Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneği
Ali Koç Demirören başkanlığında bir heyet tarafından İzmit Valisi Rükneddin Nasuhioğlu’na bir dilekçe verilerek müzik çalışmalarının resmi bir dernek çatısı altında toplanması talep edilir. Ali Koç Demirören, Kazım Kamay, Süreyya Biyenç, Ahmet Sakızlı, Osman Çakar, Fahir Birim, Salih Yağmuroğlu, İsmet Durmuş, İbrahim Baysal ve Nedim Tekercioğlu kurucu üye olurlar. Dernek kurucuları arasında İzmit’in daha o yıllarda yoğun bir sanayi kenti olduğunun kanıtı olan işletmelerde görev alan şahıslar yer almaktadır. Türk müziği çalışmalarının artık dernekleşerek daha düzenli ve programlı yürütülmesinin her kesimden İzmit halkının talebi olduğu (Erdal, 2019, s. 109) 5 Mart 1947 tarihinde dönemin valisi Rüknettin Nasuhioğlu ve 6. Kolordu Komutanı Nurettin Baran’ın teşvik ve himayeleriyle bugünkü İzmit Türk Musikisi Derneği resmen kurulmuş olur. 1973 yılına kadar dernek binin üzerinde konser vererek ve yetiştirdiği yirmi elemanını radyo ve televizyona göndererek çok büyük bir başarı göstermiştir.
Dernek, Türk musikisini Türk toplumuna sevdirmek ve yaymak; bu amaçla ses ve Türk müziği enstrümanları yönünden yetenekli kişileri dernek çalışmalarına alıp, yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmak; koro, solo ve enstrüman çalışmalarını yürütecek şeflerin yetişmesine çalışmak ve şeflik yeteneği olan öğretmenler temin ederek çalışmaları yürütmek ve çalışmaları toplu sunmak ve duyurmak için konserler vermek amacıyla hizmet vermektedir. Derneğin ilk başkanı beş buçuk ay süreyle Kırbaş lakaplı Ahmet Sakız’dır. İkinci başkan Kanuni Hacı Arif Bey’in oğlu Zeki Arif Ataergin’dir ve görevi altı ay sürer. Daha sonra görevi devralan Osman Çakar ise, 6 Eylül 1961 tarihinde bir dernek çalışması sırasında kalp krizi geçirip yaşamını yitirir. (Atılgan, 2015, s. 38-39) 10 Eylül 1961 tarihinde Ali Koç Demirören başkanlığa seçilir ve (Enül, 2008),18 Aralık 1979’a dek bu görevi sürdürür. 1979 sonunda görevi Hüseyin Çağlayan devralır. Dernek Türkiye’nin tanınmış üstatlarının görev yaptığı parlak bir çalışma dönemi geçirir. Sadun Aksüt, Mustafa Sağyaşar ve Erdinç Çelikkol İzmit Musiki Derneği’ne çok emek verir ve katkı sağlarlar. Derneğin adı 14 Mayıs 1994’te İzmit Büyükşehir Musiki Derneği olarak değiştirilir. Belediyenin katkılarıyla daha etkin hale gelen dernek, 2004 Mayısında Hüseyin Çağlayan’ın 25 yıllık görev süresi ardından başkan olan Dr. Cemallettin Palaz’ın görev almasıyla faaliyetlerine devam eder. 2004 yılından bu yana Vehbi Hopalı dernek başkanlığı yürütmektedir. (Atılgan, 2015, s. 38)
5 Mart 1947 tarihinde “İzmit Musiki Cemiyeti” adıyla kurulan dernek, 14 Mayıs 1994 tarihinde dönemin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen’in önerisiyle “İzmit Büyükşehir Musiki Derneği” adını alarak bir anlamda belediyenin bünyesine katılır. 2008 yılında ise, 5747 sayılı yasayla Büyükşehir kapsamı ve belediyenin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi statüsünü alması nedeniyle Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile görüşülerek ilk kongrede derneğin adı “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Musiki Derneği” olarak değiştirilir. 2010-2012 yılları arasında AB projesi kapsamında kırk kişilik ekip ile Türk müziğini ve kültürünü Avrupa’ya tanıtmak amaçlı bir projede yer alınır ve İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa, Danimarka, Romanya gibi altı Avrupa ülkesini kapsayan konserler verilir. Projenin paydaşları ise, dernekler ve konservatuvarlar olur.
Derneğin 24 yıldır görev yapan şefi Erdinç Çelikkol’dan önce Ali Koçdemirören, Sadun Aksüt, Mithat Özyılmazer ve Murat Büyükkaya şeflik yapar. (Şefkatli, 2016, s. 2) Güz ve bahar konserleri düzenleyen dernek pek çok sanatçıyı konserlerine konuk eder. Avni Anıl, Müzeyyen Senar, Serap Kuzey, Melihat Gürses, Elif Güreşçi, Ayşe Taş, Serap Mutlu Akbulut, Alaaddin Yavaşça, Melda Kuyucuer, Ahmet Özhan bu konuklardan bazılarıdır.
KAYNAKÇA
Büşra Şefkatli, “Bahar Konserine Hazırlık Başladı”, Bizim Kocaeli gazetesi Yaşam Eki, 9 Ocak 2016, s. 2; Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; KYÖD, 50. Yıl Özel Sayısı, 1997, s. 92; Mustafa Enül, “Ali Koç Demirören İzmit Türk Musikisi Derneği Kurucusu”, Özgür Kocaeli gazetesi, 20.04.2008; Salih Gül vd., Kocaeli 1973 Yıllığı: Cumhuriyetimizin 50. Yılında Kocaeli, Kocaeli Valiliği Yayını, Kardeşler Matbaacılık 1973; Vural Atılgan, “Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneği”, Pişmaniye KYÖD Düşünce, Kültür ve Sanat Dergisi, Sayı: 36, Ekim 2015, s. 38-39.
Gülşen ERDAL