ANIT AĞAÇLARI

Madde no:107

Başiskele’de Doğa Mirası

Aziz Minas Anıt Ağacı, Başiskele

Günümüzde Soğuksu olarak adlandırılan yerde bulunan Aziz Minas Ağacı; yıldırım düşmesi sonucu yarılmış, içine zarar verilmiş ve günümüze ancak bir parçası intikal edebilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde bu anıt ağacın yanında Aziz Minas’ın adını alan bir de şapel bulunmaktaydı. Yörede yaşayan gayrimüslim halk tarafından bu şapel ve anıt ağacın altında bereket ayinleri yapılmaktaydı.

Requiem Anıt Ağacı, Başiskele

18. ve 19. yüzyıllarda yöre halkı, ölülerini mezarlığına defnetmeden önce bu ağacın altına getirir ve ruhları için dua ederdi. Bundan dolayı bu ağaca ağıt anlamına “requiem” adı verilmiştir. Kılıçarslan Mahallesi’nde (Bahçecik) bulunan anıt ağaç ziyaretçilerini beklemektedir.

Saltanat Yolu Çınarları

Çuhane-i Humayun Fabrikası Yolu Çınarları. 1844 yılında Sultan Abdülmecit tarafından hizmete açılan ve 1920 yılına kadar hizmet veren Çuha Fabrika-i Hümayunu’na ulaşan yol üzerine iki taraflı ve sıkça dikilen çınarlardır. Bugün Çuhane Caddesi olarak bilinen yol üzerinde bulunan çınar ağaçlarının cinsi ülkemizde genel yayılış gösteren Doğu Çınarı’dır. Saltanat yolu çınarları bir asrı aşan bir geçmişe sahiptir. Çapları 80-180 cm arasında değişmektedir. Çınarların önemli bölümü günümüze ulaşamadan yok olmuştur. Günümüze ulaşabilen 100 adet çınar ağacı KTVKYK’nin 18.11.2009 tarih ve 1175 sayılı kararıyla koruma altına alınmıştır.

KAYNAKÇA

Ali Üzmez, Her Yönüyle Başiskele İlçesi, Kocaeli, 2008; Başiskele Kaymakamlığı, Gel Gez Gör Başiskele Projesi, 2019-2021; Emin Öztürk, Gel Gez Gör Başiskele Projesi Direktörü; https://basiskelegezi.com/ anit-agaclar/; Süleyman Pekin & Murat Bayram, Bahçecik Tarihi, Ankara 2011.

Emin ÖZTÜRK