1941 yılında İzmit’te doğdu. Babası, İzmit’in eski belediye başkanlarından ve DP Kocaeli milletvekili Saadettin Yalım’dır. Ankara Bahçelievler Deneme Lisesinden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi İktisat ve Ticaret Bölümünde tamamladı. İzmit’in kültür hayatına önemli hizmetleri olmuştur. “Kültür Yuvası” ve “Yalım Kırtasiye” İzmit’te herkesin bildiği, entelektüel sohbetlerin ve çalışmaların olduğu bir merkezdi.
Çok renkli bir kişiliği vardı, Ankara’da öğrencilik yıllarında başlayan aktif yaşamı onu çok farklı aktiviteler içerisine çekti. 1959-1960 yıllarında Ankara’da Durul Gence ve Mete Kuraner ile birlikte Top Melodi adlı müzik dergisini çıkardı. 10 sayı çıkan dergi kapandıktan sonra İstanbul’da da 12 sayı yayınlandı. Aynı yıllarda Ankara Hâkimiyet gazetesinde basketbol yazıları yazdı. Daha sonra Haber gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcılığı yaptı. Ünlü gazetecilerden Yılmaz Çetiner, Ercan San ve Necdet Onur ile birlikte çalıştı.
1960-1961 yıllarında sinemaya ilgi duydu. 1966 yılında Türk Sinematek Derneği (SİNEMATEK)’in başında bulunan Onat Kutlar ile görüşmek üzere İstanbul’a gitti, İzmit’te SİNEMATEK’i kurdu. 19661970 yılları arasında yelken sporu yaptı. 1981-1982 yıllarında Faruk Ertunç’un ısrarıyla Kocaeli Amatör Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin kurslarına devam etti. 1984-1985 yıllarında İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK)’ın kurslarına İzmit’ten gidip gelerek devam etti. Daha sonra üye oldu, İFSAK yarışlarında ödüller aldı.
İzmit’te yayıncılık yaptı; Yusuf Çam’ın milli mücadelede İzmit sancağı, Naci Girginsoy’un Gençlik Çıkmaz Öyküleri, Ruşen Hakkı’nın Sokağın Ucu Deniz ve Irmak, Şakir Balkan’ın İzmit’te Zaman kitaplarını yayınladı. Üyesi olduğu ve bir süre başkanlığını yürüttüğü İzmir Rotary Kulübünde Rıfat Yüce’nin İzmit Tarihi, milli mücadeleyi anlatan bir tiyatro oyununu ve İzmit Tarihinin öğrenci edisyonu kitaplarını yayınladı.
İzmit Atlı Sporlar Kulübü üyeliği, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği kuruculuğu ve üyeliği, İzmit Evlerini Yaşatma Derneği üyeliği, İzmit Dokümantasyon Merkezi kuruculuğu ve başkanlığı, İstanbul Yelken Kulübü üyeliği, yelken hakemliği, Yelken Federasyonu Pirat Sekreterliği, Türk Pirat Birliği Başkanlığı yaptı.
1954 yılında kurulan İzmit Yelken Kulübü’nün 1970 yılında bir dönem başkanlığını yaptı. 1972’de kapanan kulübün 1994 yılında tekrar kurulmasını sağladı, 1972’den beri yapılmayan Cumhurbaşkanlığı Yelken yarışmalarının, Cumhurbaşkanının da katılımıyla, 1996 yılında İzmit’te gerçekleştirilmesini başardı. 1984 yılında masa takvimleri işine başladı. Yalım, masa takvimlerinin sadece reklam malzemesi olmadığını gösterdi. Kendi işletmesinin fotoğraflarını da çekerdi. Her ay yeni çıkan kitaplar listesi hazırlar, İzmit’teki ailelerin evlerine gönderirdi.
1970 yılında kurduğu Kültür Yuvası adındaki müessese kitap ve dergi satışı yapmanın yanı sıra yazarlarla imza günleri ve söyleşiler düzenlenen çok faydalı bir kültür merkezi niteliğini kazandı. 1980 yılında “Kocaeli Müzeleri Anıtsal Yapılar ve Ören Yerleri” isimli kitabını yayınladı. Bu kitabın fotoğraflamasını kendisi yaptı. Bu faaliyetlerinin yanı sıra Mali Müşavirler Odası Meclis Başkanlığı ve Ticaret Odası Meclis üyeliğinde bulundu. 1999 depreminde vefat etti. 2000 yılında üç ayaktan oluşan Türkiye çapındaki yelken yarışlarına Sabri Yalım adı verilerek merhumun hizmetleri anıldı. Adı bugün İzmit’te, eskiden dükkânının bulunduğu binanın karşısında, Belsa Plaza önündeki parkta yaşıyor.
KAYNAKÇA
M. Sabri Yalım’a Armağan, Yayına Hazırlayan: Müzeyyen Ünal, İzmit, 2001; https://www.seskocaeli.com/haber/4117925/o-ne-guzel-insandi
Haluk SELVİ