MEHMET CEVDET SELVİ

Madde no:1042

Milletvekili

20 Mart 1943 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Fatma’dır. 1959 yılında ilk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra bir kiremit fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlamıştır. Burada çalıştığı esnada Eskişehir Akşam Tekniker Okulu Makine Bölümü’nde yüksek tahsiline başlamıştır. 1963 yılında mezun olduktan sonra Eskişehir Hava İkmal Merkezi Tayyare Fabrikası’nda işçi olarak girmiştir. Burada çalışırken Harb-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Selvi, vatanî görevini yaptıktan sonra 1971 yılında Türkiye Gübre Sanayi bünyesindeki Kütahya Azot Fabrikası’nda çalışmaya başlamıştır. Selvi, 1972 yılında Petrol-İş Kütahya Şube Başkanlığı’na, 1978 yılında ise aynı sendikanın Genel Başkanlığı’na seçilmiştir.

Sendikacılık yaşamı boyunca Türk-İş’in sosyal demokrat sendikacılık hareketini yürüten öncülerinden olmuştur. Sendikacılık faaliyetlerinin yanı sıra aktif siyasetle de ilgilenen Selvi, Erdal İnönü’nün liderliğinde kurulan ve kısa adı SODEP olan Sosyal Demokrasi Partisi’nin kurucular kurulu içerisinde yer almıştır. Partinin genel sekreterliğine seçilen Ahmet Durakoğlu’nun önerisiyle, Oktay Ekşi ve Yiğit Gülöksüz ile birlikte partinin genel sekreter yardımcılığına getirilmiştir. 1983 seçimlerinde bu partiden milletvekili adayı olmak istemiş fakat 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında kurulan Milli Güvenlik Konseyi (MGK)’nin aldığı; partisinin seçimlere girme yasağı kararı neticesinde adaylığı boşa çıkmıştır. Cevdet Selvi, sonraki süreçte SODEP’in 1985 yılında Necdet Calp liderliğindeki Halkçı Parti (HP) ile birleşmesi sonucu teşkil edilen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) kadrosuna katılmıştır. 1986 Mayıs ayından itibaren SHP’nin genel başkanlık koltuğunda oturan Erdal İnönü döneminde yapılan 1987 seçimlerinde partisinden Eskişehir milletvekili adayı olmuş ve seçilmiştir. Milletvekili olduktan sonra yasa gereği, sendikacılık görevinden ayrılan Selvi, 1988 yılındaki olağan kurultayında parti içi muhalefetin kendisine rakip olarak çıkardığı İsmail Cem’in karşısında oyların büyük bir çoğunluğunu alıp yeniden genel başkanlığa seçilen Erdal İnönü’nün yanında yer almıştır. İnönü’nün ikinci döneminde de SHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) içerisinde bulunmuştur. SHP’nin 1990 yılı Ocak ve Eylül aylarında toplanan olağanüstü kurultaylarında ismi parti meclisi üyeleri arasında yer alan Selvi, son kurultay sonrasında yeniden parti genel sekreter yardımcılığına getirilmiştir.

Cevdet Selvi, genel sekreter yardımcısı iken yapılan 1991 genel seçimlerinde yeniden Eskişehir’den milletvekili adayı olmuş, fakat seçilemeyerek parlamentoya girememiştir. 25 Ocak 1992 tarihinde düzenlenen 7. SHP Olağanüstü Kongresi’nde MYK üyeliği vazifesinin yanında parti genel sekreterliği görevini de üstlenen Selvi, aynı zamanda Türk-İş Başkanlar Kurulu Üyeliği, ILO Türkiye Delegesi ve Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği gibi vazifeleri de yürütmüştür.

1985 yılı sonlarına kadar SHP içerisinde aktif siyasete devam eden Cevdet Selvi, siyasi yasaklı olan Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit tarafından 14 Kasım 1985’te kurulan Demokratik Sol Parti (DSP)’nin kurucu kadroları arasında yer almıştır. 24 Aralık 1995 seçimlerinde DSP’den İstanbul Milletvekili seçilen Selvi, 1997 yılında DSP’den istifa edip kısa bir süre bağımsız kaldıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ne geçmiştir. Bu tarihten sonra aktif siyasete CHP saflarında devam etmiştir. 1999 seçimlerinin ardından Genel Başkanlıktan istifa eden Deniz Baykal’ın yerine 22 Nisan 1999 tarihinde CHP Genel Başkan Vekili olan Cevdet Selvi, 23 Mayıs 1999’da yapılan parti kurultayında bu makamı Altan Öymen’e devretmiştir. Bundan sonra da parti içerisindeki etkinliğini sürdüren Selvi, 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde bir kere daha aday olduğu Eskişehir’den milletvekili seçilmiştir. 2003 yılında düzenlenen ve Deniz Baykal’ın Genel Başkanlığa getirildiği CHP’nin 29. Olağan Kongresi’nde Parti Meclisi ve MYK üyelikleri ile birlikte Genel Başkan Yardımcılığına seçilmiştir. Genel Başkan Yardımcılığı süresince partinin; Tarım Komisyonu, Çalışma Yaşamı ve Sendikalar ile Sosyal Güvenlik Masaları’nın başkanlığını yapmıştır. Selvi ayrıca; Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu ile İstihdam ve Çalışma Yaşamını İlgilendiren Yasalar Çalışma Grubu üyeliklerinde de bulunmuştur. 2007 genel seçimlerinde partisi CHP’den Kocaeli milletvekili seçilmiştir. 11 Mayıs 2010 tarihinde CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal’ın yerine bir kere daha Genel Başkan Vekili olan Selvi, bu göreve gelir gelmez derhal çalışmalara başlayarak partiyi kongreye taşımıştır. 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan kongre neticesinde de görevi CHP Genel Başkanlığı’na seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’na devretmiştir.

Mehmet Cevdet Selvi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na seçilmesinden sonra aktif bir göreve getirilmemiştir. Milletvekilliği süresinin dolmasından sonra ismi 2012 yılındaki CHP mali denetimi sürecinde gündeme gelen Selvi, 2014 yılında CHP ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’nin ortak kararıyla ilan edilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı çatı adaylığına itiraz eden ve bu amaçla bir bildiri yayımlayan eski CHP’liler arasında da yer almıştır. Günümüze kadarki süreçte bir daha aktif siyasette yer almayan Mehmet Cevdet Selvi, evli ve 3 çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA

Cumhuriyet, 11 Mayıs 2010; Sabah, 20 Eylül 2012; Sabah, 24 Haziran 2014; Cumhuriyet Halk Partisi 30. Olağan Kurultay Parti Meclisi Çalışma Raporu (23-24 Ekim 2003 Ankara); SHP (Sosyal Demokrat Halkçı Parti) Program, 1985; Abdullah Polat, 1980 Sonrası Türkiye Solu: SHP, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009; TBMM Albümü 23. Dönem, TBMM Yayınları, 1. Baskı, Ankara 2007; TBMM Albümü 22. Dönem, TBMM Yayınları, 1. Baskı, Ankara 2003; TBMM Albümü 18. Dönem, TBMM Yayınları, 1. Baskı, Ankara 1988; TBMM Albümü 20. Dönem, TBMM Yayınları, 1. Baskı, Ankara 1996; TBMM Albümü 1920-2010, 3. Cilt (1983-2010), TBMM Yayınları,Ankara 2010.

Mevlüt YÜKSEL