MUSTAFA BATGÜN

Madde no:1104

Milletvekili

Mustafa Batgün, 1935 yılında Kocaeli Karamürsel’de dünyaya gelmiştir. Babasının adı Mehmet Bey, annesinin adı Safiye Hanım’dır. Mustafa Batgün, İstanbul Üniversitesi Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra serbest mimar olarak çalışan Batgün, toplu konut inşaatlarıyla ön plana çıkmıştır. Mustafa Batgün 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan

XVII. Dönem milletvekilliği seçimlerinde Anavatan Partisi’nden Kocaeli milletvekili adayı olmuştur. 1983 Genel Seçimleri, 1980 darbesinden sonra demokrasiye geçiş sürecindeki ilk seçimler olması nedeniyle önemi büyüktür. Seçimlere Turgut Özal’ın lideri olan Anavatan Partisi, Necdet Calp’in lideri olduğu Halkçı Parti ve daha çok askerler tarafından desteklenen ve Turgut Sunalp’in lideri olduğu Milliyetçi Demokrasi Partisi girmiştir.

1983 seçimlerimde Kocaeli’nde 5 milletvekilliği kontenjanı bulunmaktadır. Yapılan seçimlerde Anavatan Partisi’nden Abdulhalim Aras 81.625, Mustafa Batgün 47.872, Osman Nuri Akyol 22.894 oy alırken Halkçı Parti’den Orhan Otağ 62.801 ve Yusuf Salih Güngörmez 24.342 oy almışlardır. Seçimlerdeki üçüncü parti olan Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin Kocaeli’nde hiçbir adayı seçimi kazanamamıştır.

Mustafa Batgün TBMM’de bulunduğu sürede Genel Kurul’da 2 kez söz alarak görüşlerini meclis kürsüsünden açıklamıştır. Bu konuşmalar mimar olması nedeniyle bayındırlık ve imar işleri ile alakalıydı. Batgün, 15 Aralık 1986 tarihinde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü’nün 1987 Malî Yılı Bütçeleri ile 1985 Malî Yılı Kesin hesapları münasebetiyle Anavatan Partisi grubu adına konuşma yapmıştır. Mustafa Batgün bu konuşmasında özellikle karayolları alanında yapılan faaliyetlerden bahsetmiş ve imar-iskan meselelerindeki sorunları dile getirmiştir.

Mustafa Batgün TBMM Genel Kurulu’ndaki diğer konuşmasını ise 15 Nisan 1987 tarihinde İstanbul Milletvekili Hayrettin Elmas ve 14 arkadaşının bir kanun teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu münasebetiyle yapmıştır. Batgün bu uzun konuşmasında özetle otuz yıldır hızla gelişen sanayileşmenin doğal neticesi olarak kentlere göçün önlenememesi, mevcut yasa ve düzenlemelerin yetersiz oluşu, ülkeyi planlı şehirleşmeye kanalize edememiş olmasının bugünkü durumu meydana getirdiğini ifade etmiştir. Mustafa Batgün daha sonra bu meselelerin çözüm yollarını detaylı bir şekilde aktarmıştır.

TBMM’deki konuşmalarının dışında Mustafa Batgün milletvekili maaşlarının durumu ile alakalı gündeme gelmişti. Milletvekilliği maaşlarının ne kadar olacağı Meclis çalışmalarına yaklaşık üç yıllık ara vermesinden dolayı tartışma konusu olmuştu. Bu tartışmalara Mustafa Batgün de katılmış, diğer bir Anavatan Partisi Kocaeli milletvekili Osman Nuri Akyol ile “117 bin liralık milletvekili maaşının yeterli olduğu, bu maaşın artırılmasına ilişkin verilecek önergelere karşı çıkacakları” şeklinde demeç vermişlerdi. Ancak bu demeç bazı milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Mustafa Batgün TBMM soruşturma komisyonunda da çalışmış ayrıca Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyelerinden birisi olmuştur. 29 Kasım 1987 tarihinde yapılan TBMM Genel Seçimlerinde Mustafa Batgün ve arkadaşı Osman Nuri Akyol Kocaeli’nden Anavatan Partisi’nden aday olsa da seçilememişlerdir. Bunun en önemli nedeni, Kocaeli’ne ait 7 milletvekillik kontenjanının 4’ünü SHP adaylarının 2’sinide Anavatan Partisi adaylarının kazanmasıdır. Bu seçimlerde 1 milletvekili de DYP’den kazanmıştır. Böylece Mustafa Batgün’ün TBMM Milletvekilliği XVII. Dönem ile sınırlı kalmıştır.

Mustafa Batgün milletvekilliğinden sonra İzmit’te mimarlık ve müteahhitlik yapmaya devam etmiştir. Mustafa Batgün 30 Ocak 2019 tarihinde beyin felcine bağlı organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Batgün, Fevziye Camii’nde kılınan cenaze namazına ailesi, siyasiler ve çok sayıda sevenlerinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlanmıştır Cenaze namazının ardından, Mustafa Batgün’ün cenazesi Karamürsel Çamçukur Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.

KAYNAKÇA

https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/4527017/eski-milletvekili-batgun-son-yolcuguna-ugurlandi; https://www.yenisafak.com/secim-1983/kocaeli-ili-milletvekili-dagilimi; https://www.yenisafak.com/secim-1987/kocaeli-ili-secim-sonuclari; Milliyet, 1 Aralık 1983, s. 7; Milliyet, 1 Aralık 1987, s. 13; Milliyet, 10 Mart 1985, s. 8; TBMM Zabıt Tutanakları (https://www5.tbmm.gov.tr//develop/ owa/td_v2.sorgu_ekrani); Türkiye Büyük Millet Meclisi Albümü, C. III (1983-2010), TBMM Yayınları, 2010 Ankara, s. 1152; Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları, Dönem: 17, Yasma Yılı: 3, Ocak 1986, TBMM Basımevi, s. 6.

 Mustafa SARI