NADİR PAKSOY

Madde no:1138

Hekim, Gezgin

Baba tarafı Bilecik anne tarafı Balkan ve Kırımlı olan Nadir Paksoy, 7 Şubat 1952 tarihinde İstanbul Çatalca’da dünyaya geldi. Paksoy, Bilecik Ertuğrul Gazi Lisesi’nde “parasız yatılı” okudu ve 1969 yılında Robert Kolej Yüksek Okulu “İş İdaresi Bölümü” İngilizce hazırlık sınıfında öğrenim gördü. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğrenim görmeye başladı. Paksoy 1976 yılında söz konusu fakülteden mezun oldu.

Fakülte 3. sınıfta okurken gezme merakı edindi. İran, Afganistan, Pakistan’a uzanan 3 ay süren bir yolculuk yaptı. Bu gezi ile seyyahlığa ilk adımını atmış oldu. Gezmek, farklı mekanlar ve insanlarla tanışmak Paksoy’da bir tutkuya dönüştü. “Gezerken çok mutlu oluyorum, uçan halıdan yeryüzünü izliyormuşum duygusuna kapılıyorum”... ifadesi Paksoy’un ruh dünyasında seyahatin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Nadir Paksoy, İran, Afganistan ve Pakistan’ı kapsayan ilk gezisini anlattığı kitabı Yaş 21: Hayber’i, 2005 yılında yayınladı. Fakülte 4. sınıfta gezi rotasını Avrupa’ya yöneltti.

Paksoy 1976 senesinde fakülteden sadece hekim olarak değil gezgin bir hekim sıfatını da alarak mezun oldu. Paksoy uzmanlık eğitimini 1983 yılında İstanbul Üniversitesi (Çapa) Tıp Fakültesi’nde Patoloji dalında yaptı.

BM Kalkınma Programı çerçevesinde beş yıl Pasifik Okyanusu’ndaki adalarda (Vanuatu, Samoa, Mikronezya) hekimlik-patologluk yaptı (1983-88). Bu dönemde Hindistan’da (“Cüzzam hastalığının erken döneminde patolojik bulgular”; Vellore-Karigiri Cüzzam Araştırma Merkezi, Tamil Nadu Eyaleti) ve Avustralya’da (Sidney Tıp Fakültesi Royal Prince Alfred Hastanesi, ‘Uluslararası Kanserle Savaş Örgütü-UICC’ bursuyla “Pasifik toplumlarda kanser görülme sıklığı” konusunda araştırma) mesleğiyle ilgili çalışmalarda bulundu.1989’da doçent oldu.

İkinci uzmanlığını ise (Radium Kanser Hastanesi’nde, Norveç Bilim Teknik Araştırma Kurumu “Avrupa Konseyi Genç Bilim Adamları Teşvik” bursu ile 19921993 yılları arasında Norveç Oslo Üniversitesi’nde Sitopatoloji alanında yaptı.

Akdeniz Üniversitesi (Antalya) Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı (1989-1996). Afrika Zimbabwe Tıp Fakültesi’nde (Başkent Harare’de) (1996-97), Norveç Kuzey Kutup Dairesi’ndeki Bodo Bölge Hastanesi’nde (2013) ve Makedonya Üsküp Kiril-Metodi Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Kliniği Patoloji Bölümü’nde (2017) ‘sitopatoloji” dalında konuk öğretim üyesi olarak bulundu.1996 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör kadrosuna atandı.

Paksoy seyyah bir hekim olarak dünyayı dolaşmaya devam etti. Gezi yazılarını 1979’dan itibaren çeşitli gazete ve dergilerde yayınladı. Aydınlık ve Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Yüzyıl gazeteleri ile Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Bilim Teknik, Cumhuriyet Kitap, Cumhuriyet Gezi eklerinde ve Atlas dergisinde yazdı. Bir Demet Pasifik adlı eseri ile 1990 Milliyet Sanat Dergisi Gezi Yazıları Ödülü’nde ikinci oldu. PEN Yazarlar Derneği üyesidir.

Pasifik Okyanusu’nda yer alan sayısız adadan Samoa’da beş yıl doktorluk yapan Paksoy, bu süre boyunca değişik adalarda bulunmuş, Okyanusyalıların yaşamlarını, kültürlerini gözlemlemiş ve anılarını Bir Demet Pasifik adlı kitabında toplamıştır. Samoa adasında doğan oğluna Gezgin ismini vermiştir.

Kuzey Sardunyaları, Nadir Paksoy’un araştırma yapmak üzere gittiği Norveç’te kaleme aldığı, kuzeyin büyülü, uzak ve soğuk atmosferini bir doktorun gözünden ve kimi zaman sosyolojik izlenimlerle kimi zaman masalsı bir atmosferde anlattığı anılardan oluşmaktadır. Gözümden Afrika’da ise Zimbabwe’deki sağlık koşullarını, AIDS’e karşı insanların tutumunu, zamanın Afrika’da nasıl yavaş aktığını, Afrikalıların Türkiye izlenimlerini anlatmıştır. Sırt Çantamda Coğrafyalar, Katmandu’dan Kuzey Kutbu’na, Kapadokya’dan Uzak Doğu’ya birçok ülkeden izlenimleri barındırmaktadır. Gezgin Bir Hekimin Dünyası, tüm yolculuklarında çektiği fotoğrafları anılarıyla birleştiren büyük formda, parlak, çok kaliteli kâğıda basılı, baştan sona olağanüstü fotoğraflarla bezenmiş bir albüm kitaptır.

Paksoy halen, İzmit-Kocaeli’de kendine ait Sito-Patoloji Tanı Merkezi’nde çalışmaktadır.

Eserleri (Gezi): Bir Demet Pasifik (1989), Sırt Çantamda Coğrafyalar (1992), Kuzey Sardunyaları (1994), Gözümden Afrika (1998), Gezgin Bir Hekimin Dünyası (2001), Yaş 21: Hayber (2005).

KAYNAKÇA

Dr. Nadir Paksoy Yaşamöyküsünü Anlatıyor: Gezgin Bir Hekimin Dünyası (Cumhuriyet Kitap, 15.3.2001); Cumhur Aydın / Çocuklarınıza Keşif Heyecanlarını Miras Bırakın (Cumhuriyet Kitap, 31.12.1998); Orhan Duru / Kitaplardan İzlenimler (Yeni Yüzyıl, 5.11.1998); Nadir Paksoy / Keşif Yeni Yerler Bulmak Değil Var Olana Başka Gözlerle Bakabilmektir (Cumhuriyet Kitap, 1.7.1999).

İbrahim ŞİRİN