’de evlenerek İstanbul’a gelir ancak doğaya ve doğal olana ilgi ve arayışı devam eder ve toprakla bağını hiç kaybetmez. 42 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olur ve uzun yıllar gerçekleştirmek istediği organik tarım çiftliğini kurma hayaliyle yola çıkar. Bu hayalini Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde gerçekleştirir. Kandıra’da 100 dönümlük bir arazi üzerine ailesiyle birlikte kurduğu çiftlikte ata tohumlarını ekip organik ürün yetiştirerek işe başlayan Nardane Kuşçu çiftliğini önce bir eğitim merkezi haline getirir. Burada 2002 yılında peynir ve ekmek yapımından doğada farklı biçimlerde var olma yöntemlerine kadar geniş bir alanda eğitim vermek üzere Nar Eğitim ve Danışmanlık Merkezi kurulur. Merkezde doğal yaşama dair uygulamalı dersler ile kurumsal firmaların taleplerine göre de doğal yaşama ve bu bağlama uygun eğitimler verilmektedir. Merkez daha sonra faaliyetlerini genişleterek 2007’de organik tarım ve yaşam merkezi olarak hizmet veren Narköy’ü hayata geçirmiştir. Narköy Yaşam Merkezi’nde ayrıca eğitim odaklı sürdürülebilir turizm faaliyetleri yer almaktadır. 2013 yılında otel bölümü açılarak faaliyete geçirilmiş, ekolojik olarak sürdürülebilir, minimum karbon ayak izine sahip bir otel açılmıştır. Burada misafirlere sunulan ürünlerin yüzde 80’i Narköy’de yetiştirilen doğal ürünlerle sağlanmaktadır. Gelen misafirlere doğal hayatın içinde deneyimleyebilecekleri birçok aktivite imkânı sunulmaktadır.
Nardane Kuşçu’nun hayata geçirdiği projelerden biri de tohum bankasıdır. Kuşçu arazisinde önce çiftliğin ihtiyaçları için ata tohumlarını ekmiş, daha sonra da bu tohumlar ve bulabildiği tüm ata tohumlarını biriktirmeye başlamıştır. Bugün Narköy 1.200’ün üzerinde atalık tohuma ev sahipliği yapmakta ve büyük bir tohum bankası olma özelliğini taşımaktadır. Bugün Narköy’de tohum bankasıyla birlikte, atlar, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, arılar ve sayısız bitki çeşidi bulunmaktadır.
Nardane Kuşçu 2016 yılında “Yılın Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü almıştır. Herkesin “Nar anne” dediği Nardane Kuşçu evli ve iki çocuk annesi, iki torun sahibidir.
KAYNAKÇA
http://www.narkoy.com/kurumsal-bilgiler/; https://www.garantibbvakadingirisimci.com/basari-hikayeleri/nardane-kuscu; https://sit-ata-tohumuna-gozu-gibi-bakiyor/2011320; https://7u&oq=nardane+ku%C5%9F%C3%A7u&aqs=chrome.0.69i59j69i60l3.3488j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8; https://www.kagiderpusula.org/kagiderpusula/eep/kurumportal/Content/ nardane-kuscu/9/; https://www.istekadinlar.com/nardane-kuscu-kimdir-biyografi,613.html; https://www.bugday.org/portal/ haber_detay.php?hid=7961
Mine HALİS