Kompozitör, Orkestra Şefi, Akademisyen
1973 doğumlu olan Yengi, ilk müzik eğitimini akordiyonist olan babasından aldı. Besteci Timur Selçuk ile solfej ve armoni, Gökçen Taşkıran ile klasik gitar çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nde Azeri besteci Emin Sabitoğlu ile kompozisyon çalışarak eğitimini sürdürdü.
2002 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü lisans programını, 2005 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Sanat Müziği Anabilim Dalı’nda Perdesiz Gitarda Türk Müziği Üzerine Araştırmalar adlı teziyle yüksek lisans programını ve 2012 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalında Türkiye’de “Çağdaş”, “Modern” Kavramları Ekseninde Bestecilik adlı teziyle doktora programını tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2013-2014 yıllarında Karabük Üniversitesi Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda, 2012-2016 yıllarında ise Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yaptı. Halen Kocaeli Üniversitesi’nde Kompozisyon alanında doçent öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Kompozisyon çalışmalarına Turgay Erdener ile devam etti. Orkestra şefliği çalışmalarını ise keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy ile sürdürdü. Orkestra yapıtlarının ilk seslendirimleri KODA (Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası), İstanbul Oda Orkestrası, Yaşar Oda Orkestrası, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Akademik Oda Orkestrası, Muğla Büyük Şehir Belediyesi Orkestrası tarafından yapıldı. Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çocuk ve İlk Gençlik Korosu ile DK Oda Orkestrası yanı sıra Kocaeli’de Nikomedia Gençlik Oda Orkestrasını kurdu ve yönetti. 2020 yılı Ocak ayında şehrin sanat yaşamının gelişimine katkıda bulunmak isteyen genç ve başarılı iş adamları Cem Gür ve Mehmet Cezayir ile sanatseverlerin periyodik olarak dinleyebileceği kurumsallaşmış ilk klasik müzik orkestrası olan “Kocaeli Gençlik Oda Orkestrası” kurdu.
KAYNAKÇA
Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; https://www.kocaelidenge.com/haber/6597313/kocaeli-genclik-oda-orkestrasi-kuruldu; https://avesis.kocaeli.edu.tr/revnak.yengi/egitim; https://www. turkpopmuzik.net/sanatci-revnak_yengi-813
Gülşen ERDAL