MEHMET HİLAL KAPLAN

Madde no:1050

Tıp Doktoru, Siyasetçi, Milletvekili

Mehmet Hilal Kaplan, Hasan Bey ve Gülüzar Hanım’ın oğulları olarak 27 Temmuz 1959 tarihinde Tunceli’de dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Meslek hayatına Gebze Hükümet Tabibi olarak 1983 yılında başlayan Kaplan, bir süre Gebze Devlet Hastanesi’nde çalışmıştır. Daha sonra Teklas Kauçuk AŞ’nin işyeri hekimliği görevini yürütmüştür. Kaplan, siyasî çalışmaları dışında Bilimsel Kültür Eğitim Kooperatifi’nin kurucu üyelerinden biri olmuş ve bir süre de başkanlığını yürütmüştür. İki dönem Gebzespor As Başkanlığı görevini sürdüren Kaplan, iki dönem Kocaeli Tabip Odası’nın Yönetim Kurulu Üyeliğini ve yine iki dönem Gebze Cezaevi İzleme Kurulu başkanlığı görevlerini de yerine getirmiştir. Gebze Briç İhtisas Kulübü’nün de başkanlığını yapan Kaplan, radyoda sağlık programları hazırlamıştır. Kaplan, İşyeri Hekimliği ve Hastane Yöneticiliği sertifikalarına sahiptir. 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleşen TBMM 24.

Dönem milletvekili genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinin Kocaeli’den ikinci sıra milletvekili adayı olan Kaplan, CHP’nin seçimde Kocaeli’den çıkardığı 3 milletvekilinden biri olmuştur. Meclis’in 28 Haziran 2011 tarihli toplantısında yemin ederek görevine başlayan Kaplan, 24. dönemin sona erdiği 23 Nisan 2015 tarihine kadar mecliste aktif bir milletvekili olmuştur. Farklı konularda, 27 kanun teklifinde ilk imzacı olan Kaplan, yine farklı konularda 54 kanun teklifinde de imzacı olmuştur. Kaplan, meclise çoğunluğu çevre sorunları hakkında toplam 82 yazılı soru önergesi sunmuştur. Kandıra’da yoğurt üretiminin teşvik edilmesi ve Gebze Meslek Yüksekokulu’nun Hereke’ye taşınması konularında iki sözlü soru önergesi de bulunmaktadır. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi istenen 17 farklı önergede imzası bulunan Kaplan, çoğunluğu çevre kirliliği ve insan sağlığı konularında olmak üzere 25 meclis araştırma önergesinde ilk imzacı, farklı konularda 845 meclis araştırma önergesinde de imzacı olmuştur. Kaplan, 11 meclis gensoru önergesine ve 5 meclis soruşturması önergesine de imza atmıştır. Kaplan, meclis genel kurulunda, 63 açıklama yapmış, afet tedbirleri ile ilgili kanunda değişiklik teklifi ile ilgili Doğrudan Gündeme Alma Önergesi hakkında görüş bildirmiş, 16’sı gündem dışı, 31’i kanunlarla, 1’i meclis araştırması önergesiyle, 9’u siyasi parti grubu önerisiyle, 50’si görüşülen kanun tasarılarıyla ve 17’si de kanun teklifleri ile ilgili olmak üzere toplam 124 konuşma yapmıştır. Bunların yanı sıra meclisteki Çevre, Plan ve Bütçe ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii KAYNAKLAR, Bilgi ve Teknoloji komisyonlarında 9 kez fikir ve görüşlerini bildirmiştir.

TBMM Çevre Komisyonu üyesi de olan Kaplan, milletvekilliği döneminde Kocaeli’nin sorunlarını da yakından takip etmiş ve bu sorunları dile getirmiştir. Özellikle Kocaeli’deki çevre kirliliği, afet riski ve insan sağlığını etkileyen konularla ilgilenen Kaplan, bu konularla ilgili meclise araştırma ve soru önergeleri sunmuştur. Özellikle Dilovası’ndaki çevre kirliliği konusuna dikkat çekmek için oldukça değişik bir yönteme başvuran Kaplan, düzenlediği basın toplantısında çevre aktivisti Ramazan Akpınar’ın söylediği rap müzikle Dilovası’nın sorunlarını dile getirmiştir. Kaplan, 16-17 Ocak 2016’da gerçekleşen CHP 35. Olağan Genel Kurulu’nda parti meclisi için adaylığını koymuş olsa da seçilen parti meclisi üyeleri arasında yer almamıştır. 7 Haziran 2015 tarihli milletvekili genel seçimlerinde yeniden Kocaeli milletvekili olabilmek için aday adaylığı başvurusu yapmış ancak kendisinin ismi seçime giren adaylar arasında yer almamıştır. 24 Haziran 2018 seçimleri için de yine CHP’ye aday adaylığı başvurusu yapan Kaplan, bu seçimde de partisi tarafından aday olarak gösterilmemiştir. Kaplan, buna rağmen partisine veya siyasete küsmemiş ve siyasi çalışmalarını sürdürmüştür. Bu çerçevede 31 Mart 2019 yerel seçimleri için partisi adına Çayırova’da faaliyetlerde bulunmuştur. Basit hesaplar içerisine girmeyen, dik ve muhalif duruşuna rağmen iyi insani ilişkileri ve beyefendiliği ile tanınan Kaplan, halen siyasi çalışmalarına devam etmektedir. İyi düzeyde İngilizce bilen Kaplan, evli ve 3 çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA

“2011 Türkiye Genel Seçimleri Adayları”, Yeni Şafak, https:// teleri, Son Erişim Tarihi: 18 Mart 2022; “Mehmet Hilal Kaplan”, https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/milletvekillerimiz_sd. bilgi?p_donem=24&p_sicil=6683, Son Erişim Tarihi: 18 Mart 2022; “Son Dakika: CHP’nin Milletvekili Adayları Belli Oldu”, Habertürk, 21 Mayıs 2018; “Mehmet Hilal Kaplan Aday Adayı”, Yeni Kocaeli, 7 Mayıs 2018; “Kocaeli’nin Zehirli BHC’leri, Meclis Gündeminde”, Dünya gazetesi, 2 Aralık 2011; “CHP Kocaeli Milletvekili Kaplan:”, Milliyet, 20 Haziran 2014; “CHP Kocaeli Milletvekili Adayları – Genel Seçim 2015”, Sözcü, 7 Nisan 2015; “CHP İl Başkanlarından Ortak Açıklama”, Haberler.com, 14 Ocak 2016; “Kaplan, Kocaeli’den Başvurdu”, Çağdaş Kocaeli, 27 Şubat 2015; “TBMM’de Rap Müzikli Basın Toplantısı”, Hürriyet, 11 Mart 2015; “Mehmet Hilal Kaplan’ın Düğünü”, Kulis Haber, 5 Aralık 2016; “Mehmet Hilal Kaplan Geri Döndü”, Kocaeli Koz, 20 Ocak 2019; “Koç ve Kaplan Koordinatör Oldu”, Marmara gazetesi, 21 Ocak 2019.

Tufan TURAN