ARAPZADE CAMİİ

Madde no:113

İzmit Merkezde Bir Cami

İzmit’te, Hacı Hızır Mahallesi, Mantari Çeşme Sokak’ta yer alan cami, arazinin meylinden dolayı altta, yüksek bir bodrum üzerine inşa edilmiştir. Hafif yamuk planda inşa edilmiş olan caminin ilk yapım tarihi bilinmemektedir. 19. yüzyılda yaptırıldığı anlaşılan ilk yapı, 1966’dan itibaren yenilenmiş olup minaresi orijinal haliyle günümüze ulaşmıştır. Cami içerisine, kuzeyde açılmış basit, sade, ampir özellikleri hatırlatan bir kapı ile girilmektedir. Kapının iki alt ve üst yanında, alınlıkların da açıklığa dahil edildiği pencereler bulunmaktadır. Caminin doğu ve batı duvarlarında da yüksek altlık ve ampir üslupta sivri kemerlere sahip üstlük pencereler yer alır.

İçten, ortada küçük, basık, ahşap kubbenin bulunduğu lambri kaplı ahşap düz tavan, dıştan kiremit kaplamalı ahşap piramidal çatıyla örtülüdür. Caminin mihrabı mermer kaplamalı, yarım yuvarlak ve derin bir niş şeklindedir. Minber; ahşaptan, geometrik şebekeli korkuluk ve üçgen aynalığa sahip, klasik bir uygulamadır. Kadınlar mahfiline giriş, dıştan, son cemaat yerinin doğusundaki basamaklarla sağlanmaktadır. Mahfil, ahşap desteklere oturan sade bir uygulamadır. Minare; doğu cephede, kadınlar mahfiline girilen kapının yanındadır. Kesme taştan, sekizgen kaide üzerinde daralarak yükselen minare, kaideden sonra prizmal şekilde devam eden pabuçlukla, üzeri beyaz sıvalı yuvarlak gövdeye sahiptir. Gövdeye geçişte ve şerefe altında, yuvarlak birer taş bilezik yer alır. Şerefe kısmı tuğlaların testere biçiminde düzenlenmesiyle oluşturulmuş ve dışa taşırılmış bir altlığa sahiptir. Yuvarlak gövde, petek kısmında da aynen uygulanmış olup peteğin üzeri, klasik tarzda konik bir külahla son bulur.

KAYNAKÇA

E. Ürkmez, İzmit’te Türk Eserleri (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yayını), Kocaeli, 2007, s. 163-164; https://www.haritamap.com/ yer/arapzade-cami-izmit

Hamza GÜNDOĞDU