3D YAZICI VE TASARIM MERKEZİ

Madde no:1

İzmit Belediyesi’nin Teknoloji Merkezi

Teknolojik yeniliklerin eğitime çok hızlı bir şekilde uyarlandığı günümüz eğitim öğretim sistemlerinde farklı teknolojilerin kullanılmasının potansiyel faydalarının belirlenmesine yönelik birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bu teknolojilerden biri de üç boyutlu tasarım ve yazdırma teknolojisidir. 3 boyutlu yazıcılar zihinlerde soyut olarak canlanan objelerin, somut hale gelmesine yardımcı olan makinelerdir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte bu cihazların günlük yaşamda kullanılabilir hale gelmesi eğitim ortamlarında da kullanımını gündeme getirmiştir. Bu alana dair yapılan çalışmalarda ve bazı raporlarda 3 boyutlu tasarım ve yazdırma teknolojilerinin yaygınlaşacağı ve bu alanda gerçekleştirilen çalışmaların gün geçtikçe artacağı vurgulanmaktadır.

Son yıllarda 3 boyutlu tasarım ve yazdırma alanında birçok ülkede kayda değer çalışmalar ortaya konulmaktadır. 3 boyutlu yazıcılar, çalışma mantığı olarak lazer veya mürekkep püskürtmeli yazıcılar gibi çalışsalar da üst üste yığınlar halinde ve katmanlı bir yapıda ürünlerin 3 boyutlu çıktılarının alındığı araçlardır. Bu araçlara yönelik yapılan çalışmaların artarak günlük hayatımızdaki yerini alması ve birçok alanda bu yeni teknolojiden faydalanılması kaçınılmaz görülmektedir.

Gün geçtikçe günlük hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün üretimine entegre olan bu teknolojinin olumsuz yönlerini minimize ederek gençler özelinde halka ulaşılabilirliğini sağlamak amacıyla 13 Ekim 2015 tarihinde İzmit Belediyesi tarafından "3D Yazıcı ve Tasarım Merkezi" hizmete açılmıştır. Gençlerde teknoloji okuryazarlığının arttırılması, gençlerin üç boyutlu modelleme becerilerinin geliştirilmesi ve teknik eğitimlerinin verilmesinde önemli rol oynayan proje, Türkiye’de ilk olma özelliği taşımaktadır.

Genç dostu belediyecilik hedefi ile açılan merkezde, gençler, hem tasarım becerilerini geliştirip hem de tasarladıklarını hayata geçirme imkânı bulabilmektedir. Merkezde 3D yazıcıların tüm fonksiyonları gençlere öğretilmektedir. 3D yazıcı teknolojisi ve çeşitleri, 3D yazıcıda çıktı alma teknikleri, 3D tasarımda kullanılan araçları içeren seminer programlarıyla, bölge halkının tasarımlarını (seminer ve kurs faaliyetleri haricinde) hayata geçirmesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Merkezde gençlerin tasarım kabiliyetlerini geliştiren yazıcılarla birçok model çıktısını almak mümkündür. Tıp dünyasından, uzay teknolojisine, pastacılıktan, eğitime kalıpçılıktan, kuyumculuğa, oyuncaktan, aksesuara kadar birçok alanda kendisine yer bulan bu teknoloji ile ortaya çıkartılan tasarım ve projeler, halkın kendi ihtiyaçlarına özgü taleplerinin neticesinde ortaya çıkan ürün ve modeller olacaktır. Merkezde hazırlanan ilk ürün prototipleri sayesinde ihtiyaca yönelik bu ürünlerin seri üretimine daha hızlı geçilebilecektir. Bu sayede bölgede hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlanması merkezin pratikte tecrübe edilebilen faydalarından olacaktır.

Vizyon projesi kapsamında hizmet veren "3D Yazıcı ve Tasarım Merkezi" Körfez Mahallesi Seyhan Sokak’ta hizmet vermektedir. Merkez 520 m2 alan içerisinde 3 katlı binadan oluşmaktadır. Bina içerisinde bilgisayar sınıfı, 3D yazıcı laboratuvarı, kafeterya ve sergi alanları ile teknik bölümler yer almaktadır. Merkezde eğitmen, asistan olmak üzere üç personel görev yapmaktadır. Merkez, hafta içi her gün mesai saatleri içinde hizmet vermektedir. "3D Yazıcı ve Tasarım Merkezi" kâr amacı gütmeyen bir eğitim ve kültür merkezi olarak hizmet vermektedir.

KAYNAKÇA
Barry Berman, “3-D Printing: The New Industrial Revolution”, Business Horizons, vol. 55, issue 2, NY 2012, Pages 155-162; Derya Çelik, Kerim Çetinkaya, “Üç Boyutlu Yazıcı Tasarımları, Prototipleri Ve Ürün Yazdırma Karşılaştırmaları”, İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi, Düzce 2016, ss. 151-163; İzmit Belediyesi, Vizyon Projesi, https://www.izmit.bel.tr/projeler/3-d-yazici-ve-tasarim-merkezi_268.html; Gürkan Yıldırım, Serkan Yıldırım, Embiya Çelik, “Yeni Bir Bakış - 3 Boyutlu Yazıcılar ve Öğretimsel Kullanımı: Bir İçerik Analizi”, Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 25, Bayburt 2018, ss. 163-184; Kadir Demir, Elif Buğra Kuzu Demir, Cansu Çaka, Ufuk Tuğtekin, Hakan İslamoğlu, Abdullah Kuzu, “Üç Boyutlu Yazdırma Teknolojilerinin Eğitim Alanında Kullanımı: Türkiye’deki Uygulamalar”, Ege Eğitim Dergisi, İzmir 2016, s. 481-503; Levent Çallı, Kamil Taşkın, “3D Yazıcı Endüstrisinin Oluşturacağı Yeni Pazarlar ve Pazarlama Uygulamaları”, ICEB 2015, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Gostivar, Makedonya 2015.
Harun ÇOBAN