Koro Şefi
İzmit’in Cedit Mahallesi’nde 5. Bostanlar Sokağındaki baba evinde 2 Ocak 1935 tarihinde doğdu. Halk Eğitim’in ilk Türk Sanat Müziği hocalarındandır. Halen kendisi ve iki kardeşi doğdukları evde oturmaktadırlar. Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) ilkokulu İzmit Akçakoca İlkokulu’nda okudu. Ardından İzmit Erkek Sanat Okulu’ndan mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Seka Kâğıt Fabrikasında çalışmaya başladı. Bir taraftan da Kocaeli’nin amatör kulüpleri olan Baçspor, Yukarıpazar Gençlerbirliği ve Ateşspor da forma giydi. Daha sonra Kırklareli’nde askerliğini yaptı. Seka’dan sonra İpraş Rafinerisi’nde, Kocaeli Derince Koruma Fabrikası’nda, Kocaeli Philips farikasında çalışarak erken yaşta emekli olduktan sonra musiki hayatına geçiş yaptı.
5 Mayıs 1947 yılında kurulan ve 1950’de başkanlığını merhum sanatçı Osman Çakar’ın yaptığı İzmit Türk Musiki Derneği’ne girerek, sanat hayatı sürecine ilk adımını attı. Musiki topluluğuna başladığında, doğduğu gün ismini koyan ve kendisinden çok şeyler öğrendiği merhum Ali Koç Demirören topluluğun hocalığını yapmaktadır. Ali Koç Demirören’den yirmiye yakın fasıl musikisini öğrendi, onunla çalışarak icraatlarında bulundu ve Türk sanat musikisinde yetişmeye başladı. 1968 yılında udi Rıdvan Aytan’dan usul dersleri aldı. Bunun dışında Sadun Aksüt, Mustafa Sağyaşar, Abdullah Yüce, Avni Anıl, Münir Nurettin Selçuk, Şükrü Tunar, Yusuf Nalkesen, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses Behiye Aksoy, Muzaffer Akgün gibi sayısız isimle çalışarak sanat hayatını ve ustalığını birçok çalışma ve eserle taçlandırdı. Çeşitli topluluklara şeflik yapan Enül, İzmit’te alaylı fasılcı hoca olarak tanındı. Müzik sevdalısı, Türkiye çapında denebilecek bir müzik arşivine sahip nadir kişilerdendir. Davudi sesli Mustafa Enül, aynı zamanda Türkiye çapındaki en büyük birkaç arşivden birini yıllar içinde oluşturdu. Kocaeli’nde 50 yılı aşkın bir zamanda var olan Suzidil Plak’ın da kurucusudur. Eserleri, nota bilgisi, sanat ve musiki birikimiyle Mega Star Tarkan’dan, Şevval Sam’a ve Kayahan’a kadar birçok ismi yetiştirdi.
Endüstri Meslek Lisesi, Gazi Lisesi, Karamürsel İleri Musiki Derneği, Kandıra Musiki Derneği, Gebze Musiki Derneği, Karamürsel Musiki Cemiyeti, Değirmendere Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Sabancı İzmit Şirketleri Türk Müziği Korosu, Brisa Lastik Sanayi Türk Müziği Korosu ve Gebze ve Kandıra belediyelerinin Türk Sanat Müziği korolarını, İstanbul Üsküdar Musiki Derneği Cemiyeti ve Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneği gibi koroları çalıştırdı. Korolarının repertuvarlarının notalarını kendi yazmasıyla ünlüdür. Çok geniş bir nota arşivi bulunmaktadır. Son dönemlerde ilahi grupları ile tasavvuf üzerine çalışmalarda bulundu. Mustafa Enül son olarak Kocaeli Büyükşehir Türk Sanat Müziği Korosunu yetiştirdiği öğrencisi Erdinç Çelikkol’a devretti.
KAYNAKÇA
Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; http://www.tekkocaeli.com/yazar/mustafa-goksel/yasayan-bir-efsane-mustafa-enul-(suzidil-mustafa)/19277.html; https://ahsenokyar.com/?p=135305
Gülşen ERDAL