MÜEYYET AKARSU

Madde no:1121

Avukat

Müeyyet Akarsu H 1324 (M 1907) yılında Tekirdağ’da doğmuştur. Baba adı Cafer ve anne adı Lütfiye’dir. Yeni Türk devletinin ilk hukuk fakültesi olan Ankara Hukuk Fakültesi’ne kayıt yaptırmış ve buradan 1948 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Ankara Adliyesi’nde avukatlık stajını yapmıştır. Bu bağlamda, Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlardan Osman Karaca’nın yanında 27 Temmuz 1948 tarihinde başlamış olan stajını 25 Ocak 1949 tarihinde tamamlamış ve serbest avukatlık yapma hakkını kazanmıştır.

Müeyyet Akarsu, Ankara’da avukatlık stajını tamamladıktan sonra Kocaeli’ye gelmiş ve 27 Ocak 1949 tarihinde 570 sicil numarasıyla Kocaeli Baro Başkanlığı’na kayıt yaptırmıştır. Hemen akabinde 5 Şubat 1949 tarihinde avukatlık bürosu açmak için ruhsatnamesini almış ve İzmit’in merkez mahallelerinden birisi olan Hacı Hasan Mahallesi No: 12/A’da avukatlık bürosunu açmıştır. Bu tarihten itibaren burada avukatlık yapmaya başlayan Müeyyet Akarsu, kısa zamanda İzmit’in tanınan avukatlarından birisi olmuştur.

Müeyyet Akarsu, avukatlığının yanı sıra gazetelerde yazılar da yazmış ve İzmit’in önemli sorunlarını köşe yazılarında dile getirmiştir. Bu bağlamda ilk olarak 1951 yılında Hürsöz gazetesinde yazılar yazmaya başlayan Akarsu, 1957 itibaren de Hedef gazetesinde yazılar yazmıştır. Hürsöz gazetesinde yazılar yazdığı dönemde Akarsu, aynı zamanda gazetenin hukuk danışmanlığını da yapmıştır. Gazetenin önemli yazarlarından birisi olan ve güçlü bir kaleme sahip olduğu anlaşılan Müeyyet Akarsu, Demokrat Parti yanlısı yazılar kaleme alırdı. Bu arada 1950 ve 1954 arası dönemde Demokrat Parti’den belediye meclis azalığı yapmıştır.

1954’te Demokrat Parti’den ayrılan Müeyyet Akarsu, Cumhuriyetçi Millet Partisi’nin Kocaeli’ndeki yönetiminde görev almış ve milletvekili adayı olarak seçimlere katılmıştır. Bu kapsamda Müeyyet Akarsu, Saadettin Hazar, Nuretin Sipah, Ali Rıza Arslanalp, Yusuf Ziya Kösemen, Sefer Arıtan, Vahdettin Aytan, Kamil Kodal ve Orhan Bekir Günsay ile adı geçen partinin milletvekili adayları arasında yer almıştır. Ancak yapılan seçimleri Kocaeli’nde Demokrat Parti kazandığı için Müeyyet Akarsu milletvekili olarak seçilmemiştir.

Müeyyet Akarsu, bu seçimlerden sonra yeniden Demokrat Partisi ve Başbakan Adnan Menderes’i öven yazılar yazmaya başlamıştır. 1957 yılında Hedef gazetesine geçen Akarsu, derginin yazı işleri ve mesul müdürlüğünü yapmıştır. Hürsöz’den sonra Hedef’te de ciddi yazılar kaleme alan Akarsu, bu gazetenin en bilinen köşe yazarı duruma gelmiştir. Kocaeli gazetesi yazarlarından Adnan Filiz’e göre; Müeyyet Akarsu, Hedef gazetesinde özellikle Demokrat Parti lehine olan yazılar kaleme almıştır.

1958 yılında Müeyyet Akarsu, yeniden Demokrat Parti’ye geçmiştir. Bu tarihlerde iktidar partisi tarafından partiyi güçlendirmek adına kurulan Vatan Cephesi’ne üye olan Akarsu, Demokrat Parti’de yeniden siyasi faaliyetlerine başlamıştır. Parti çalışmaları ve gazete yazarlığı dışında aktif olarak avukatlık yapan Müeyyet Akarsu’nun babası İzmit’in tanınmış simalarından ve Kocaeli Tekel Başmüdürü olarak görev yapan Cafer Akarsu’dur. Ayrıca Müeyyet Akarsu’nun Betül Akarsu adında bir erkek kardeşi vardı ve Kocaeli Sosyal Sigortalar Kurumu’nda şef olarak çalışmıştır.

1907 doğumlu olan Müeyyet Akarsu, oldukça geç bir yaşta 55 yaşında evlenmiştir. 5 Şubat 1962 tarihinde Enver Paşa’nın yaveri Mümtaz Tarhan’ın kızı olan Emire Türhan ile İzmit Belediye Salonu’nda nikâhını kıymıştır. İzmit’in önemli ve tanınmış ailelerinden birisinin kızı olan Emire Hanım’dan Sırrı Mert adında bir erkek çocuğu olan Akarsu, 1968 yılından itibaren Noter olarak çalışmaya başlamıştır.

1 Nisan 1972 tarihli Resmî Gazete’ye göre Müeyyet Akarsu, 8 Temmuz 1968 tarihinde Kocaeli 1 Nolu Noterliğine bağlı olarak çalışmaya başlamıştır. 1968’den itibaren noter olarak görev yapan Akarsu’nun yeri İzmit merkezde olan Demiryolu Caddesi olmuştur. Uzun yıllar boyunca noterlik yapan Müeyyet Akarsu, bu yönüyle İzmit’te halen bilinen kişilerden birisidir.

KAYNAKÇA

Demokrat gazetesi yazarlarından Adnan Filiz ile 6 Eylül 2021 tarihinde yapılan görüşme; Bilal Tunç, Demokrat Parti Dönemi Kocaeli (1950-1960), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya 2016, s. 543; Bilal Tunç, “Kocaeli’nde Vatan Cephesi”, Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8/2, ( 2015), s. 745; Fatih Özçelik, “ Kocaeli’nde Vatan Cephesi”, Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu II, (Cilt III), Kocaeli 2016, s. 2063; Hülya Koç, Hür Söz Gazetesi Çerçevesinde İzmit Şehrinin Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Yapısı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya 2010, s. 13; Kocaeli BARO Başkanlığı 131 Nolu Arşiv Defteri; Müzeyyen Ünal, “Kocaeli Basın Tarihinde Selahattin Telser ve Hürsöz Gazetesi”, Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu VI, Kocaeli 2019, s. 125; Resmî Gazete, 1 Nisan 1972, Sayı: 14.146, s. 10.

Bilal TUNÇ