Bestekâr, Hafız, Mevlidhân
1942 yılında İzmit’in Kandıra ilçesinde doğan Ateş’in babası Hafız Vehbi Efendi, annesi Dürdane Hanım’dır. Hafız olan babasının etkisinde kalarak hafız olur. 1956 yılında İstanbul’a giderek Hacı Hafız Akkuş Efendi’den Kur’an dersleri almaya başlar. Eğitimini dini yönde geliştirerek, İstanbul’da Kemal Batanay, Sabahattin Volkan, Saadettin Kaynak gibi büyük üstatlardan ders alır. 1959 yılında belediye mezarlıklar müdürlüğüne memur olarak başlar. 1964 yılında askerlik görevini tamamlar ve İstanbul’a döner. 1959 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde başladığı müzik çalışmalarında manevi babası olarak tanımladığı ve vefatına dek Üsküdar Musiki Cemiyeti başkanlığını sürdüren Emin Ongan hocadan büyük destek ve teşvik görür. Son dönemin önde gelen bestekârı Yesârî Âsım Arsoy ile yıllar süren baba-oğul yakınlığındaki beraberlikten büyük istifadeler sağlar. Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Avni Anıl, Selâhattin İçli, Erol Sayan ve Yıldırım Gürses musiki hayatında yakın dostluk içinde bulunduğu diğer müzik üstatlarıdır.
1959 yılında beste çalışmalarına başlar ve musikimizin sanat, dini, halk müziği ve saz eserleri gibi dallarında pek çok denemeler yapar. Şu an Türk Sanat Müziği ve Türk Tasavvuf Müziği alanında 1000’den fazla eseri vardır. İlk olarak sözleri Reha Güzey’e ait olan “Gönlüm Özler Kaybolan Manalı Mahzun Çehreni” isimli güfteyi hüzzam makamında besteler. Sonrasında sözleri İlham Behlül Pektaş’a ait olan “Seni Ben Unutmak İstemedim ki” adlı parçayı hicaz makamında ve “Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim” adlı parçayı segâh makamında, sözleri Melek Hiç’e ait olan “Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın” adlı parçayı muhayyer kürdi makamında, sözleri Onur Akay’a ait olan “Kalmadı Bu Âlemde Aşkı Yazan Bir Kalem” adlı parçayı hicaz makamında besteleyerek musiki alanına önemli katkılar sağlar ve daha birçok bestesiyle musiki dünyasında kendine önemli bir yer edinir. Gördüğü her güzelliği, duyduğu her duyguyu, denenmemiş birçok motifleri ele almak suretiyle; yeniliklere önem verir ve çok sayıda ödül alır. (Erdal, 2019, s. 338-339) 5 albümden oluşan sanat müziği albümü “Eylül Akşamları”nı kendi adını taşıyan ilahi korosuyla beraber hazırlar ve Melihat Gülses, Doğan Dikmen, Sezen Cin ve Fürkan Biçer’in yorumlarıyla albümlerde yer alırlar. Ayrıca 2008 yılı ramazan ayında Avrupa’da da yayınlanan “Welcome Ramadan” isimli albümü önemli çalışmalarından biridir. Müziğini yaptığı veya katkı sağladığı filmler; “Rahmet ve Gazap” (Sinema Filmi, 1980), “Zeynepler Ölmesin” (Müzik Yönetmeni, Video, 1987), “Üvey Ana” (Beste, Sinema Filmi, 1971), “Yarın Ağlayacağım” (Beste, Sinema Filmi, 1971), “Solan Bir Yaprak Gibi” (Beste, Sinema Filmi, 1971), “Hayatım Senindir” (Beste, Sinema Filmi, 1971) çalışmalarıdır.
Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde beste ve etüd dersleri hocası olan bulunan Ateş, 80’li ve 90’lı yıllarda televizyon kanallarında kendi adını taşıyan ilâhi topluluğu ile beraber programlar yapar. Aynı zamanda kendi eserlerinden oluşan repertuvarı ile çeşitli müzik kurumları ve kuruluşları ile birlikte ve her yıl ülkenin pek çok farklı bölgesindeki Musiki Cemiyetleri (İstanbul, Kocaeli, Trabzon, Manisa, Bursa, vs.) tarafından adına saygı konserleri düzenlenmektedir. Besteci olarak tanınan Amir Ateş, “Mevlidhân” olarak da ünlenir ve günümüzün önde gelen mevlidhanları arasında yer alır. Mevlid konusunda da pek çok öğrenci yetiştirir. Üsküdar Musiki Cemiyetindeki hocalığının dışında, “Anadolu Yakası Telefon Başmüdürlüğü Korosu”, “Türkiye Denizcilik İşletmeleri Korosu”, “İstanbul Ehl-i Kur’an ve Mevlidhanlar Derneği Tasavvuf Musikisi Korosu” gibi birçok toplulukta ve Diyanet İşleri Başkanlığı seminer ve kurslarında da hocalıkta bulunur. Dinî nitelikli eserlerinin yayınına, 5 kaset ve CD’den oluşan bir külliyat halinde başlanan Ateş, evli ve Furkan ile Şevval adlarını taşıyan iki evlât sahibidir.
KAYNAKÇA
Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; https://tr.wikipedia. org/wiki/Amir_Ate%C5%9F; “Amir Ateş” (alaturkarecords.com, 15.04.2016); “Muhteşem Bestelere İmza Atan Üstad Amir Ateş’le Söyleşi” (gonuldergisi.com, 15.04.2016); “Amir Ateş” (muzikotek. com.tr, 15.04.2016); Amir Ateş (sinematurk.com, 15.04.2016); “Bir Musiki Üstadı Hafız ve Bestekâr Âmir Ateş” https://www.biyografya. com/biyografi/18988; https://muzikotek.com.tr/tr/banka/besteci/ amir-ates; http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=6801
Gülşen ERDAL